Ana Sayfa Tıp&Sağlık D Vitamini Eksikliği Otoimmün Hastalıkları Tetikleyebilir

D Vitamini Eksikliği Otoimmün Hastalıkları Tetikleyebilir

D vitamini genel sağlığımız için önemlidir ve şimdi bilim insanları yaşamın erken dönemlerinde eksikliğin vücudun bağışıklık sisteminde sorunlara neden olabileceği konusunda bazı önemli keşiflerde bulundular.

Skewed epithelial cell differentiation and premature aging of the thymus in the absence of vitamin D signaling

Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden araştırmacılar, doğal olarak D vitamini üretmeyecek şekilde genetiği değiştirilmiş farelere yakından bakmak için bir dizi analiz tekniğini kullandılar.

Bağışıklık sistemimizi eğiten küçük bir organ olan timüsün bu farelerde daha hızlı yaşlandığını ve kendi kendine saldıran bağışıklık hücrelerinin kontrolden çıkmasına izin verdiğini buldular.

Timüsün, vücudumuzdaki T hücresi savunma gücünü sağlıklı hücrelere saldırmaması konusunda eğitmede önemli bir rolü olduğunu biliyoruz ve ayrıca D vitamininin de bu süreçle yakından bağlantılı olduğunu biliyoruz. Şimdi, bu biyolojik ilişkiler çok daha net.

Protein seviyesi D vitamini eksikliği timüsteki otoimmün düzenleyicilerin azalmasına yol açtı. (Artusa ve diğerleri, Science Advances, 2024) D vitamini üretemeyen fareler daha küçük ve daha az hücre içeren bir timüsle sonuçlandı. Ayrıca organda erken yaşlanmanın biyolojik belirtileri ve önemli bir otoimmün düzenleyicinin daha düşük seviyeleri vardı.

Bu, D vitamini eksikliğinin otoimmün hastalıklara karşı daha az korumayla nasıl sonuçlanabileceğini gösteriyor; vücudun yanlışlıkla kendi hücrelerine saldırdığı ve sağlık komplikasyonlarına yol açtığı durumlar.

Daha önceki araştırmalara dayanarak, uzmanlar D vitamininin özellikle çocuklarda çok önemli olduğunu düşünüyor, çünkü timüsteki çok önemli T hücresi eğitimi 20 yaşına kadar gerçekleşiyor. Yaşlandıkça, D vitamininin faydaları en azından bu açıdan daha az belirgin görünüyor.

Bu, bulguları özellikle gençler için önemli kılıyor. Bu şimdiye kadar sadece farelerde gösterildi, ancak timüsümüz benzer şekilde çalışır, bu nedenle aynı biyolojik süreçlerin insanlarda da işlediği konusunda iyi nedenler var.

Araştırmacılar, D vitamininin insan timüsünü nasıl etkilediğini araştırmak için şimdiden planlar yaptı.

D vitamini takviyelerinin etkinliği konusunda hala bazı tartışmalar var, ancak genel fikir birliği, bir bireyde eksik olması durumunda belirli sağlık alanlarında faydalı olabileceği yönünde.

Artık, belki de günlük güneş ışığı eksikliği nedeniyle bu önemli vitamini almamanın, bağışıklık sistemimizi en erken yıllarımızdan itibaren dezavantajlı bir duruma sokabileceğini biliyoruz.