Nottingham Üniversitesi’ndeki araştırmalar, özel bir konuşma tedavisi olan LSVT LOUD’un Parkinson hastaları için geleneksel NHS tedavisinden daha etkili olduğunu, konuşmalarını ve genel yaşam kalitesini iyileştirdiğini gösteriyor.
NIHR HTA tarafından finanse edilen denemenin sonuçları BMJ’de yayınlandı. LSVT LOUD’un, katılımcının ses sorunlarının rapor ettiği etkisini azaltmada, konuşma ve dil terapisi yapılmamasına ve ayrıca NHS tarafından sağlanan konuşma ve dil terapisine kıyasla daha etkili olduğunu gösterdiler.
Lee Silverman voice treatment versus NHS speech and language therapy versus control for dysarthria in people with Parkinson’s disease (PD COMM): pragmatic, UK based, multicentre, three arm, parallel group, unblinded, randomised controlled trial
Deneme, Nottingham ve Birmingham Üniversitelerinden uzmanların yanı sıra Sandwell ve Dudley Hospital Trust, University College London, King’s College London, Bangor Üniversitesi, Canterbury Christ Church Üniversitesi ve Glasgow Caledonian Üniversitesi’nden meslektaşları tarafından yürütüldü.
Birleşik Krallık genelinde NHS Konuşma ve Dil Terapisi hizmetleri tarafından gerçekleştirildi ve Birmingham Üniversitesi Birmingham Klinik Araştırmalar Birimi (BCTU) ekibi tarafından koordine edilip analiz edildi.
Katılımcı Deneyimleri ve Yaşam Kalitesi Etkisi
Araştırmayı yöneten Sağlık Bilimleri Fakültesi ve NIHR Nottingham Biyomedikal Araştırma Merkezi’nden Profesör Dr. Catherine Sackley “PD’li kişilerde konuşma ve iletişim sorunlarının etkisi, onların damgalanmış hissetmelerine neden olabilir. Dışarı çıkmalarını engelleyebilir, sosyalleşmelerini engelleyebilir ve alışveriş gibi günlük işleri yapmalarını engelleyebilir, bu da yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilet. Bu, en etkili tedavi seçeneklerine bakan türünün ilk çalışmasıdır. Sonuçlar, bu şekilde uygulandığında LSVT LOUD yönteminin hem etkili hem de uygun maliyetli olabileceğini açıkça göstermektedir. Şu anda sunulduğu şekliyle NHS yöntemi etkili değildir. Artık bu verilere sahibiz, diğer faktörlere ve farklı tedavilerin farklı şekillerde uygulanması durumunda bunun sonuçları daha fazla etkileyip etkilemediğine bakmamız gerekiyor.”
Katılımcılar Birleşik Krallık’taki 40 NHS merkezinden toplandı ve üç gruba randomize edildi. Bir grup LSVT LOUD aldı, bir grup mevcut NHS konuşma ve dil tedavisini aldı ve üçüncü grup ise herhangi bir terapi görmedi.
LSVT LOUD ve NHS Tedavilerinin Karşılaştırması
LSVT LOUD Parkinson hastalığı ve diğer nörolojik rahatsızlıkları olan kişiler için etkili bir konuşma tedavisidir. Tedavi, PH’li kişileri evde, işte veya topluluk içinde konuşurken seslerini daha normal bir ses yüksekliğinde kullanma konusunda eğitir. Bunun için hastalara ses egzersizleri verilir.
NHS tedavisi, bir terapist tarafından sunulan kişiselleştirilmiş bir programdır ve daha az yoğundur. Dört hafta boyunca 16 seansta uygulanan LSVT LOUD yerine altı ila sekiz seansta uygulanır.
2016 ile 2020 arasında, Parkinson hastası ve Dizartri (konuşma güçlüğü) hastası 388 kişi denemeye katıldı. 130’u LSVT LOUD grubuna, 129’u NHS terapi grubuna ayrıldı ve 129’u hiçbir tedavi almadı.
LSVT LOUD®, her hafta dört hafta boyunca verilen, yüz yüze veya uzaktan 50 dakikalık dört oturumdan ve ek ev tabanlı uygulamalardan oluşuyordu. NHS konuşma ve dil terapisi, katılımcının bireysel ihtiyaçlarına yanıt olarak yerel terapist tarafından belirlendi; 11 hafta boyunca iki haftada bir ortalama bir seans uygulandı.
Denemenin bulguları, LSVT LOUD’un Dizartri’nin etkisini azaltmada konuşma ve dil terapisi yapılmamasına ve NHS versiyonuna göre daha etkili olduğunu gösterdi. NHS terapisi, konuşma ve dil terapisi yapılmaması ile karşılaştırıldığında hiçbir fayda kanıtı göstermedi.