Sağlıkta Teknoloji Girişimciliğini Desteleyen
Daiichi Sankyo Türkiye’den CardioXplore Sağlık Hackaton’u
Japonya’nın en büyük ilaç firmalarından olan ve Türkiye’de büyümesini sürdüren Daiichi Sankyo, hayata geçirdiği sağlık hackathon projesi ile yeni nesil ilaç şirketi yaklaşımını güçlendirmeye devam etti.
Almanya, Portekiz, Belçika, İspanya ile aynı anda gerçekleştirilen CardioXplore Sağlık Hackathonu’nun Türkiye ayağı, 14 -15 Ekim 2021 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi. 18 yaş üstü herkesin katılımına açık olan ve başvuruların çevrimiçi kanallardan bireysel olarak gerçekleştirilirken, ekipler hackathon sırasında oluşturuldu.
İki gün boyunca süren ekip çalışmaları ve mentorlarla ekiplerin görüşmelerinin ardından hazırlanan yazılım tabanlı projeler hem Türkiye’de hem de Avrupa’daki sektör profesyonellerinden oluşan jürilerin değerlendirmelerine sunuldu. Kovid-19 ile ilgili her türlü kuralın titizlikle uygulandığı sağlık hackothonu değerlendirmelerinde hastaların hayatı kolaylaştıran, sahadan gelen ihtiyaçlara yönelik, teknoloji ile bütünleşen, yenilikçi çözümler sunan ve uygulanabilir olması kriterleri gözetildi.
TÜSEB Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. İlhan Satman, Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Ertürk, Dijital Sağlık ve Biyoinformatik Derneği Başkanı ve Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği İdari Sorumlusu Doç.Dr. İlker Tekkeşin, ReDis Innovation kurucu ortağı Selin Arslanhan, Teknoloji İletişimcisi Sertaç Doğanay ve Turkcell Yapay Zekâ ve Veri Analizi Yöneticisi Caner Çanak, hackathon’un Türkiye’deki yarışma ayağının jürisini oluşturdu.
Daiichi Sankyo Türkiye’den Para Ödülü
Türkiye’de 5 takımın yarıştığı CardioXplore Sağlık Hackathonu’nda birinciliği; Meryem Doğan, Nur Pınar Zencirci, Murat Zabun ve Abdurrahman Tekir’in oluşturduğu Telecardio AI, veri takibi yaparak erken teşhis ile kalp krizleri riskini azaltan aplikasyon projesi ile kazandı.
Ceyda Hakdiyen, Zülal Saydam, Berk Conker ve Nazlı Can Meydan’ın takımı Beat by Beat, “Ameliyat Sonrası Hasta Takip Aplikasyonu” ile ikinciliği kazanırken, CardioXplore’un Türkiye dahil 5 ülkeden projelerin de yarıştığı Avrupa ayağında da mücadele eden Tornado ekibi, yapay zekâ tabanlı erken teşhis aplikasyonu ile üçüncü oldu.
Hackathon’un Türkiye ayağında birinci olan ekip 20.000 TL, ikinci olan ekip 15.000 TL ve üçüncü olan ekip ise 10.000 TL ile para ödülü ile Daiichi Sankyo Türkiye tarafından ödüllendirildi.
“CardioXplore Sağlık Teknoloji Girişimciliğini Tetikleyecek”
Jüri üyelerinden Sertaç Doğanay, kendisi için de oldukça besleyici olduğunu belirtirken, “Çok başarılı bir etkinlik gerçekleştirildiğini düşünüyorum. Pandemi nedeniyle yaklaşık 1,5 yıldır evden çıkamadığımız için hem bu tip aktiviteleri hem de gençlerle bir arada olmayı çok özlemişiz.” sözleri ile etkinliği değerlendirdi.
