Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi Ödül Töreni’ne katıldı.
İlaç Eczacılık Sağlık Bilim ve Teknolojileri (İVEK) Vakfı ve Bio Türkiye tarafından bu yıl ilki düzenlenen ödül törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İVEK Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve sağlık sektöründen çok sayıda davetli katıldı.
“Stratejik alanlarda kendi üretim altyapımızı kurmamız ve ihracatçı konuma gelmememiz gerek”
Gelişmiş ülkeler bir süredir tasarım ve Ar-Ge faaliyetine odaklanıp üretimi neredeyse bütünüyle Çin gibi düşük maliyetli bölgelere kaydırdıklarını aktaran Oktay, “Yaşanan ticaret savaşları ve korona salgını gibi gelişmeler bu yaklaşımın yanlışlığını gözler önüne sermiş durumda. Ülkemizin tasarlayan, geliştiren ve üreten konumda olması, katma değerli ürünlerin ihracatını yapacak şekilde kapsayıcı bir kalkınma stratejisiyle hareket etmesi kaçınılmazdır. Türkiye olarak stratejik alanlarda mutlaka kendi üretim altyapımızı kurmamız ve ihracatçı konuma gelmememiz gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.
“Yerli ve milli ilaç sektörünü mutlaka geliştirmemizin şart”
Biz fason üretimi teşvik etmek için değil ilacın geliştirmesinden patentine üretimine ve ihracatına kadar olan daha büyük bir hedefin peşindeyiz diyen Oktay, “Önümüzdeki fotoğraf bize yerli ve milli ilaç sektörünü mutlaka geliştirmemizin şart olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
“Sağlıkta gelecek vizyonumuz, bizlere büyük bir sorumluluk yüklemektedir”
Bakan Fahrettin Koca ise yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:
“Çalıştaylarımızın, toplantılarımızın, kongrelerimizin sadece bilgi paylaşımı mekanları değil, ihtiyacımız olan bu ruha can veren ortamlar olmasını diliyorum. Çok sektörlü bir platform oluşturan Biyoteknoloji Kongresi’nin bu misyona fazlasıyla katkı sağlamakta olduğu inancındayım. Sağlıkta gelecek vizyonumuz, bizlere büyük bir sorumluluk yüklemektedir.”
“Biyoteknoloji alanında öncülüğü yakalayan ülkeler önemli ekonomik kazanımlar elde edecektir”
Biyoteknolojik ajanların sağlığın tanı koydurucu ve tedavi edici alanlarında kullanılmasının çok önemli bir kazanım olduğunu söyleyen Bakan Koca, “Metabolik Hastalıklar, Kişiselleştirilmiş Tıp, İlaç Geliştirme, Aşı Geliştirme, alanlarında biyoteknoloji çalışmalarından beklentimiz çok yüksektir. Biyoteknolojik ajanların sağlığın koruyucu, tanı koydurucu ve tedavi edici alanlarında kullanılabilmesi çok geniş yelpazeye yayılan bir çalışma alanı açmaktadır. Bu alanda öncülüğü yakalayabilen ülkeler bilimsel avantajlarının yanında halk sağlığında merhale kaydedecek ve önemli ekonomik kazanımlar elde edecektir” dedi.
Düzenlenen Kongrenin Türkiye’deki biyoteknoloji ekosisteminin kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve endüstri nezdinde sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı verimli bir platform işlevi görmekte olduğunu ifade eden Bakan Koca, “Güncel bilgilerin aktarılması ve paylaşılmasına zemin hazırlayarak bu alandaki çalışmalara önemli destek sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.