Çin’in kendi ürettiği koronavirüs aşılarını veri eksikliği nedeniyle 18 yaş altı ve 60 yaş üstü kişilere yapmadığı ortaya çıktı. Norveç’te de 23 yaşlının Alman aşısı diye de bilinen Biontech/Pfizer aşısı olduktan sonra hayatını kaybettiği açıklandı. Bu iki yeni gelişme “Aşılar 60 yaş üzerinde güvenli mi?” sorusunu gündeme getirdi.
independent: Türkiye’deki aşı çalışmalarını yakından takip eden Prof. Dr. Murat Akova ise henüz yayımlanmamış bir çalışmaya göre Sinovac aşısının yüzde 60 yaş üzeri grupta virüsü öldürücü niteliği bulunan antikor ürettiğini, Sağlık Bakanlığı’nın bu verileri esas alarak bu yaş grubunda da kullanıma onay vermiş olabileceğini belirtti.
Çin Komünist Partisi’nin resmi uluslararası yayını Global Times’a cuma günü isim vermeden konuşan Pekin’den bir bağışıklık uzmanı, aşıların yalnızca 18-59 yaş arasındaki kişilerde denendiğini, bu yaş gruplarında güvenli olduğuna dair yeterli veri gelene kadar, 18 yaş altı ve 59 yaş üzerinde uygulanmayacağını belirtti.
China vaccinates up to thousands every day as winter spurs COVID-19 spread
Pekin’de 4 Ocak’ta günde 2 bin kişiye Sinopharm aşısı yapılarak aşılama başlamıştı. Türkiye’nin Çin’den ithal ettiği Sinovac aşısıysa henüz acil kullanım onayı almadığı için Çin’de yaygın olarak uygulanmıyor. Ama bu aşının Faz 3 deneylerinin de ağırlıklı olarak 18 – 59 yaş arasında yapıldığı biliniyor.
“80 yaş üzeri aşı olmasın”
Global Times’a konuşan Çinli uzman bağışıklık sistemleri daha zayıf olduğu için 80 yaş ve üstü kişilerde yan etki görülme riskinin arttığını vurgulayarak, bu yaş grubundakilerin şimdilik aşı olmaması tavsiyesinde bulundu.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan Wang Bin ise Reuters’a yaptığı açıklamada ülkede en az 10 milyon doz aşı yapıldığını belirtti. Wang Bin ellerindeki veriler yeterli seviyeye ulaşınca 60 yaş üstü grupların aşılanmasına geçeceklerini ifade etti.
Sinovac Başkanı Yin Weidong, basın toplantısında 500 milyon dozun hazır bulunduğunu, şubat itibarıyla bir 500 milyon dozun daha kullanıma hazır hale getirileceğini belirtti.
Türkiye’nin de satın aldığı ve acil kullanım onayı verdiği Faz 3 aşamasındaki Sinovac için Endonezya’da acil kullanım onayı verilmişti. Endonezya’daki denemelerde aşının yüzde 65,3 oranında etkili olduğu belirtilirken, Türkiye’deki denemelerdeyse bu oran yüzde 91,25 olarak açıklanmıştı.
Brezilya’daki testlerdeyse oran önce yüzde 78, sonra da yüzde 50,4 olarak paylaşılmıştı.
Endonezya da 60 yaş üzerini aşılamıyor
Endonezya da Çin’le benzer şekilde aşılama çalışmalarına tedbirli yaklaşarak henüz yeterli veri bulunmadığı için Sinovac aşısını şimdilik 18-59 yaş grubundakilere uyguluyor.
Üst düzey sağlık yetkilisi Siti Nadia Tarmizi, ancak yeterli veri elde edildiğinde ve resmi onay çıktığında 18 yaş altı ve 60 yaş üstü kişilerin aşılanmasına geçeceklerini ifade etti.
Türkiye de 14 Ocak’ta Sinovac aşısını uygulamaya başlamıştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılamada “risk sıralamasının” esas alınacağını ve buna göre hazırlanacak takvimle aşılama yapılacağını belirtmişti.
Belirlenen programa göre ilk sırada sağlık çalışanları ve bakımevlerindekiler, ikinci sırada, polis, jandarma, asker, adli personel, cezaevinde kalanlar ve çalışanlar, üçüncü sıradaysa 65 yaş üstü kişiler aşılanıyor. tamamı için kaynağa bknz