D vitaminini bir diyete ek olarak almanın gerçek sağlık yararları olup olmadığı uzun süredir tartışılıyor. Konuyla ilgili son çalışma, bu tür takviyelerin kalp krizi riskini azaltabileceğini öne sürüyor.
Vitamin D supplementation and major cardiovascular events: D-Health randomised controlled trial
Objective To investigate whether supplementing older adults with monthly doses of vitamin D alters the incidence of major cardiovascular events.
Participants 21 315 participants aged 60-84 years at enrolment. Exclusion criteria were self-reported hypercalcaemia, hyperparathyroidism, kidney stones, osteomalacia, sarcoidosis, taking >500 IU/day supplemental vitamin D, or unable to give consent because of language or cognitive impairment.Intervention 60 000 IU/month vitamin D3 (n=10 662) or placebo (n=10 653) taken orally for up to five years. 16 882 participants completed the intervention period: placebo 8270 (77.6%); vitamin D 8552 (80.2%).
Avustralya’daki QIMR Berghofer Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nden, ve kardiyovasküler hastalık riskini inceleyen en büyük ikinci çalışasında, 60 ila 84 yaşları arasındaki 21.302 hastanın verileri ayrıntılı bir şekilde analiz edildi.
Çalışma katılımcılarına beş yıla kadar bir D vitamini takviyesi veya plasebo verildi ve D vitamini grubundakilerin yaklaşık yüzde 80’i bu beş yılın sonunda hala takviyelerini almaya devem ett.
D vitamini grubunda, katılımcıların yüzde 6’sı, plasebo alan katılımcıların yüzde 6,6’sına kıyasla önemli bir kardiyovasküler olay yaşadı.
Özellikle kalp krizi açısından, D vitamini grubunda oran yüzde 19 daha düşükken, inme oranında fark yoktu. İstatistikler, deneme başladığında statinler veya başka bir kalp sağlığı ilacı kullananlar için D vitamini takviyelerinin daha büyük fayda sağladığını gösterdi.
Araştırmacılar, hiç kimsenin, özellikle de mevcut rahatsızlıkları olan yaşlı insanlar için, önce bir doktora danışmadan kalpleri için D vitamini takviyesine başlamaması gerektiğine dikkat çekiyor.
Araştırmacılar, D vitaminini daha doğal olarak yükseltmek için bol güneş ışığı, yağlı balık ve yumurta sarısı gibi yiyecekler tüketilmesi gerektigini belittiler.