Kan dolaşımı infeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılan 3600’den fazla hastayı içeren randomize kontrollü bir çalışma, 7 günlük antibiyotik tedavisinin 14 günlük antibiyotik tedavisine eşdeğer olduğunu buldu. Uluslararası bir ekibin yürüttüğü çalışma New England Journal of Medicine dergisinde yayımlandı.
Antibiotic Treatment for 7 versus 14 Days in Patients with Bloodstream Infections
Bulgular, yedi ülkedeki 74 hastanede çeşitli patojenik bakterilerden kaynaklanan kan dolaşımı infeksiyonları nedeniyle tedavi gören hastalar arasında yürütülen BALANCE (Bacteremia Antibiotic Length Actually Needed for Clinical Effectiveness) çalışmasından elde edildi. Bu çalışma, bir grup yaygın bakteriyel infeksiyon için daha kısa süreli antibiyotik tedavilerinin “eşdeğer (noninferior)” olduğunu gösteren bir dizi denemenin sonuncusudur.
Kan dolaşımı infeksiyonları en ciddi bakteriyel infeksiyon türleri arasındadır ve dünya çapında yılda tahmini 2.9 milyon ölüme neden olmaktadır. Antibiyotik tedavisi süresi genellikle 14 gün veya daha uzundur, ancak kan dolaşımı infeksiyonları için uygun süre yeterince incelenmemiştir. Daha kısa antibiyotik tedavisinin klinik başarısızlığa veya infeksiyonun tekrarlamasına neden olması olasılığı kaygıya neden olmaktadır.
Klinik pratiği yönlendirecek kanıtların sınırlı olması nedeniyle, Toronto Üniversitesi’ndeki araştırmacıların önderlik ettiği bir ekip, 7 günlük antibiyotik kullanımından sonraki ölüm oranlarının 14 günlük antibiyotik kullanımından sonraki ölüm oranlarına benzer olup olmadığını araştırdı. Ayrıca, daha kısa antibiyotik süresinin antibiyotik maruziyetini, olumsuz olayları ve dirençli organizmalarla infeksiyonları azaltabileceği hipotezini de öne sürdüler.
Sonuçların Çoğu Eşdeğer Bulundu
Kayıtlı hastaların %55’i yoğun bakım ünitesinde, %45’i serviste yatıyordu. En sık olarak idrar yolu infeksiyonu (%42.2 hasta) görülürken, pozitif kültürlerin %71’ini Gram-negatif organizmalar oluşturuyordu.
Şiddetli immünosupresyonu olan ve kültürlerinde Staphylococcus aureus üreyen hastalar çalışmanın dışında tutuldu. Antibiyotik seçimi, dozajı ve uygulama yolu tedavi ekibinin takdirine bırakıldı.
Çalışmanın birincil sonucu, 90. günde herhangi bir nedenden dolayı ölümdü ve eşitsizlik marjı %4 puandı. İkincil sonuçlar arasında hastanede ölüm, yoğun bakım ünitesinde ölüm, Clostridioides difficile infeksiyonları ve antibiyotiğe dirençli organizmalarla ikincil infeksiyon ya da kolonizasyon bulunuyordu.
Birincil sonuç sonuçlar 7 günlük tedavi kolunda 1802 hasta (%99.3) ve 14 günlük tedavi kolunda 1779 hasta (%99.2) için analiz edildi. Doksanıncı güne kadar, 7 gün antibiyotik alan 261 hasta (%14.5) yaşamını yitirirken, 14 günlük kolda 286 hasta (%16.1) yaşamını yitirdi; sonuçlar eşdeğerlik kriterlerini karşıladı.
İkincil sonuçların çoğunluğu ve önceden belirlenmiş alt gruplar için de tutarlı sonuçlar elde edildi. C. difficile infeksiyonları ve dirençli bakterilere bağlı infeksiyonlar veya kolonizasyon her iki tedavi grubunda da seyrek görülen olaylardı.