Ana Sayfa Manşet Covid-19 aşı red oranı düştü

Covid-19 aşı red oranı düştü

Toplumda aşı konusundaki eğilimleri henüz aşılama olmadan önce ölçmeye başlayan IPSOS Araştırma, 9-12 Nisan tarihleri arasında Milliyet gazetesi için yaptığı “Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, Kovid-19 aşısını reddedenlerde düşüş görülürken toplumun yaklaşık 4’te 1’inde ise aşı konusundaki kararsızlık sürüyor.

.

tarih.jpg
Salgının 2021 sonuna kadar kontrol altına alınacağını düşünenlerin oranı sadece yüzde 14 / Grafik: IPSOS

 

Salgının 2021 yılı içinde kontrol altına alınacağı görüşü, yerini daha ileri bir tarihe bıraktı

IPSOS, 2020 yılı sonunda yaptığı araştırmada vatandaşlara Türkiye’de salgının ne zaman kontrol altına alınacağını sorduğunda yüzde 59’u 2021 yılı içinde salgının sona ereceğini tahmin ettiğini ifade etmişti. Sadece toplumun 3’te 1’i (%31), salgının 2021’den ileri bir tarihte sonlanacağını düşünüyordu.

Bugün  ise toplumun sadece yüzde 17’si salgının bu sene içinde biteceğini düşünüyor, çoğunluğun (yüzde 69) beklentisi daha kötümser. Hem vaka sayıları hem de aşılamanın gidişatı iyimser beklentileri zayıflatmış durumda.

yaptiririm.jpg
Aşıyı reddedenlerin oranı yüzde 16’lara kadar geriledi / Grafik: IPSOS

 

Henüz aşı yaptırmamış bireyler arasında aşı yaptıracağını beyan edenler %61 seviyesinde

Geçtiğimiz ekim ayında aşı yaptıracağını beyan edenleri oranı yüzde 52 oranında iken, aşı karşıtı haberlere maruz kaldıkça bu oran yüzde 39’lara kadar düşmüştü. Aşılama başladıktan sonra aşı yaptırma eğiliminde de artış oldu.

“Koronavirüs aşısı yaptırma eğiliminizi belirtir misiniz?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 61’i aşı yaptırmayı düşündüğünü ifade ederken aşıyı reddedenlerin oranı ise yüzde 16’lara kadar geriledi. Ancak yaklaşık 4 kişisen 1’i ise (yüzde 23) aşı konusunda kararsızlığını koruyor.

oneri.jpg
Araştırmaya katılanların sadece yüzde 4’ü çevresine aşı yaptırmamaları gerektiğini söylüyor / Grafik: IPSOS

 

Yakın çevresine aşı yaptırmalarını önerenlerin oranı yılın başından bu yana 6 puan arttı

“Siz yakın çevrenize aşı yaptırıp yaptırmamaları konusunda bir öneride bulunuyor musunuz?” sorusuna ise yakınlarına aşı olmalarını tavsiye edenlerin oranı yüzde 44 çıktı. Ocak sonunda bu oran yüzde 38 seviyesinde idi. Aşı karşıtı olanların oranı ise oldukça düşük. Sadece yüzde 4 çevresine aşı yaptırmamaları gerektiğini söylüyor. Daha büyük bir çoğunluk ise bu konuda daha tarafsız bir tutum sergiliyor ve aşıyı teşvik eden veya karşı çıkan herhangi bir yönlendirme yapmıyor.

kesinlikle.jpg
Ebeveynlerin yüzde 54’ü çocuğuna koronavirüs aşısı yaptırabileceğini söylüyor / Grafik: IPSOS

 

Ebeveynlerin yarısından biraz fazlası, 18 yaşından küçük çocuklarına, koronavirüs aşı yaptırabileceğini beyan ediyor

Araştırmada ebeveynlere, aşının 18 yaşından küçük çocuklara uygulanmasının sağlık otoriterlerince onaylanması durumunda çocuklarına aşı yaptırıp yaptırmayacaklarını da soruldu.

Buna göre yüzde 54 çocuğuna koronavirüs aşısı yaptırabileceğini beyan ederken  ebeveynlerin 4’te 1’i ise çocuğuna aşı yaptırmaya sıcak bakmıyor.

Şu anda ülkemizde uygulanan Kovid-19 aşısı 18 yaş ve üzeri bireylere uygulanıyor. Dünyada ise 16-17 yaşındaki gençlere uygulanması onaylanmış tek bir Kovid aşısı bulunuyor. Aşıların  hiçbiri 16 yaşından küçük çocuklara uygulanamıyor.

yetrlibilgi.jpg
Genel eğilim Sağlık Bakanlığı’nın aşı konusunda yeterli bilgilendirme yapmadığı yönünde / Grafik: IPSOS

 

Her 3 kişiden birisi aşı takvimi konusunda bilgilendirmeyi yeterli bulmuyor

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs aşı takvimi konusunda yeterli bilgilendirme yaptığını düşünenlerin oranı (yüzde 46), düşünmeyenlerden (yüzde 36) yüksek, ancak toplumun sadece yarısının bu konuda olumlu bir değerlendirme yaptığı görülüyor.