Ana Sayfa Tıp&Sağlık Cinsel isteksizlik

Cinsel isteksizlik

Doç. Dr. İzak Dalva

En az altı ay süre ile cinsel fantezilerin olmaması ile birlikte tüm cinsel ilişki ve mastürbasyon gibi cinsel aktiviteden uzaklaşma, erkekte cinsel isteksizlik olarak tanımlanıyor.

Kısa süreli cinsel isteksizliğin normal kabul edildiğini söyleyen Türkiye İŞ Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İzak Dalva, erkeklerde cinsel isteksizliğin uzun süre devam ettiğinde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğinin altını çizerek, cinsel isteksizlik belirtileri ve tedavileri hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Yaşam koşulların ağırlığı, iş hayatındaki stres ve sağlık sorunları, aşırı alkol ve tütün tüketimi cinsel hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Genel olarak erkeklerde cinsel isteksizliğin az görüldüğü düşünülse de aslında sık karşılaşılan bir sağlık problemi ve erkeklerde %20 oranında görüldüğü tahmin ediliyor. Cinsel isteksizliği olan erkeklerin yaşam kalitesi düştüğü gibi beklentilerinin de azaldığı biliniyor.

YAŞAM KALİTESİNDE AZALMA BELİRGİNLEŞİYOR

Erkekte yaşanan cinsel isteksizliğin cinsel istek azalması, cinsel soğukluk, azalmış cinsel dürtü, azalmış cinsel arzu, yetersiz ereksiyon, gece ereksiyonlarının kaybolması şeklinde ortaya çıktığını açıklayan Bayındır Söğütözü Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İzak Dalva, diğer belirtileri şu şekilde sıraladı: “Ayrıca vücut kıllarında ve sakal çıkmasında azalma, sürekli aşırı yorgunluk ve halsizlik hissi, vücut kas kitlesinde azalma, depresyon belirtilerinin görülmesi, duygudurum değişiklikleri, uyku bozuklukları, unutkanlık, konsantrasyonda bozulma, düşük enerji, çabuk yorulma ve iş performansında azalma da cinsel isteksizlikle birlikte eşlik eden belirtilerdir.”

Cinsel isteksizliğin yüksek oranda psikolojik nedenlerle de ortaya çıkabileceğinin altını çizen Doç. Dr. İzak Dalva, Depresyon, evlilik sorunları, aldatma/aldatılma, performans anksiyetesi, eşini mutlu edememe korkusu, eşle olan uyumsuzluk ve çatışmalar, çocukluk döneminde yaşanan cinsel travmalar, ilişkiye gerekli özenin gösterilmemesi bu nedenler arasındadır. Organik nedene bağlı cinsel isteksizlikte, cinsel ilişkiye girme isteğinde ve sıklığında azalma olur. Cinsel içerikli söz, görüntü ve dokunma bile cinsel istek bakımından uyarıcı olmayabilir. Cinsel isteksizlik durumunun uzun süreli olması kişide ve partnerinde rahatsızlık hissi yaratır” dedi.

ERKEKTE CİNSEL İSTEKSİZLİĞİN BİRDEN ÇOK NEDENİ BULUNUYOR

Erkekte cinsel isteksizliğin tek bir sebebe bağlı olmadığını, çok fazla faktörden etkilendiğini söyleyen Doç. Dr. İzak Dalva, “Depresyon, kronik alkol ve tütün kullanımı, madde bağımlılığı, hareketsiz yaşam ve stres, fazla kilo, tiroid fonksiyon bozukluğu, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, böbrek ve karaciğer yetmezliği,bazı tansiyon ilaçları, prostat rahatsızlıkları, testis fonksiyon bozuklukları ve hipofiz hastalıkları da cinsel istekte azalmaya neden olan durumlardandır” dedi.

