Amsterdam UMC ve Vrije Universiteit Amsterdam’dan (VU) araştırmacılar, uzun süreli COVID hastalarındaki kalıcı yorgunluğun biyolojik bir nedene, yani sağlıklı hastalara göre daha az enerji üreten kas hücrelerindeki mitokondriye sahip olduğunu keşfettiler.
Cerebrospinal fluid proteomics in patients with Alzheimer’s disease reveals five molecular subtypes with distinct genetic risk profiles
Çalışmaya 25 uzun süredir KOVİD hastası ve 21 sağlıklı kontrol katılımcısı katıldı. Katılımcılardan on beş dakika bisiklet sürmeleri istendi. Bu bisiklet testi, uzun süreli KOVİD hastalarında efor sonrası halsizlik (PEM) adı verilen semptomların uzun süreli kötüleşmesine neden oldu.
Aşırı yorgunluk, bilinmeyen, bireysel bir eşiğin ötesindeki fiziksel, bilişsel veya duygusal efordan sonra ortaya çıkar. Araştırmacılar bisiklet testinden 1 hafta önce ve testten 1 gün sonra kan ve kas dokusuna baktılar.
Beyin düşünmeye kasların da enerjiye ihtiyacı var
Araştırmacılar yorgunluğun nedeninin biyolojik olduğunu ve beynin düşünmek için, kasların da hareket etmek için enerjiye ihtiyacı olduğunu belirttiler.
Araştırmacılar ayrıca hastalarda kalp ve akciğerlerin iyi çalıştığını da gördü. Bu, hastanın kondisyonu üzerindeki uzun süreli etkinin kalp veya akciğerlerdeki anormalliklerden kaynaklanmadığı anlamına gelir.
Uzun süreli COVİD belirtileri
SARS-CoV-2 virüsü ile enfekte olan kişilerin çoğunluğu haftalar içinde iyileşse de, yaklaşık sekiz kişiden biri olduğu tahmin edilen bir alt grup, uzun süreli Kovid-19 hastalığına yakalanacaktır.
Uzun süreli KOVİD, akut sonrası sekel veya KOVİD ya da KOVİD sonrası sendromu (PCS) olan hastalardaki semptomlar arasında ciddi bilişsel problemler (beyin bulanıklığı), yorgunluk, egzersiz intoleransı, otonomik düzensizlik, postüral ortostatik taşikardi sendromu (POTS), ortostatik intolerans, ve PEM sonrası semptomların kötüleşmesi.