Ana Sayfa Manşet Çalışma Hayatında 50. Yıla Doğru Girişimci Dostlara Öneriler

Çalışma Hayatında 50. Yıla Doğru Girişimci Dostlara Öneriler

Ali Rıza Değer

Merhaba Sevgili Dostlarım,

Yazının başlığından da anlaşılacağı üzere, kısmet olursa 2023 yılı, benim iş yaşantımdaki 50. Yılım. İş dünyasına 1973 yılında, daha 18 yaşını doldurmadan, reklamcılık sektöründe paldır küldür giriş yaptıktan, 4. yılın sonunda iş dışındaki özel sebepler (J) nedeniyle kovulduktan sonra, 22 yaşında kendi işimi (Ajans Ardaş) kurdum. 2003 yılından buyana da özellikle KOBİ ve Aile Şirketlerine yönelik, Yönetim Danışmanlığı ile çalışma hayatıma devam etmekteyim.

Bugünlere ulaşmanın mutluluğu ile siz sevgili dostlarıma, her ay düzenli olarak yazdığım, bu 108. e-makalemde de, birlikte olduğumuz için, en içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Reklamcılık ve Halkla İlişkiler sektörlerinde yaklaşık 30 yıl boyunca, ülkemizin en önde gelen markaları ile birlikte, özellikle açık hava reklamları ağırlıklı, çok güzel çalışmalar yaptık.

Bu markalar hangileriydi derseniz? Hepsini saygıyla yâd ederek, yolları açık olsun diyorum.

Türkiye İş Bankası, Arçelik, Aygaz, Beko, İzocam, Paşabahçe, Lombardini, Honda, Rowenta, JVC, KİP, IBM, JCB, Çanakkale Seramik, Kalebodur, Kaleterasit, Kalekim, Kaledekor, Kalevit, Susa Telekom, Mutlu Telefon, Çelik Motor, Pimaş, Sandoz, Yılbak, İmer, Tercüman, An-Ka, Kent Gıda, Pamukbank, Yapet, Yapsan, Credit Lyonais, Töbank, Grundig, C.Seren Denizcilik, Uludağ Gazoz, Loctite, İngiltere Başkonsolosluğu, Pizza Hut, Castrol, BP, Shell, M.Gabaylar, Energetix, Erve Casio, Adidas, Hisarbank, Presiz, Marshall, Sheraton, Singer, Arko, Philips…

Hepsine, tekrar teşekkürler!..

2000 li yılların başlarında, “ISO Toplam Kalite Yönetimi, Yönetim Danışmanlığı, 5 S, Kaizen, Permission Marketing, İK Performans Yönetimi” eğitimleri ile birlikte KKTC Girne Amerikan Üniversitesi – Lions Akademisi Eğitmenliği ve Chicago, Indianapolis, New York / Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği Genel Yönetmenlik ve “Stratejik Liderlik Eğitimi” sonrasında otomotiv, ilaç ve kozmetik gibi sektörlerde, danışmanlığını yaptığım şirketler adına Düsseldorf, Zürich, Kopenhag ve Malmö merkezli çalışmalarla, ihracata yönelik planlamalar gerçekleştirdik.

Bu planlama ve çalışmalar çerçevesinde, beni en çok etkileyen 2001 yılında Indianapolis de BM Genel Sekreteri Mr. Kofi Annan tarafından bizlere açıklanan ulusal ve uluslararası boyutu ile sürdürülebilir bir gelecek için tüm paydaşlara ödenmesi gereken halk vergisi (Sn. Doruk ve Semih Uzuner – Sn. Sebahat Emre – Sn. Asuman Berberoğlu – Sn. Fazilet Erzincanlı) ve dünyayı kendilerinden ödünç aldığımız çocuklarımıza olan borçlarımızı ödemek, ilkeleriyle yayılmaya başlayan “Birleşmiş Milletler – Küresel İlkeler Sözleşmesi / UN Global Compact” projesiydi.

4 Ana İlke (İnsan Hakları + Çalışma Standartları + Doğa ve Çevre + Yolsuzlukla Mücadele) ve toplam 10 Maddeden oluşan “Küresel İlkeler Sözleşmesi” ile ilgili gerekli alt yapı çalışmalarını tamamladıktan sonra 2010 yılında dünya da ilk olarak sektörel anlamda, İEİS – İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası ile birlikte 33 ilaç şirketine toplu olarak sözleşme taahhüdünü imzalattık.

Bu konudaki, proje liderliğimiz halen devam etmekte!.. J

Genel Koordinatörlüğünü ve danışmanlığını yaptığım şirketlerle (Yılbak + İmer + KRC Yönetim + Renoval + Zeykar Su + İtibar Akademi + MYK / Sporturist + Eko Akademi + Sekoday) özellikle “Devlet Destekli / TİM + Kalkınma Ajansları + TÜBİTAK + Ur-Ge + Ar-Ge + KOSGEB” projeleri kapsamındaki, ihtiyaç analizleri ve çeşitli kurumsal eğitim çalışmalarımız da, sürmekte!

