Dünya Sağlık Örgütü (WHO) son raporunda, dünyayı son iki senedir etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle oluşan 144 bin ton tıbbi atığın insan ve çevre sağlığını tehdit ettiği uyarısında bulundu.
COVID-19 pandemisine müdahaleden kaynaklanan on binlerce ton fazladan tıbbi atık, dünya çapında sağlık hizmetleri atık yönetim sistemleri üzerinde muazzam bir baskı oluşturdu, insan ve çevre sağlığını tehdit etti ve atık yönetimi uygulamalarını iyileştirmeye yönelik ciddi bir ihtiyaç ortaya çıkardı. Yeni bir WHO raporu;
Tonnes of COVID-19 health care waste expose urgent need to improve waste management systems
DSÖ’nün COVID-19 bağlamında sağlık hizmeti atıklarının küresel analizi: durum, etkiler ve öneriler, tahminlerini Mart 2020-Kasım 2021 arasında satın alınan ve destek ülkelerine gönderilen yaklaşık 87.000 ton kişisel koruyucu ekipmana (KKD) dayandırmaktadır. Ortak bir BM acil durum girişimi yoluyla acil COVID-19 müdahale ihtiyaçları. Bu ekipmanın çoğunun atık olarak sona ermesi bekleniyor.
DSÖ Sağlık Acil Durumları Programı İcra Direktörü Dr Michael Ryan, “Sağlık çalışanlarına doğru KKD sağlamak kesinlikle hayati önem taşıyor” dedi. “Ancak çevreyi etkilemeden güvenli bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak da hayati önem taşıyor.”