Kök hücre bağışıyla ilgili doğru bilgileri topluma aktarmak için T.C. Sağlık Bakanlığı ve TÜRKÖK desteğiyle ve Pfizer Türkiye’nin, karşılıksız ve koşulsuz katkılarıyla hayata geçirilen Can Damlası kök hücre bağışı farkındalık projesi, toplumumuzda kök hücre bağışıyla ilgili yanlış bilinenleri ortadan kaldırmayı ve doğru bilgilerin sosyal medya aracılığıyla yayılmasını amaçlıyor.
Proje kapsamında hayata geçirilen “Elini Uzat Can Damlası Ol” isimli dijital video aracılığıyla, insanların daha bilinçli bağışçılar haline gelmeleri ve toplam 3,5 milyon kişinin kök hücre bağışı hakkında bilgilendirilmesi hedefleniyor. Proje detaylarına www.candamlasi.comadresinden ve #EliniUzatCanDamlasıOl etiketiyle ulaşılabiliyor.
Türkiye’de, başta lösemi hastaları olmak üzere kök hücre bağışı bekleyen binlerce insan var[1],[2]. Fakat toplum genelinde, kök hücre bağışı konusundaki yanlış bilgiler, bu konuda yersiz korkuların oluşmasına ve ihtiyaç duyulan sayıda bağışçıya ulaşılamamasına neden oluyor[3]. Buradan hareketle kök hücre bağışıyla ilgili doğru bilgileri yaymak için işbirliği yapan T.C. Sağlık Bakanlığı ve TÜRKÖK, Can Damlası isimli kök hücre bağışı farkındalık projesini başlattı. Pfizer Türkiye’nin de karşılıksız ve koşulsuz olarak desteklediği bu proje sayesinde, toplumda kök hücre bağışıyla ilgili yanlış bilinenlerin ortadan kaldırılması ve doğruların sosyal medya aracılığıyla yayılması amaçlanıyor.
Can Damlası projesi kapsamında hayata geçirilen “Elini Uzat Can Damlası Ol” videosu aracılığıyla ise, insanların kök hücre bağışıyla ilgili doğru bilgileri edinmesine ve bu sayede daha bilinçli bağışçılar haline gelmelerine destek olunması hedefleniyor. Mart ayı süresince sosyal medya üzerinden devam edecek projeyle 4 milyon kişinin kök hücre bağışı hakkında bilgilendirilmesi planlanıyor.
Kök hücre bağışı nedir?
Kök hücreleri, kemik iliğinde üretilir ve zamanla olgun kan hücrelerine dönüşür. Bunlar tüm kan hücrelerinin öncü hücreleridir[4],[5]. Kök hücreler devamlı olarak kendini yenileyebilme özelliğine sahip olduğu için bağış işleminden sonra bağışçının kök hücreleri belirli bir sürede tekrar eski sayısına ulaşır4. Nakil amacıyla kullanılan kök hücreler üç kaynaktan elde edilir: Kemik iliği, kan veya göbek kordonu4. Kök hücre nakli bazı kan hastalıkları ve kemik iliği yetmezliği ile doğumsal kan hastalıklarının tedavisinde başvurulan yöntemlerden biridir4. Kök hücre bağışladıktan sonra yan etki yaşama olasılığı düşüktür ve bu etkiler de 1-3 hafta içinde kaybolur4.
Kök hücre bağışçısı olmak için:
- 18-50 yaş aralığında sağlıklı bir bireyseniz4,
- Kızılay kan merkezlerine giderek kayıt formu ve üç tüp kan örneği ile ilk adımı atabilirsiniz4,[6].
- Birisi ile eşleştiğinizde sizden tekrar kan örneği istenir4,6.
- İleri eşleşme sağlanırsa nakil için hazırlıklar başlar4,6.
- Ya kan verir gibi, ya da ufak bir operasyon ile kalça kemiğinden kök hücreler toplanır4.
Can Damlası Projesi Künye:
Projeye karşılıksız ve koşulsuz katkı sağlayan: Pfizer Türkiye
Proje destekçileri: Sağlık Bakanlığı ve TÜRKÖK
Pfizer Temsilcileri: Nilay Süoğlu, Berkay Sağlam, Birkan Aver
Seslendirmen: Çetin Tekindor
PR Ajansı: Marjinal Porter Novelli
Reklam Ajansı: Tazefikir
Kreatif Ajans Başkanı: Çağlar Gözüaçık
Ajans Başkan Yardımcısı, Dijital İnovasyon: Murat Koçuk
Kreatif Ekip: Güven Haktanır, Kerem Önuçak, Sadık Sakin, Alican Şengül, Zeynep Şengül
Müşteri İlişkileri Ekibi: Aysun Tümok, Çağrı Pişkinoğlu
Medikal Direktör: İbrahim Akbulut
Dijital Art Direktör: Korhan Genişyürek
Dijital Proje Yöneticisi: Gürsan Bakır
Sosyal Medya Ekip Lideri: Ali Çulha
Ajans Prodüktörü: Kübra Eke
Kurgu Yönetmeni: Erkan Ketenci
[1] E. Tekgunduz et al. Transfus Apher Sci. 2016 Feb; 54(1):53-9
(Erişim Tarihi 21.01.2019)