C vitamininin bizi mevsimsel burun çekmelerine karşı koruduğu teorisi, 70’lerin başında Nobel ödüllü Linus Pauling’in popüler hale getirmesiyle nispeten yenidir. Aynı zamanda, iddiasını destekleyecek somut bir kanıtı da yoktu. Sonraki yıllarda, birçok bilim adamı C vitamininin soğuk algınlığı üzerindeki kesin etkisini belirlemeye çalıştı, ancak bulguları çoğunlukla hayal kırıklığı yarattı. Dahası, son araştırmalar karışık sonuçlar verdi. Öyleyse ‘C vitamini soğuk algınlığına iyi gelir mi?’ sorusunun cevabı. basit olmayabilir.
Peki C vitamini takviyesi yapmalı mısınız ? Burada, verdiğiniz paraya değip değmeyeceğine karar vermenize yardımcı olacak en son araştırmaları inceliyoruz. Bununla birlikte, diyet rutininizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce doktorunuza danışmanız en iyisidir.
C vitamini vücudumuzda birçok önemli rol oynar ve birçok farklı dokunun oluşumu için kritik öneme sahiptir.
Vie Aesthetics tıp doktoru ve tıp direktörü Dr. Ioannis Liakas, “C vitamini ciltte kolajen üretmek için gerekli bir vitamindir” diyor.(yeni sekmede açılır). “Kolajen, memelilerde en bol bulunan proteindir, cildimizi ve vücudumuzdaki çeşitli dokuları sert, ancak esnek tutar. Genel olarak, bir C vitamini eksikliği, zayıflamış bir bağışıklık sistemi ve enfeksiyon riskinde bir artış ile bağlantılıdır. Askorbik asit ayrıca hormon üretimine, enerji metabolizmasına, serbest radikallerin nötralize edilmesine ve sindirim sisteminde demirin emilmesine yardımcı olur.
C vitamininin soğuk algınlığı üzerindeki etkisi söz konusu olduğunda, çalışmalar karışık sonuçlar verme eğilimindedir. Frontiers in Immunology’deki bir incelemeye göre(yeni sekmede açılır)dergisinde, şu anda genel popülasyonda solunum yolu enfeksiyonu riskini azaltmak için yüksek dozda C vitamini takviyelerinin kullanılmasını destekleyen hiçbir klinik öneri bulunmamaktadır. Ancak bu uygulama belirli gruplara (sporcular veya askerler gibi) ve C vitamini eksikliği belirtileri gösteren kişilere önerilebilir.
Şiddetli enfeksiyon riski yüksek olanlar için (obezler, şeker hastaları veya yaşlılar gibi) C vitamini takviyesi de önerilebilir, çünkü iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.(yeni sekmede açılır).
The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19
Dr Liakas, “Enfeksiyon sırasında yeterince askorbik asit almak harika bir fikir” diyor. “Ancak bu, C vitamininin kış aylarında üşümenizi tamamen ve etkili bir şekilde önleyebileceği anlamına gelmez. C vitamininin soğuk algınlığı için etkili bir önleyici tedavi olduğunu gösteren yeterli kanıt yoktur. Bunun yerine, ciddi bir eksikliğin vücudumuzun enfeksiyonla savaşmasını zorlaştırabileceğini biliyoruz. Bu, zamanla yeterli C vitamini almamanın hastalanma riskinizi artırabileceği anlamına gelir.
Aynı zamanda, Life bilim adamları(yeni sekmede açılır)dergi, mevcut önerilerin çoğunun 70’lerin sonlarına ait oldukça önyargılı çalışmalara dayandığını iddia ediyor. JAMA ve American Journal of Medicine’den çıkan makalelerin, C vitamininin soğuk algınlığına karşı etkili olduğuna dair kanıtları reddettiğini ve olumsuz duruşlarının bu ‘önyargılı’ söylemi önümüzdeki yıllarda şekillendirmeye yardımcı olduğunu iddia ediyorlar.
