İsviçre Cenevre Üniversitesi’nden genetikçiler Michel Milinkovitch ve Rory Cooper, sonik kirpi (Shh) genini hedefleyerek, embriyonik tavukları, genellikle skuamöz ayaklarında pul yerine tüy çıkacak şekilde değiştirmeyi başardılar. Yapılan bu değişikliğin ömür boyu kalıcı oldugu kaydedildi.
Genetikçiler, “Shh, cilt uzantılarının gelişiminde önemli bir rol oynar. Sinyal yolu, vücut şekillerinin ve yapılarının gelişimine, modellenmesine, farklılaşmasına ve büyümesine aracılık eden birçok embriyonik turta parmaklarıyla önemli bir yoldur. Örneğin Shh, tüy şekli ve çeşitlenmesinde, kuşlarda uçuş tüyünün konumlandırılmasında ve farelerde kıl köklerinin gelişmesinde önemli bir faktördür.”
Brahmalar, Sablepoots ve Silkies gibi bazı tavukların tüylü ayakları olduğunu biliyoruz, ancak buna neden olan genetik mekanizma bilinmiyordu. Cooper ve Milinkovitch, embriyonik tavuklarda Shh’yi hedef alarak araştırma yapmaya karar verdiler.
Tavuklar büyüdükçe tüyler de büyüdü
Bir kontrol tavuğunun pullu ayağı deneysel bir tavuğun tüylü ayağıyla karşılaştırıldı. Embriyonik tavukların damarlarına, normalde pullu deri ile kaplı alanlarda tüylerin büyümesini tetiklemek için Shh yolu sinyalini destekleyen bir maddeyi yumurtanın içinde enjekte ettiler.
Tavuklar yumurtadan çıktıklarında, normalde kel olan ayakları, vücutlarındaki gibi tüylerle kaplıydı ve tavuklar büyüdükçe tüyler de büyüdü.
Yapılan bu değişik ömür boyu kalıcı
Pullardan tüylere bu değişikliği sağlamak için yumurtada tek bir işlem yeterliydi. Bazı yumurtalar, deney grubundaki Shh yolu sinyalini uyaran aktif molekülü içermeyen bir kontrol solüsyonu ile muamele edildi. Bu yumurtalardan çıkan tavukların ayakları normaldi; İki grubu karşılaştıran RNA dizilimi, deney grubunda Shh üzerinde yapılan değişikliklerin ömür boyu kalıcı olduğunu gösterdi.