Ana Sayfa Tıp&Sağlık Covid Gibi Bir Pandemi Beklenmiyor

Covid Gibi Bir Pandemi Beklenmiyor

Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “(M-Çiçeği) Bilim insanları kovid gibi olmayacağını ifade ediyor. Dünyadaki bütün bilim insanları kovid gibi bir pandemi beklemiyorlar, pandemi olacağını düşünmüyorlar.”

https://x.com/saglikbakanligi/status/1824885129048899688

“Sağlık sistemimiz buna (M-Çiçeği) hazır. Her türlü önlemi aldık. Bilim kurulumuzun hazırladığı rehberimizde her şey ayrıntılı şekilde anlatılıyor. Sağlık Bakanlığı olarak alarmdayız, vatandaşımız rahat olsun.”

Prof. Dr. Yavuz: “Türkiye’de henüz, acil durum ilan edilen Mpox salgınıyla ilişkili vaka yok, pandemi düzeyinde kapanma olacağını düşünmüyoruz.”

Dünya Sağlık Örgütü, Maymun çiçeği olarak bilinen ‘Mpox Salgını’ sebebiyle küresel acil durum ilan etti. Sağlık Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada ise Türkiye’de henüz vakaya rastlanmadığı ve sürecin hassasiyetle takip edildiğine değinildi. Salgını ve acil durum kararını değerlendiren Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Türkiye’de henüz vaka ve pandemi düzeyinde bir salgın olmadığını, kapanmanın da olacağını düşünmediklerini söyledi. Ancak Mpox salgınında bu yıl 15 bine yakın vakanın bildirildiği ve yaklaşık 500 kişinin öldüğüne dikkat çekerek mutasyon geçiren virusun yeni bir suşuyla (tipiyle) karşı karşıya olunduğunu belirtti. Prof. Dr. Yavuz, “2022’de, dünyaya ilk yayılan salgında ölüm oranı %1’in altındaydı. Burada %5’lik bir ölüm oranından söz ediliyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün 2022’den sonra ikinci kez ‘Küresel acil durum’ ilan ettiği ve halk arasında maymun çiçeği olarak bilinen Mpox virusu salgınıyla ilgili tüm dünya alarma geçti. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de henüz vaka görülmediğine yönelik açıklamada bulunurken, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, çiçek aşısının da koruma sağladığı Mpox virüsüne karşı Türkiye’ye de yeniden aşı getirilmesi gerektiğini vurguladı. Çiçek aşısı, hastalığın kalıcı olarak sona ermesinden sonra 1980’li yıllardan beri ülkemizde kullanılmıyor. Prof. Dr. Yavuz, “2024 yılı içinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 15 bin vaka bildirildi. 500 kadar da ölüm var. 2022’de, dünyaya ilk yayılan salgında, ölüm oranı yüzde 1’in altındaydı. Burada yüzde 5’lik bir ölüm oranından söz ediliyor. Aşısı var, önceden, çiçek hastalığı için kullandığımız bir aşı. Türkiye’de şu an aşı olmadığı için, aşının sağlanması gerekiyor” dedi. Hastalığın yayıldığı Afrika’nın Kongo bölgesinden seyahat edenlere de dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, “Afrika’da bütün bir kıta olarak değil, şu an esas olarak Kongo’da bu hastalık fazlaca görülüyor. O bölgeyle teması olan kim olursa olsun, uygun semptomlarla gelmişse, o hastada düşünmek lazım” ifadelerini kullandı.

Maymun Çiçeği Hastalığı