Peki, C vitamini ve soğuk algınlığı ile ilgili en son bilimsel gelişmeler nelerdir ve bize kesin cevaplar verebilirler mi?
Besin maddelerine göre(yeni sekmede açılır)C vitamini, epitel bariyerlerimizin bütünlüğünü korumak için kritik öneme sahiptir – herhangi bir dış kirleticinin vücudumuza girmesini engelleyen tüm yüzeyler. Deri ve bağırsak duvarları epitel bariyerlerinin iyi örnekleridir.
C vitamini ayrıca yapısını güçlendirerek ve serbest radikalleri ‘temizleme’ yeteneğini teşvik ederek cildimizi patojenlerden korumaya yardımcı olur ve bağışıklık sistemimizin mikropları sağlığımız için tehlike oluşturmaya başlamadan önce tespit etme ve yok etme yeteneğini geliştirir. Yani teoride C vitamini bizi bu küçük solunum yolu enfeksiyonlarından korumalıdır.
Ancak büyük bir Cochrane sistematik incelemesine göre(yeni sekmede açılır), C vitamini takviyesinin genel popülasyonda soğuk algınlığı insidansını azalttığına dair bir kanıt yoktur. Bununla birlikte, kısa süreli şiddetli fiziksel egzersize maruz kalan kişiler için faydalı olabilir. Yoğun egzersiz oksidatif stresi önemli ölçüde artırır ve bu nedenle epitel bariyerlerini zayıflatabilir ve enfeksiyonlara yakalanma şansını artırabilir.
Vitamin C for preventing and treating the common cold
Besin maddelerine göre(yeni sekmede açılır)C vitamini, B ve T lenfositlerin üretimini ve çoğalmasını artırmaya yardımcı olur. B-lenfositleri, antikorları, yani bakteri ve virüslere bağlanan proteinleri üretir. Bu süreç, bağışıklık sistemimizin onları yabancı cisimler olarak tanımlamasına yardımcı olur. T-lenfositlerin rolü, bu işaretlenmiş istenmeyen ziyaretçileri yok etmektir. Yine, teoride C vitamini, süreyi kısaltmamıza ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmemize yardımcı olmalıdır.
Biomed Research International’da yayınlanan bir meta-analize göre(yeni sekmede açılır)C vitamini gerçekten de soğuk algınlığı süresini kısaltmaya yardımcı olabilir. Semptomların iyileşme süresi ve genel iyileşme süresi, tek başına antiviral tedaviye kıyasla C vitamini takviyesi ile daha iyiydi. Biomed Research International’da yayınlanan başka bir meta-analizden elde edilen sonuçlar(yeni sekmede açılır)Journal, soğuk algınlığının başlangıcında ekstra terapötik dozlar almanın, soğuk algınlığı süresini kısaltmanın yanı sıra göğüs ağrısı, ateş ve titreme gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
Vitamin C as a Supplementary Therapy in Relieving Symptoms of the Common Cold: A Meta-Analysis of 10 Randomized Controlled Trials
C vitamini için önerilen günlük ödenek (RDA), yaş ve cinsiyet dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. NIH’ye göre(yeni sekmede açılır), kadınlar günde 75 mg C vitamini hedeflemelidir, oysa erkeklerin 90 mg’a ihtiyacı vardır. Hamile ve emziren kadınlar alımlarını artırmalıdır. Yaşlarına bağlı olarak, günde 80 mg ila 120 mg arasında ihtiyaçları olabilir. Sigara içen bireyler ayrıca sigara içmeyenlere göre günde 35 mg daha fazla gerektirir.
C vitamini suda çözünür, yani vücut tarafından depolanmaz ve idrarla vücut tarafından süzülür. Bununla birlikte, yüksek dozlarda C vitamini istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Üst sınır bu besinden günde 2 gr olarak belirlenmiştir.
Bağışıklık sağlığınızı güçlendirmek için bu dokuz C vitamini kaynağına göz atın.
Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.
Anna Gora – livescience