Sizlerinde yakinen bildiği gibi son birkaç yıldır, hem ülke – hem de dünya olarak, oldukça zor bir dönemden geçmekteyiz. Pandemi bir yandan, ekonomik sıkıntılar bir yandan!..

Ancak, tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen teknolojinin ve dijital dönüşümün, hız kesmeden yoluna devam ettiğini hepimiz görmekteyiz. Özellikle de televizyon reklamlarından! J

Bu konuda, teknoloji ekosistemindeki gelişmelerin takibi, hem yeni girişimciler – hem de yeni yatırımcılar için ön plana çıkıyor. T.C. Rekabet Kurumu da konuyu yakından takip ediyor. Bazı şirketlerde de küçülme hamleleri gözlemleniyor. Dolayısıyla ani kararlarla, hareket etmemek gerekiyor. Teknolojiyi kullanmak güzel, ama SPR (Sektör + Pazar + Rekabet) kurallarına saygı duyarak. Ama asıl olan, bundan 50 yıl önce de geçerli olduğu gibi “Teknolojiyi Üretebilmek”!

Teknolojiyi üretmek için de; önce düşünmek, sonra araştırmak ve planlamak gerekiyor. Daha sonrada, istenen şartlara uygun finansman için, çeşitli start-up yatırım fonları devreye giriyor.

İnternetten rahatlıkla ulaşabileceğiniz bu bilgiler ışığında, konuya güzel bir örnek BTM!..

BTM Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi; İstanbul Ticaret Odası tarafından, yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşerek, ülkemize katma değer sağlaması amacıyla kurulan bir vakıf!

BTM’de fikirlerin iş modeli haline gelmesi sağlanırken; eğitim ve seminerler, mentör desteği, girişimcilerin yatırımcılar karşısında sunum yaptığı demo etkinlikleri, yatırımcı desteklemeleri, İTO Komite eşleştirmeleri, 7/24 ofis imkânı, birebir danışmanlık gibi hizmetler, Girişimci’lere tamamen ücretsiz olarak sunuluyor!.. (Sn. Oğuz Pamuk + Sn. Reyhan Serhat’a teşekkürler!)

Bu noktada sizler için araştırma yaparken, Webrazzi.Com da karşıma çıkan alternatifler ise;

*) Türkiye İş Bankası Work Up By + Boğaziçi Üniversitesi Buba Campus…

*) ODTÜ Teknokent Growth Circuit + ODTÜ Teknokent YFYİ Zone…

*) İTÜ Çekirdek Erken Aşama Hızlandırma Programı + Zorlu Holding İmece Destek Programı…

*) Koç Üniversitesi Kworks Hızlandırma Programı…

*) Sabancı Üniversitesi Sucool Programı…

*) Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası BİGG Programı…

*) Visa İnovasyon Programı + Türk Telekom Pilot…

*) TİM -TEB Girişim Evi Startup Programı…

*) Bilkent Üniversitesi Cyberpark Accelerator Program…

*) Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi…

*) T3 Girişimcilik Merkezi Hızlandırma Programı…

*) UTTP Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı…

*) Teknopark İstanbul Cube Incubation…

*) Garanti BBVA Partners Hızlandırma Programı…

*) QNB Finansbank Qnbeyond Hızlandırma Programı…

*) Kuveyt Türk Katılım Lonca Girişimcilik Merkezi…

*) Albaraka Türk Garaj Hızlandırma Programı…

*) Yıldız Üniversitesi Teknokent Kuluçka Boostup Programı…

Şeklinde idi. Araştırmalarınızda, sizlerinde karşınıza çeşitli alternatifler çıkacaktır! Bunları değerlendirmek sizin bileceğiniz iş. Ama fikir almak isterseniz ben buradayım. Ücretsiz!.. J

1973 yılında, Akrilik Kimya Sanayii A.Ş. ve Boytorun Reklamcılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile başlayan ve daha sonra; Ardaş Pazarlama – Reklamcılık + Ardsan Sanayi ve Ticaret + Ardpam Piyasa Araştırma Merkezi + Ard Ajans Reklamcılık + Ajans Ardaş Reklamcılık ve Organizasyon Ltd. Şti. + Ajans Ardaş / Toros Reklamcılık – Matbaacılık A.Ş. ile devam eden yolculukta, Sayın Hamdi ve Haluk Boytorun ile birlikte Sevgili Eşim ve Oğlum + İbrahim Murat Ürünsak + Oğuz Özdikmen + Ziya İmer + Vedat Özan + Sefa Karahan + Murat Karasoy + Dr. Yılmaz Argüden + Ertan Acar + Jale Orkan + Umberto Uluzio + Prof. Dr. Hayri Ülgen’e en içten teşekkürlerimle!

Daha mutlu bir gelecek ve üretken bir Türkiye için, istediğiniz sonuçlara ulaşmanız dileğiyle…

Sevgi ve saygılarımla

ALİ RIZA DEĞER