Ana Sayfa Manşet Cesaret Cüret Cevvallik

Cesaret Cüret Cevvallik

Dr. Ahmet Kemal Kardan

W- Meslekte 30 yılı geride bırakan bir Tıp Hekimi ve İlaç Sektörü çalışanı olan Sn.Ahmet Kemal KARDAN ile yazarlık özelinde sohbet edeceğiz.
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

A.K.K.-Sivas  doğumluyum. 1987 yılında  Ege  Tıp  fakültesinden  mezun oldum. Mecburi hizmet , askerlik  sonrası  1991  yılında  ilaç sektöründe  çalışmaya  başladım. Günümüze kadar farklı firmalar, farklı görevlerle devam ediyorum.

W- Yeni çıkan henüz okuyamadığım “3C Yaşamınızda Çok Şeyi Değiştirebilir” kitabınızın oluşum hikayesini alabilir miyiz?

A.K.K.-Geçmiş firmalarımda eğitim departmanlarında bulunmam, eşimin öğretmen olması nedeniyle lise öğrencileri üzerine gözlemlerim ve 2 çocuk babası olarak çocuklarımda gördüğüm tamamlanması gereken yönler için deneyimleri paylaşım isteği diyebilirim.

W- Yazarlık gönlünüzde yatan bir aslan mıydı? Devamı gelecek mi?

A.K.K.-Yapmak istediğim, paylaşmak istediğim bir şeydi. Biraz da geç oldu diyebilirim. Buna yazarlık değil de bu yoldaki ilk adımlar dememiz daha doğru olur. İlk kitabımın yayına girmesi benim için öğrenme deneyimi olacak. Umarım devamını getirebilirim.

W- Çevrenizden gelen bilgiye göre okumayı çok seven, tıbbi mümessillere eğitim vermekten çok keyif alan bir yöneticiymişsiniz bu durum üretmek için teşvik edici mi oldu?

A.K.K.-Evet, okumayı, değişik alanlarda araştırma yapmayı seven biriyim. Bilgi paylaşımını çok önemsiyorum. Çok kişinin önem vermediği alanlar ilgimi çekiyor. Mesleğinin  başında  olan arkadaşlara  özel önem  veriyorum. Başarılı olmalarını çok istiyorum, onların başarısızlığından kendimi de sorumlu tutuyorum. Üretim için bu nokta beni teşvik ediyor.

W- Kitabınızdaki tema veya bize geçmesini bekledikleriniz neler paylaşır mısınız? tabii sakıncası yoksa.

A.K.K.-Birçok kişinin yapmak istediklerini hayata geçirmesinin önündeki en önemli engel kendisi.  

Bazı  şeyler  için Cesaret  eksikliği, deneme –girişimcilik açığı  ve  kararın arkasında  yeterince  durmama, çaba göstermemeyi  önemli  problem olarak  görüyorum. Son zamanlarda oldukça sayı  ve kalite anlamında  artsa da son yüz yılda yapmış  olduğumuz  patent  başvuru  sayısının  Japonya’nın 1  haftalık  başvuru  sayısına  yakın olmasını  kabul edemiyorum. 81  Milyona  yaklaşan toplam nüfusu , Dünyanın  17.  büyük ekonomisi  olmasına  rağmen geçen yıl  başlayan start-up firma  sayısının  168  olmasını  hazmedemiyorum.

Bu nedenle hemen herkesle, özellikle de gençlere yapmak istedikleriniz için cesaret, yapmaya Cüret ( girişimcilik ), karar verdiklerinde cevvallik ( kararlılık, kolay vazgeçme ) diyorum.

W- Kitap yazmanın en zor tarafı nedir?

A.K.K.-Henüz başlangıç aşamasında olmam nedeni ile yöntem konusunda zorlandım. Bazı günlerde tek  bir  sözcük  bile yazamamak en zor tarafı. Başladıktan sonra sürdürme zorluğu, beğenilme kaygısı diğerleri. Bunları aşmamda en önemli motivasyon unsuru deneme arzusu, tamamlama kararlılığı oldu.

W- Kitap yayına çıkıp ve de bir “yazar” ünvanı da alınca neler hissettiniz?

A.K.K.-Yazar demeyelim de yolun başlangıcında olan diyelim.  İstediğim bir şeyin gerçekleşmesi mutluluğu hissettiğim duygu. Eskiden beri hayalimde olan şeydi.

W- Farklı bir kariyeriniz neden hekimliğe devam etmediniz? Hekimlik yapıyor olsaydınız tercihiniz hangi uzmanlık olur du?

A.K.K.-Yaklaşık 4 yıl hekimlik yaptım. O günkü koşullar altında özel sektör daha cazip geldi diyelim. Psikiyatri veya kardiyoloji konusunda uzmanlık yapmak isterdim.

W- Genç meslektaşlarınıza seçtiğiniz kariyer yolu için tavsiyeleriniz olur mu?

A.K.K.-Okuyucular katılır mı bilmem ama benim gençlerde gördüğüm, net olmayan kariyer hedefleri. Tam olarak tanımlanmamış gelecek beklentileri. Çevre tarafından fazlaca yönlendirmeler. Kolay olmadığını bilerek gençlere tavsiyem; sevdiğiniz, kendi seçtiğiniz yolda ilerleyin.

W- Son olarak okumaktan zevk aldığınız türleri ve yazarları paylaşır mısınız?

A.K.K.-Okumaktan zevk aldıklarım Irvın yalom, bizden Atilla İlhan yenilerden Ahmet ümit.

W- Değerli Dr. Ahmet Bey yeni kitaplarınızı bekler, başarılar dileriz.

 

Çok teşekkürler.