İngiltere’de yeni yapılan bilimsel bir araştırmada, günlük tablet ya da telefon kullanımı fazla olan çocukların, az olan çocuklara göre daha fazla dikkat dağınıklığı yaşadığı gösterildi. Dokunmatik ekranları çok kullanan çok kullanan çocuklar, birden gözüken nesnelere daha hızlı tepki verse de, dikkatleri daha kolay bozuluyor. Oğuz Sezgin/Gerçek Bilim
Özellikle COVID-19 pandemisi nedeniyle, çocuklarda artan dokunmatik ekran kullanımı, gelişimi negatif yönde etkiliyor. Birkbeck, Londra Üniversitesi, King’s College London ve Bath Üniversitesi’nden araştırmacıların elde ettiği bulgular, çocuklarda giderek artan ekran maruziyeti ve gelişim ilişkisinin incelenmesi açısından önem arz ediyor.
Birkbeck Beyin ve Bilişsel Gelişim Merkezi’nden baş araştırmacı Prof. Tim Smith diyor ki:” Son yıllarda bebekler ve çocuklar arasında tablet ve akıllı telefon kullanımının hızla arttığını görüyoruz. Çocukluğun ilk yılları dikkatini nasıl kontrol edeceğini ve dikkatini nasıl koruyacağını öğrenmesi açısından çok kritiktir. Erken kazanılan bu yeteneklerin, sonraki akademik yaşam için önemli olduğu biliniyor. Çocuklarda dokunmatik ekran kullanımının, gelişimi negatif etkileyeceğine dair giderek artan endişelere rağmen, bunu destekleyen deneysel bir kanıt mevcut değildi.”
TABLET Projesinde 1 ila 3,5 Yaş Arası Çocuklar İncelendi
İşte bu kanıtı elde etmek için, Prof. Smith Birkbeck Beyin ve Bilişsel Gelişimi Merkezi’nde TABLET Projesi’ni başlattı. 12 aylık çocuklarla başlanan araştırmada;12 ay, 18 ay ve 3,5 yıllık periyotta, 2,5 yıl boyunca sürdü. Her ziyarette, çocukların bilgisayarda göz takibi testleri yapılarak, dikkatleri ölçüldü. Nesnelerin ekranın farklı yerlerinde çıkarak, çocukların nesnelere ne kadar hızlı baktığı ve dikkatlerini bozan nesnelerden ne kadar kaçındıkları gözlendi.
Prof. Smith şöyle söylüyor: “Yüksek dokunmatik ekran kullanımı gösteren bebekler ve çocuklar aniden beliren nesnelere bakmakta daha hızlılar fakat az tablet/telefon kullananlara göre dikkat dağıtan nesnelerde daha fazla hata yapıyorlar.” Yani dikkatleri daha çabuk bozuluyor.
Ana araştırmacılardan Dr. Ana Maria Portugal, “Henüz dokunmatik ekran kullanımının dikkatte ne gibi farklılıklara neden olduğunu sonuçlandıramasak da, dokunmatik cihazların daha fazla dikkat çekmesi nedeniyle, çocukların dikkati daha fazla bozulabiliyor. “
“Bath Üniversitesi Psikoloji Departmanı’ndan yardımcı araştırmacı Dr. Rachael Bedford: “Bir sonraki adımda bilmek istediğimiz bu dikkat bozan nesnelerin gerçek dünyada dikkati nasıl etkileyebileceğini öğrenmektir. Bu çocukları günlük hayattaki çoklu görevlerin adaptasyonuna mı hazırlıyor, yoksa konsantrasyon gerektiren görevlerde zorlanacakları anlamına mı geliyor?”
https://www.gercekbilim.com/cocuklarda-fazla-telefon-tablet-kullanimi-dikkat-daginikligi/ .