Böceklerin çıtır kabukları, çoğumuzun yemeklerimizde yememeyi tercih ettiği besleyici bir serpiştirmedir. Ancak yeni bir çalışma, besinlerin bir memelinin metabolizmasını geliştiren doğuştan gelen bir bağışıklık tepkisini tetikleyebileceğini öne sürüyor.
St. Louis’deki Washington Üniversitesi’nden (WUSL) araştırmacılar fareleri, böcek dış iskeletlerinde, kabuklu hayvanların kabuklarında ve mantarlarda bol miktarda bulunan bir polisakkarit olan kitin içeren bir diyetle beslediler. Beslenme sonrası farelerin mideleri şişerek, özel bir bağışıklık tepkisini tetikledi.
Nihai etki, kitin sindirimi için gerekli olan AMCase adı verilen benzersiz bir bağırsak enziminin üretilmesinin yanı sıra yağ dokularını düzenleyen hücrelerin aktivasyonuydu.
Memeliler genellikle yedikleri büyük polisakkaritleri parçalayacak kadar güçlü enzimler üretmezler, ancak derin evrimsel kökleri olan kitin bir istisna gibi görünüyor.
Araştırmalar ayrıca bazı memelilerin kitini sindirmeye uzun zaman önce adapte olduklarını gösteriyor.
Bugüne kadar pek çok memeli, hatta bazı insanlar hâlâ böcekleri yiyor. Böcekler yalnızca türümüzün tüketmesi için güvenli olmakla kalmıyor, aynı zamanda protein gibi hayati besinleri de sağlayabiliyor.
Bu nedenle bazı bilim insanları, ikna edilmesi biraz zaman alsa da, bunların beslenmemizde daha büyük bir yer alması gerektiğini düşünüyor.
Bilim insanları, böceğin hangi kısımlarının daha besleyici, besinsel faydaları ve daha lezzetli yollarını arıyor.
WUSL’nin mevcut çalışmasında, yüksek yağlı bir diyetle birlikte kitinle beslenen fareler, sonuçta, kitin içermeyen yüksek yağlı bir diyetle beslenen farelere kıyasla daha iyi metabolik okumalar gösterdi.
Fareler üzerinde yapılan önceki çalışmalara benzer şekilde araştırmacılar, kitin yemenin alt gastrointestinal sistemde sağlıklı bir mikrobiyomu desteklediğini buldu.
Mekanizmaları daha derinlemesine incelemek için araştırmacılar, bazı farelerin AMCase enzimi üretme ve dolayısıyla kitini sindirme yeteneğini bozdu.
Ekip daha sonra bu fareleri kitinin yanı sıra yüksek yağlı bir diyetle besledi. Diğer gruplarla karşılaştırıldığında, kitini sindiremeyen fareler, aynı anda yüksek yağlı bir diyetle beslenseler bile kilo almaya karşı direnç gösterdi.
Araştırmacılar, bu farelerde, kitin tarafından tetiklenen bağırsağın bağışıklık tepkisinin bir yan ürünü olan tip 2 doğuştan lenfoid hücrelerin (ILC2) seviyesinin arttığını kaydetti. Bu hücrelerin yakın zamanda yağ dokularının düzenlenmesinde rol oynadığı keşfedildi.
Araştırmacılar, bir memelinin diyetteki kitinin sindirimini bozarak, bu besin maddesinin bağırsaktaki bağışıklık ve metabolik faydalarını uzatmanın olası bir yolunu bulmuş gibi görünüyor.
Ekip, bulgularını insan katılımcılara da yaymayı umuyorlar.