Bilim insanları, kanserle savaşmak için yeni bir potansiyel tedavi yolu keşfettiler. Ekip, CRISPR gen düzenlemesini kullanarak kanser hücrelerinden ekstra kromozomları çıkardı ve artık kontrolden çıkamayacaklarını keşfetti.
Yale Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışmada araştırmacılar, CRISPR Targeting (ReDACT) kullanarak Aneuploid hücrelerde Disomy’yi Geri Yükleme adını verdikleri bir araç geliştirdiler. Bu ekstra kromozomları ortadan kaldırmak için kullandıklarında, hücrelerin kötü huylu tümörler oluşturma yeteneğini kaybettiğini gördüler.
Daha yakından incelendiğinde, anöploidinin kanserin ilerlemesini neden artırabileceğine dair bir mekanizma buldular. Kanser büyümesini uyaran spesifik genler, normal iki yerine üç kromozomda kodlandı.
Daha sonra ekip, bu mekanizmanın kanser için terapötik bir hedef olarak kullanılıp kullanılamayacağını test etti. UCK2 olarak bilinen bir genin daha önce belirli ilaçlara duyarlı olduğu bulundu ve buradaki araştırmacılar, bunun fazladan bir kromozom 1 kopyasına (ve dolayısıyla UCK2’nin üçüncü bir kopyasına) sahip hücreleri bu ilaçlara karşı daha duyarlı hale getirdiğini buldular.
Ekip normal ve anöploid hücreleri partiler halinde karıştırdı ve ikincisi hücrelerin yüzde 20’sini oluşturuyordu. Müdahale olmaksızın, aneuploid hücrelerin dokuz gün sonra partinin yüzde 75’ini oluşturacak şekilde büyüyeceğini buldular. Ancak UCK2’yi hedefleyen ilaçlarla tedavi edildiğinde, anöploid hücreler dokuz gün sonra grubun sadece yüzde 4’üne düştü.
Yeni kanser tedavilerinin kilidini açabilecek çalışma hayvanlar üzerinde de çalışılacak.