İsveç’teki Karolinska Institutet’teki araştırmacılar tarafından yürütülen uluslararası bir meta-çalışma, şiddetli COVID-19 enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan spesifik bir gen varyantı tanımladı. Araştırmacılar, farklı soylardan gelen insanları inceleyerek varyantı tam olarak belirlemeyi başardılar; bu başarının, farklı kökenlerden insanları içeren klinik deneyler yürütmenin önemini vurguladığını söylüyorlar. Sonuçlar Nature Genetics dergisinde yayınlandı .
Researchers identify gene variant that protects against severe COVID-19
İsveç’in saygın kurumlarından Karolinska Enstitüsü’nde görevli bilim insanları, Covid-19 bulaşmasını engelleyen yeni bir gen keşfedildiğini duyurdu. Uzmanlar, bu genin SARS-CoV-2 virüsünü yok edecek proteini üretmek için vücuda bilgi gönderdiğini açıkladı.
Yaşlılık ve altta yatan belirli hastalıklara ek olarak, genetik, COVID-19’dan ciddi şekilde etkilenip etkilenmediğimizi veya yalnızca hafif bir hastalığa yakalanıp yakalanmadığımızı etkileyebilir. Esas olarak Avrupa kökenli insanlar üzerinde yapılan önceki araştırmalar, belirli bir DNA segmentini taşıyan bireylerin kritik bir COVID-19 enfeksiyonu geliştirme riskinin yüzde 20 daha düşük olduğunu bulmuştur. Bu DNA parçası, bağışıklık sistemindeki genleri kodlar ve Afrika dışındaki tüm insanların yaklaşık yarısında Neandertallerden miras alınır.
Uzmanlar, bu genin SARS-CoV-2 virüsünü yok edecek proteini üretmek için vücuda bilgi gönderdiğini açıkladı.
Analiz, Afrika kökenli toplam 2.787 hastanede yatan COVID-19 hastasını ve altı kohort çalışmasından bir kontrol grubundaki 130.997 kişiyi içeriyordu. Afrika kökenli bireylerin yüzde sekseni koruyucu varyantı taşıyordu. Sonuç, Avrupa mirasına sahip bireylerin daha önceki, daha büyük bir meta-çalışmasıyla karşılaştırıldı.
Araştırmacılara göre koruyucu gen varyantı (rs10774671-G), OAS1 geni tarafından kodlanan proteinin uzunluğunu belirliyor . Önceki çalışmalar, proteinin daha uzun varyantının, COVID-19 hastalığına neden olan virüs olan SARS-CoV-2’yi parçalamada daha etkili olduğunu göstermiştir.
Protective gene variant against COVID-19 identified
İsveç’te yapılan ve Nature Genetics’te yayınlanan araştırmada her üç “beyaz Avrupalı”dan birinde bu genin bulunduğunun da altı çizildi. Araştırmayı yöneten isimlerin başında gelen McGill Üniversitesi’nden Brent Richards, “Covid-19’a karşı yeni ilaç geliştirirken genetik risk faktörlerini anlamaya başlıyoruz” dedi.
Huffman, J.E., et al. (2022) Multi-ancestry fine mapping implicates OAS1 splicing in risk of severe COVID-19. Nature Genetics. doi.org/10.1038/s41588-021-00996-8.