Ana Sayfa Hukuk&Etik “Bu Ürünü Tavsiye Etmiyorum”

“Bu Ürünü Tavsiye Etmiyorum”

Lokman Hekim Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Şeker

Lokman Hekim Sağlık Vakfı; halk sağlığını koruma misyonuyla, bilinçsiz ilaç ve antibiyotik kullanımına karşı toplumu uyaran, tek güvenilir kaynağın doktorlar olduğu mesajını veren farkındalık projesine imza attı: “Bu Ürünü Tavsiye Etmiyorum”. Sosyal medyada etkin, her gün binlerce ürün tavsiye eden influencer’larla iş birliği yapan Lokman Hekim Sağlık Vakfı’nın hedefi, sosyal medyanın tavsiye kurgusunu bu kez iyi bir amaç için tersine çevirmek. Ünlü influencerlar, #tavsiyeetmiyoruz diyor! 

Ülkemizde ilaç ve antibiyotik kullanımında arkadaş tavsiyesi, eş-dost tavsiyesi, evde kalmış eski bir ilacın farklı bir hasta veya hastalık için kullanımı gibi durumlar o kadar yaygın ki OECD ülkeleri arasında Türkiye, günlük antibiyotik tüketiminde dünyada 3. sırada! Bilinçsiz ve reçetesiz antibiyotik kullanımı; hastalıklara karşı korumadığı gibi vücudu daha da savunmasız bırakırken yüksek ateş, karaciğer ve böbreklerde hasar, nefes alma güçlüğü, deride döküntüler, mantar enfeksiyonları gibi yan etkilere hatta ölüme bile neden olabiliyor.

 

Bazı tavsiyeleri sadece doktor verebilir

Hem bugünün hem de geleceğin doktorları için şimdiye kadar birçok başarılı projeye imza atan Lokman Hekim Sağlık Vakfı; halk sağlığını koruma misyonuyla, bilinçsiz ilaç ve antibiyotik kullanımına karşı insanları uyaran, tek güvenilir kaynağın doktorlar olduğu mesajını veren bir farkındalık projesi başlatıyor. “Bu Ürünü Tavsiye Etmiyorum” adlı proje, dijital mecra kullanım alışkanlıkları aracılığıyla bireylerin davranışlarını değiştirmeyi ve toplum genelinde farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Günlük hayatta, sosyal medyada her gün karşımıza çıkan, kremden telefona, gözlükten elbiseye binlerce ürün tavsiye eden influencer’larla iş birliği yapan Lokman Hekim Sağlık Vakfı, sosyal medyanın tavsiye kurgusunu bu kez iyi bir amaç için tersine çeviriyor. Projeye gönüllü olarak destek veren popüler influencer’lar, bu kez her zaman söylediklerinin aksini söylüyor ve “Bu ürünü tavsiye etmiyorum” diyerek link veriyor. Link ise takipçileri; vakfın web sitesindeki bilinçlendirme sayfasına yönlendiriyor. “Bazı tavsiyeleri sadece doktor verebilir” mesajıyla karşılaşan sosyal medya kullanıcıları, böylelikle bilinçsiz ilaç ve antibiyotik kullanımının yan etkilerine karşı bilgilendiriliyor.

Akılcı (rasyonel) ilaç kullanımı konusunda toplumu bilgilendirmeyi hedefleyen web sayfası, bireysel farklılıklara, doğru ilacın doğru zamanlama ve doğru kullanımla kullanılmasına ve hasta- doktor ilişkisinin önemine vurgu yapıyor. https://www.lokmanhekimsv.org/tavsiye etmiyoruz-projesi/ adresindeki mesajla karşılaşan sosyal medya kullanıcıları, sayfa sonunda “Akılcı ilaç kullanımının önemini anladım. Doktoruma danışmadan ilaç kullanmamayı kabul ediyorum” yazılı bir kutuyu da işaretleyerek bu konuda gönüllü olduklarını beyan ediyor.

Lokman Hekim Sağlık Vakfı’nın K A R P A T (Bağımsız Reklam Ajansı) ile hayata geçirdiği “Bu Ürünü Tavsiye Etmiyorum” projesi, doktorlardan ısrarla antibiyotik talep edilmesinin önlenmesini, çevresindekilere kendi kullandığı antibiyotiği verenler ve başkasından aldığı antibiyotiği kabul edenler de dahil olmak üzere toplumun tüm kesimlerini bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Basit ve dikkat çekici bir dijital kullanım alışkanlığı aracılığıyla aynı zamanda da sağlık konusunda tek yetkili mercinin doktorlar olduğu mesajını da vererek doktorların toplumdaki saygınlığını artırmayı hedefliyor.

Projenin geniş kitlelere ulaşması için çalışılıyor

Lokman Hekim Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Şeker, kampanyanın geniş kitlelere ulaşması için çalışmalarına hız verdiklerini söylerken sosyal medyanın bu anlamda güçlü bir araç olduğunun altını çiziyor: Türkiye’de her 10 kişiden 6’sı ilaçlarını doktora danışmadan kullanıyor. Bu durum ciddi sağlık riskleri yaratmakla birlikte, tedavi süreçlerinin uzamasına ve hastalıkların kötüleşmesine yol açabiliyor. Akılcı ilaç kullanımı, bireylerin sağlığını korumanın yanı sıra sağlık sisteminin yükünü hafifletmek için de hayati önem taşıyor.”

Lokman Hekim Sağlık Vakfı İcra Kurulu Üyesi, Geleceğin Hekimleri Programı Medikal Direktörü Uzm. Dr. Nil Sarıçiçek ise gereksiz antibiyotik kullanımının halk sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkilerine dikkat çekiyor: “Gereksiz antibiyotik kullanımı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir sorun. Bu durum, bakterilerin ilaçlara karşı direnç geliştirmesine neden oluyor. Antibiyotik direnci, tedavi edilemeyen enfeksiyonların artmasına ve sağlık maliyetlerinin yükselmesine yol açıyor. Halkımızı bu konuda bilinçlendirmek için K A R P A T Ajansı ile iş birliği yaparak geniş çaplı bir farkındalık kampanyası başlattık. ‘Antibiyotikler başta olmak üzere her türlü ilaç, doktor tavsiyesi ile kullanılmalı’ diyoruz ve bir kez daha uyarıyoruz: Sağlığınızı riske atmayın!” 

Reçetesiz İlaç Kullanımının Tehlikeleri

Lokman Hekim Sağlık Vakfı, bilinçsiz ilaç kullanımının doğurabileceği riskleri şu şekilde sıralıyor:

  • Yanlış Teşhis ve Tedavi: Reçetesiz alınan ilaçlar, yanlış teşhis nedeniyle gereksiz yere kullanılabilir ve bu durum tedavinin etkisiz olmasına neden olabilir. Örneğin, viral enfeksiyonlar için gereksiz antibiyotik kullanımı sıkça karşılaşılan bir durumdur​
  • Yan Etkiler ve İlaç Etkileşimleri: Doktor gözetimi olmadan kullanılan ilaçlar, mevcut tedaviyle etkileşime girerek ciddi yan etkilere neden olabilir.
  • Antibiyotik Direnci: Türkiye’de yaygın olarak görülen gereksiz antibiyotik kullanımı, bakterilerin ilaçlara karşı direnç kazanmasına yol açarak enfeksiyonların tedavisini zorlaştırır ve sağlık maliyetlerini artırır​.