Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısı CoronaVac’ın üçüncü faz testleri devam ederken Türkiye, bu şirketle 50 milyon doz için sözleşme imzaladığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 30 Kasım’daki konuşmasında bu aşıların Aralık’ta sağlık çalışanlarına yapılabileceğini söyledi. Peki CoronaVac hakkında neler biliniyor?
Salgının seyrini değiştirmesini ümit ettiğimiz aşı için sözleşme imzalandı. Hedefimiz Aralık ayında hızla aşılamaya başlamak. Önce sağlık çalışanlarımız aşılanacak. pic.twitter.com/zdIKZ78Xyd
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) December 1, 2020
Üretim tekniği nasıl?
BBC: Eski bir yöntem olan inaktif virüs tekniğine göre hazırlanan bu aşıda, enfekte etme özelliğini yitirmiş olan virüs vücuda verilerek, vücudun hastalığa bağışıklık kazanması hedefleniyor.
Moderna ve BioNTech aşıları ise yeni bir yöntem olan mRNA tekniğiyle üretiliyor. Bu aşılar kolaylıkla yüksek sayılarda üretilebilirken CoronaVac’ın üretimi için tavuk yumurtası gerekiyor.
Eylül sonunda Euronews’a konuşan Sinovac CEO’su Yin Weidong, Mart ayına kadar birkaç yüz milyon doz aşı üretmiş olmayı hedeflediklerini söylemişti.
Yaptırmak mümkün mü?
Evet. Aşı henüz üçüncü faz deneylerini tamamlamamış ve onaylanmamış olsa da Çin’de para karşılığı yapılıyor.
Time dergisi, Çin’in başkenti Pekin’deki özel Taihe Hastanesi’nde 300 dolar veren herkesin aşı yaptırabildiğini, her gün yüzlerce kişinin aşı olabilmek için sıraya girdiğini aktarıyor.
Dergiye konuşan Li Shurui, öğrenci olarak İngiltere’ye dönmeden önce bu aşıyı yaptırmaya karar verdiğini, henüz onaylanmamış aşının yan etkilerinden korksa da uzak bir ülkede koronavirüse yakalanmaktan daha fazla korktuğunu söylüyor.
Aşının üretildiği Yivu kentinde ise dozu 60 dolara aşı yaptırmak mümkün.
Tamamı için kaynağa bknz