Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde hizmet verecek olan BE Bezmiâlem Biyogirişimcilik Merkezi, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Yöneticisi Tamer Kılıç’ın da katılımıyla açıldı. Programda ayrıca Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi projesinin lansmanı ve Bezmiâlem TTO’nun üçüncü kuruluş yılı kutlaması da yapıldı.
Türkiye’nin sağlık temalı sayılı üniversitelerinden Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) bünyesinde hizmet verecek olan BE Bezmiâlem Biyogirişimcilik Merkezi, 16 Mart 2023 Perşembe günü gerçekleştirilen törenle kapılarını açtı.
Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Yöneticisi Tamer Kılıç’ın iştirakleriyle Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Beykoz Yerleşkesi’nde yer alan Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nde gerçekleştirilen törende ayrıca Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi projesinin lansmanı ve Bezmiâlem TTO’nun üçüncü kuruluş yıl dönümü kutlaması da yapıldı. Program kapsamında BE Bezmiâlem Biyogirişimcilik Merkezi’nin mevcut start-up’larının sunumları da yer alırken Türkiye girişimcilik ekosistemi ile ilgili bilgiler de paylaşıldı.
Prof. Dr. Kazancıoğlu: “Fikirler raflarda kalmamalı”
Törende bir açılış konuşması yapan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Bezmialem Vakıf Üniversitesi olarak Bezmiâlem ailesinin fikirlerinin desteklenmesi ve hayata geçirilmesi hususunda çalışmalarımızı her geçen gün artan bir ivmeyle sürdürüyoruz. Fikirlerin raflarda kalmaması ve araştırma ekosistemine kazandırılması, tüm üniversitelerde olduğu gibi Bezmialem Vakıf Üniversitesi için de son derece önemli. Bu alanda tüm çalışan ve öğrencilerimizi kaynaklarımızla desteklemek ve araştırma kapasitemizi geliştirmek, üniversitemizin temel misyonlarından biri. Programın başarıya ulaşması hem ülkemiz hem de bölge açısından büyük önem taşıyor. Projeyi hayata geçiren, Proje Koordinatörümüz, üniversitemizin Genel Sekreteri Dr. Zeynep Görmezoğlu ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Program kapsamında BE Bezmiâlem Biyogirişimcilik Merkezi’nin açılışının da yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Kazancıoğlu, “Merkezimiz, ülkemizin sağlık ekonomisine ve girişimcilik iklimine yeni bir soluk getirecek. Burada gelişecek inovatif fikirlere ve “start-up”lara başarılar diliyorum. Kuruluşunun 3’üncü yılını tamamlayan Teknoloji Transfer Ofisimiz ve çalışanlarına daha nice yıllar başarılı çalışmalar diliyorum” ifadelerini kullandı
Tamer Kılıç: “Amacımız girişimcilik ekosistemini geliştirmek”
Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Yöneticisi Tamer Kılıç ise konuşmasında ICMPD hakkında bilgi vererek “Türkiye, kurumumuzun dönem başkanlığını üstlenmiş durumda. Göçün her alanında kamu kuruluşlarına destek verme misyonumuz var. Bir taraftan ülkemizdeki göçmenlere istihdam sağlama çabasındayız, bir taraftan da ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Kalkınma ajansları bizim en büyük destekçimiz. ENHANCER Projesi gibi çalışmalar bu açıdan önemli. Amacımız bütünsel bir yaklaşımla girişimcilik ekosistemini geliştirmek. 32 milyon Euro bütçesi olan projenin 17 milyon Euro’su hibelere ayrılmış durumda. Umuyorum ki ülkemizin kalkınmasına, mültecilere ve girişimcilere faydalı bir proje olur” ifadelerini kullandı.
Dr. Görmezoğlu: “300 girişimciye eğitim ve destek verilecek”
ENHANCER Proje Koordinatörü ve Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Zeynep Görmezoğlu ise proje hakkında “İstanbul’da Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluklar İçin iş Fikirleri Geliştirme ve Girişimcilik Fırsatları” adlı ENHANCER projesinin sunumunu yaparak projenin amacı, katılımcı profili ve hedef kitlesinin ardından proje kapsamındaki faaliyetler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Türkiye’deki geçici koruma altındaki Suriyelilerin yüzde 30’unun İstanbul’da olduğunu hatırlatan Dr. Görmezoğlu, proje kapsamında yüzde 60’ı Suriyeli, yüzde 40’ı Türk girişimci olmak üzere 300 kişilik bir ekibe girişimcilik konusunda destek ve mentorluk eğitimi vermeyi planladıklarını kaydetti.
Start-up firmaları projelerini tanıttı
Daha sonra program kapsamında BE Bezmiâlem Biyogirişimcilik Merkezi bünyesinde yer alan start-up firmaların sunumlarına geçildi. Hastegan Kurucusu Kadir Ataş, Be Bones Kurucusu Prof. Dr. Mustafa Büyükmumcu, Scientizens Kurucusu Dr. Öğr. Üyesi Ab. Matteen Rafiqi ve Livzym Biotechnologies adına CTO Dr. Öğr. Üyesi Cem Albayrak, firmaları ve projelerinin sunumlarını gerçekleştirdi. Ardından Bezmiâlem Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Onur Yolay, Türkiye Girişimcilik Ekosistemi” başlıklı bir seminer verdi. Yolay seminerinde Türkiye’deki girişimcilik aktörleri ve faaliyetleri, inovatif iş fikirleri geliştirme, start-up ve spin-off/spin-out kurulumu ve gelişimi ile değerleme ve yatırım gibi konularda geniş çaplı bilgiler verdi. Sunum ve seminerlerin ardından BE Bezmiâlem Biyogirişimcilik Merkezi’nin açılışı ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin üçüncü yılı kutlaması için tüm katılımcıların iştirakiyle BE Biyogirişimcilik Merkezi önündeki kokteyl alanında yapılan pasta kesim töreniyle program sona erdi.
Yerli ve göçmen girişimciler bir araya geliyor
Avrupa Birliği tarafından fonlanan ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı koordinasyonuyla yürütülen Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) projesi ile Girişimcilik Ekosistemindeki Kurumların Kapasitelerinin Geliştirilmesi Hibe Programı’nca desteklenen, Bezmialem Vakıf Üniversitesi ve İstanbul Uluslararası Girişimcilik Programı ile ev sahibi bölge ve o bölgedeki koruma altında bulunan göçmenlerin, ortak değerler altında girişim oluşturması ve toplumsal kalkınmaya katkı sağlaması hedefleniyor.
25 haftalık eğitim ve 100 saatlik mentorluk
25 haftalık eğitim ve uygulama ile temel girişimciliğin yanında inovasyon yönetimi, marka-patent süreçleri ve iş modeli oluşturma gibi teknik konularda katılımcıların yetkinlikleri arttırılacak. Eğitim ve uygulama sonrası 100 saatlik mentorluk programıyla iş fikirleri ve modellerine katkı sağlanması ve katılımcıların Türkiye Girişimcilik Ekosisteminde yer almaları amaçlanıyor. Mart-Ağustos 2023 arasındaki eğitim ve uygulamalar ile mentorluk süreçlerini başarı ile tamamlayan katılımcılar, 2023 Eylül ayında “demo day” etkinliği ile sahneye çıkıp girişimlerini tanıtacaklar.