Ana Sayfa Tıp&Sağlık Çocuğunuz Karın Ağrısı Çekiyorsa Nedeni Gastroenterit Olabilir!

Çocuğunuz Karın Ağrısı Çekiyorsa Nedeni Gastroenterit Olabilir!

Gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihaplanması olarak tanımlanıyor. Hasta biriyle temas veya mikrop içeren yiyecek-içecek tüketimi bu hastalığa yol açabiliyor.

Gastroenteritin genelde virüs veya bakterilerden kaynaklandığını belirten Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, gastroenterit hastalığı hakkında bilgi aktardı.

Çocuklarda sıvı kaybını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler

Gastroenteritin belirtileri arasında kusma, ishal, ateş, karın ağrısı ve kas-eklem ağrısının yer aldığını söyleyen Dr. Sena Bocutcu Çetin,gastroenterit nedeniyle ortaya çıkan sıvı kaybını önlemek için şu önerilerde bulundu: “İshal ve kusma nedeniyle vücutta sıvı ve elektrolit eksikliği oluşuyor. Sıvı kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketmek önem taşıyor. Çocukların birkaç dakikada bir, bir yudum sıvı içmesi öneriliyor. Her kusma ya da ishal sonrasında küçük çocukların bir çay bardağı, büyük çocukların ise bir su bardağı kadar sıvı tüketmesi gerekirken, anne sütü alan bebeklerin de emzirilmeye devam edilmesi gerekiyor. Çocuklara meyve suyu ya da kola gibi şekerli içecekler verilmemeli. Çok su içen çocuklara çorba, ayran gibi tuzlu gıdalar da verilerek tuz dengesini sağlamak gerekiyor. Beslenmeye en kısa sürede başlanmalı ve meyve, sebze, yağsız et, tam tahıllı yiyecekler verilmeli. Yiyeceklerin yağlı, salçalı, şekerli olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Patates haşlaması, yoğurt çorbası, ayran, yoğurt, sade kefir, pirinç, muz gibi besinlerle beslenmeye başlanabilir” dedi.

İshal ve kusma birkaç günden uzun sürüyorsa zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalı!  

Çoğu çocuğun, destekleyici tedavi ve doğru beslenme ile kendiliğinden iyileştiğini söyleyen Dr. Çetin, “Ciddi sıvı kaybı olan çocukların doktora götürülmesi gerekiyor. Gerekirse antibiyotik ve damar yoluyla sıvı tedavisi uygulanabiliyor. Aşırı halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi veya dalgınlık varsa, ishal ve kusma birkaç günden uzun sürüyorsa, kusma veya ishalde kan varsa, şiddetli karın ağrısı geçmiyorsa, birkaç saatten uzun süre beslenemiyor veya sıvı alamıyorsa, gün içinde 6-8 saatten uzun süre idrara çıkmıyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.