Yapılan araştırmalar, biyobenzerler ilaçların pazarının 2025 yılına kadar 61.47 milyar dolarlık bir değere ulaşması beklendiğini ortaya koymaktadır .
By Iqra Farooq
Raporda, bazı büyük biyolojik ilaçların patent sonlanmasının hızlı bir şekilde yaklaşması nedeniyle, dönem boyunca yüzde 34,2’lik bir bileşik yıllık büyüme hızında artması beklenmektedir. Bu alan biyobenzer piyasası için en önemli itici faktördür ve 2016 yılında biyobenzer pazarı 4.6 milyar $ olarak değerlenmiştir.
Kasım 1997’de ABD Gıda ve İlaç İdaresi monoklonal antikor rituximab’ı onayladı. ABD patenti Eylül 2016’da sona ermiştir ve Amgen, Boehringer Ingelheim ve Pfizer, biyobenzer bir rituksimab ilacının geliştirilmesine odaklanmıştır.
Biyobenzer ilaçların maliyet etkinliğinin yanı sıra, kronik hastalıkların dünya genelinde yaygınlığı da, bu alanın başarısına ve devam eden pazar büyümesine katkıda bulunan önemli bir faktördür. Kanser, diyabet, anemi ve diğer kronik hastalıkları olan bireylerin sayısı artmaya devam ettikçe, bu hastalıkları tedavi etmek için maliyet etkin biyobenzer ilaçlara yüksek bir talep vardır.
Biyobenzer ilaçlar, adından da anlaşılacağı gibi, patentli ve onaylanmış biyolojik ilaçlara çok benzemektedir. Orijinal ilaçlara etkinlik, etkililik ve güvenlik açısından benzer tıbbi özelliklere sahiptirler.
ABD, yüksek fiyatlı, patentli farmasötik ilaçlar nedeniyle en yüksek sağlık harcamalarına sahip ülke olarak bilinir. Son zamanlarda ilaç maliyetlerin azaltılmasına vurgu yapmıştır.
Biyobenzerlerin geliştirilmesi ve üretimi için hükümetlerin düzenlemeleri, pazar büyümesini engelleyebilir. Avrupa İlaç Ajansı, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Çin Gıda ve İlaç Dairesi gibi çeşitli kuruluşların hepsi ilaç onayları için çeşitli düzenlemelere sahiptir. Bu düzenlemeler biyobenzerleri geliştirme sürecini daha uzun ve yorucu hale getirebilir.
rapor : https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/biosimilars-market?utm_source=pressrelease&utm_medium=referral&utm_campaign=PRN_Sep25_Biosimilars_RD2&utm_content=content