Ayrıca Dalva, antidepresanlar, kolesterol ilaçları, kellik ilaçları, anti androjenler, kanser ilaçları, prostat kanserinde kullanılan ilaçlar, tansiyon ilaçları ve bazı kalp ilaçlarının cinsel istekte azalmaya neden olabileceği gibi, çiftler arası iletişim bozukluğu ve sık tartışma yaşanması, güven problemleri yetersiz ereksiyon, erken boşalma, peniste eğrilik, vajinal kuruluk gibi nedenlerin de cinsel isteksizliğe neden olabileceğini söyledi.

TANI İÇİN HASTANIN CİNSEL DURUMUNUN SORGULANMASI GEREKİYOR

Cinsel isteksizlik tanısı için hastanın geçirmiş olduğu hastalıklar, kullandığı ilaçlar, alışkanlıkları, kilo durumu, psikolojik durumu ve ilişki durumlarının ayrıntılı bir şekilde sorgulanması gerektiğini belirten Doç. Dr. İzak Dalva, “Hastaya ayrıntılı ürogenital muayene yapılması gerekir. Fizik muayene ile prostat hastalıkları ve testosteron eksiklik belirtileri saptanabilir. Testosteron hormonu seviyesi genellikle sabah 7-11 arası aç karına olarak bakılmalıdır. Tek ölçüm yeterli olmayabilir. Tespit edilen değerin 280 nanogram/dl altında olması, kişide testosteron hormon seviyesinin normalin altında olduğunu gösterir” dedi.

DÜZENLİ UYKU EN ÖNEMLİ CİNSEL UYARICILARDAN BİRİ

Tedavinin, cinsel isteksizliğe neden olan sorun tespitine göre yapıldığını söyleyen Doç. Dr. İzak Dalva, yaşam tarzı değişikliklerinin de tedavide önemli yer tuttuğunun altını çizerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hastalara sigara ve alkol kullanımının azaltılması, kilo verilmesi, diyet uygulanması, egzersiz yapılması, düzenli uyku ve dengeli beslenme öneriyoruz. Düzenli uyku en önemli cinsel uyarıcılardan biridir. Egzersiz yaparak cinsel isteğinizi artırabilirsiniz. Kilo vererek kandaki testosteron düzeyini artırabilirsiniz. Ginseng, rezene, karanfil, polen, zencefil, tarçın, hardal, meyan kökü, vanilya, roka, maydanoz, kekik, arı sütü gibi bitkilerle; çilek, istiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu, kakao yağı gibi yiyecekler, hormon ve öncü maddelerini tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır.”

STRES CİNSEL İSTEĞİ AZALTIYOR

Stresi azaltmaya ya da kontrol etmeye yardımcı davranışların cinsel istekte artışa neden olabileceğini söyleyen Doç. Dr. İzak Dalva“Sauna, hamam, buhar banyosu kan dolaşımını hızlandırıp vücutta ısı artışına neden olarak cinsel isteğin artmasını sağlayabilir. Antidepresan gibi cinsel isteksizlik yaratacak ilaç kullananlarda, ilaç dozunun azaltılması ya da ilaç değişimi planlanabilir. BPH nedeni ile 5-alfa redüktaz kullananlarda ilaç değiştirilebilir. Hastanın psikolojik problemleri varsa psikiyatrik yardım, ilişki problemleri ya da eş problemi varsa çift terapisi yararlı olabilir” dedi.

AFRODİZYAK İLAÇLAR DOKTOR ÖNERİSİ OLMADAN KULLANILMAMALI

Cinsel isteksizliğin en sık nedeni testosteron eksikliğidir. Testosteron eksikliğinin nedeni araştırıldıktan sonra hastalara testosteron eksikliği için tedavi önerilir. Testosteron eksikliği yanı sıra prolaktin, TSH ve estradiol düzeyleri araştırılmalı gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Cinsel isteksizlik tedavisi nedeni ile afrodizyak ilaçların da kullanıldığını söyleyen Doç. Dr. İzak Dalva, bunların cinsel gücü ve cinsel isteği artırma özellikleri nedeni ile tercih edilen ilaçlar olduğunu belirterek sürekli kullanımda uykusuzluk, baş ağrısı, çarpıntı gibi yan etkilere neden olabileceğ