Ana Sayfa İlaç Biyofarmasötik Sektörünü 2025’de Neler Bekliyor

Biyofarmasötik Sektörünü 2025’de Neler Bekliyor

Yaşam bilimleri sektörü yeni bir yönetime hazırlanırken, son teknolojiyle boğuşurken ve enflasyonun ve tedarik zincirindeki aksaklıkların olası etkilerine hazırlanırken, 2025’te bizi bekleyen pek çok zorluk var; ancak aynı zamanda iyimser olmak için de pek çok neden var.

Deloitte ABD Sağlık Çözümleri Merkezi’nin küresel yaşam bilimleri sektöründe 150 üst düzey yöneticiyle yaptığı son ankete göre, katılımcıların %75’i önümüzdeki yıl için iyimser.

 

Deloitte ABD Sağlık Çözümleri Merkezi’nin yakın zamanda yaptığı bir ankete göre, potansiyel olarak yıkıcı olabilecek birkaç güç 2025’te yaşam bilimleri sektörünü yeniden şekillendirebilirken, küresel yaşam bilimleri yöneticilerinin büyük çoğunluğu (%75) önümüzdeki yıl için iyimser. Bu iyimserlik, katılımcıların %68’inin gelir artışı ve %57’sinin 2025’te marj genişlemeleri öngörmesiyle güçlü büyüme beklentileriyle destekleniyor. Ek olarak, bilim ve teknolojideki devam eden gelişmeler daha fazla çığır açan yeniliğe yol açabilir.

Deloitte ABD Sağlık Çözümleri Merkezi, Ağustos ve Eylül 2024’te ABD, Avrupa (Fransa, Almanya, İsviçre ve Birleşik Krallık) ve Asya’daki (Çin ve Japonya) ilaç, biyoteknoloji, biyobenzer ve tıbbi cihaz üretim şirketlerinden 150 üst düzey yöneticiye sektörün endişelerini ve önceliklerini öğrenmek için anket yaptı. Üç şirket yöneticisiyle yapılan görüşmelerden elde edilen içgörüler, anket sonuçlarında ortaya çıkan temkinli iyimserliği daha da bağlamlandırıyor. Bulguların çeşitli küresel pazarlara ilişkin kapsamlı bir görünüm sunarken, dünya çapında bir bakış açısı içermediği unutulmamalıdır. Ek olarak, bu rapor yalnızca anket katılımcılarının “önemli” veya “çok önemli” olarak değerlendirdiği eğilimleri ve eylemleri vurgulamaktadır. Bunu yaparken, sektörün en önemli önceliklerini ilgili ve yararlı içgörülerle birlikte vurgulamayı amaçlıyoruz.

Dijital dönüşüm, bulut bilişim, üretken yapay zeka

Deloitte’un anketinde adı geçen yöneticilerin yaklaşık %60’ı yakından takip ettikleri alanlar arasında üretken yapay zeka veya dijital ilerlemeleri işaret ederken, aynı sayıda katılımcı üretken yapay zeka yatırımlarını artırmayı planladıklarını söyledi.

Deloitte analizine göre, biyofarmasötik şirketlerinin önümüzdeki beş yıl içinde yapacağı yapay zeka yatırımları, işlevsel alanlardaki gelire göre %11’e kadar değer yaratabilir. Bazı medikal teknoloji şirketleri için, yapay zeka uygulaması önümüzdeki iki ila üç yıl içinde toplam gelirin %12’sine kadar maliyet tasarrufu sağlayabilir. 2 Özellikle Gen AI, önceki dijital yeniliklerden daha dönüştürücü bir potansiyele sahip olarak görülüyor. 3 Araştırma ve geliştirme maliyetlerini düşürebilir, arka ofis operasyonlarını kolaylaştırabilir, dijital kanallar genelinde müşteriler için self servis yeteneklerini geliştirebilir ve gen AI’yı mevcut iş akışlarına yerleştirerek bireysel üretkenliği artırabilir.

Ar-Ge ve portföy stratejileri

Deloitte’a göre, 2030’a kadar patentlerin sona ermesi nedeniyle yüzlerce milyar dolarlık ilaç satışı risk altında olduğundan, birçok şirket olası kayıpları telafi etmek için inovasyona yöneliyor. Ancak onkoloji ve immünoloji gibi yüksek değerli alanlara odaklanmak gibi bazı zamanla test edilmiş stratejiler herkes için cevap olmayabilir. 

Örneğin, Deloitte’un anket yaptığı biyofarmasötik şirketlerinin yöneticilerinin yarısından fazlası, şirketlerinin önümüzdeki 12 ay içerisinde Ar-Ge ve ürün geliştirme stratejilerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.

Üst düzey yöneticiler, fiyatlandırma ve ilaçlara ve tıbbi cihazlara erişimin yaşam bilimleri sektörünün karşı karşıya olduğu en önemli sorun olduğunu belirtti. Ankete katılanların neredeyse yarısı (%47), fiyatlandırma ve erişimin 2025’te stratejilerini önemli ölçüde etkilemesini beklerken, %49’u ise orta düzeyde bir etki bekliyor. Bu eğilim, geçen yılın anket sonuçlarını yansıtıyor .

Ek olarak, katılımcıların %37’si jenerik ilaçlar ve biyobenzerlerden gelen rekabeti en önemli trend olarak görürken, %30’u patent uçurumunu önemli bir endişe olarak gösteriyor.

Azalan Ar-Ge verimliliği önemli bir sektör endişesidir. Ankete katılan medikal teknoloji yöneticilerinin yarısı ve biyofarmasötik yöneticilerinin %56’sı (veriler şekillerde gösterilmemiştir) kuruluşlarının önümüzdeki 12 ay içinde Ar-Ge ve ürün geliştirme stratejilerini yeniden düşünmeleri gerektiğini söyledi. Ankete katılanların yaklaşık %40’ı, sektör genelindeki azalan getirileri karşılamak için Ar-Ge verimliliğini iyileştirmenin önemini vurguladı. Deloitte Center for Health Solutions’ın inovasyondan elde edilen getiriyi ölçmeye ilişkin yakın tarihli bir raporu , bazı ilaç kuruluşlarının gen AI ve diğer gelişmiş teknolojileri Ar-Ge stratejilerine nasıl entegre ettiğini gösteriyor.

tamamı için kaynağa bknz