Selin Arslanhan ise Türkiye’de teknoloji girişimciliğini tetikleyecek bu tip etkinliklerin çok kıymetli olduğunu belirterek, “Sağlık teknolojilerinde Türkiye’de bir potansiyel olduğunu göstermeye, sahadaki problemlere çözüm üretebilecek girişimci adaylarının olduğunu göstermeye ihtiyacımız var. Bu nedenle Cardio Xplore gibi etkinlikler çok önemli. Belli bir alana odaklı, somut ihtiyaçları ortaya koyan ve onlara çözüm sunma sürecini tetiklemesi nedeniyle de daha da kritik. Sağlık ekosistemini ve sağlıkta teknoloji girişimciliğini tetikleyecek bir program olarak görüyorum.” dedi.
Gençlerin sağlıkla ilgili problemlere yönelik sorunu çözmek için gösterdikleri çabanın çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, “Projelerde; teknolojiyi kullanarak hayatımızı kolaylaştıran, aynı zamanda hayat kalitemizi artıran çözüm önerileriyle bir araya geldik. Özellikle gelişmiş ülkelerde artan yaş ortalaması nedeniyle sağlık çözüm bekleyen en önemli alan olarak karşımıza çıkıyor. Yanı sıra ciddi yatırım gerektiren bir alan. Bu tip projelerin oluşturulması ve geliştirilmesi hem bir başlangıç olarak hem de bu fikirlerin özellikle üniversitedeki gençlerin bu konularda fikirlerinin ve girişimlerinin olması, cesaretle buna teşebbüs etmeleri de önemli.” sözleri ile CardioXplore’u önemine dikkat çekti.
Özellikle sağlık sektöründe belli alanlara yönelik teknoloji girişimlerinin önem kazanmaya devam edeceğini belirten Daiichi Sankyo Türkiye Genel Müdürü Fatih Yedikardeş ise, “Yeni nesil bir ilaç şirketi olma yolunda gerçekleştirilen CardioXplore Sağlık Hackathon’u, özellikle gençlerimizin hasta sorunlarına uygulanabilir çözümler sunması açısından oldukça önemliydi. Bu etkinliğin sürdürülebilir olmasını sağlayarak, girişimci gençlerimizi desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.
Türkiye, Avrupa’da Üç Projeyle Yarıştı
Tüm ülkelerden seçilen projelerin mücadelesinde ise Türkiye’yi Tornado’nun yanı sıra; Eren Ömer Tekeli, Zehra Karabulut, Cemre Karabacak ve Muhammed Emin Şahin’in Avatar ekibi sağlıklı yaşam dönüşüm motivasyonunu artıran sanal gerçeklik uygulaması ve Cansu Kılıç, Irmak Göfer, Murat Turan ile Nesime Gülaydın’ın hastalar için veri takibi yapan aplikasyonla yarıştığı Cardio-Tech takımları temsil etti.
Kardiyolog Prof. Dr. Christian Zugck, Küresel Sağlık Okuryazarlığı Akademisi (Global Health Literacy Academy) temsilcisi Kristine Sorensen, Avrupa İlaç Endüstrisi ve Dernekleri Federasyonu (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations – EFPIA) Kıdemli Yönetici Ortağı Zsófia Bakonyi ile Deggendorf Teknoloji Enstitüsü’ndan Prof. Dominik Böhler’den oluşan jürinin değerlendirmelerine sunuldu.
Avrupa çapında 126 katılımcının oluşturduğu 23 projeden birinciliği kazanan proje, İstanbul ofisinin de bağlı olduğu Daiichi Sankyo Avrupa tarafından hayata geçirilecek.
Hackathonda Ekiplerin Odaklandığı Çözüm Alanları
- Hastane/doktor vizitenin yerini almasa da yüz yüze görüşmenin eksikliğini azaltacak, günlük basit soruların yanıtlarını alabilecekleri, hastanın takibini de kolaylaştıracak çözümler ne olabilir?
- Sürekli stres altında çalışan doktor ve hemşirelerin yüksek motivasyon ve empati düzeyinde kalmalarına nasıl yardımcı olabiliriz?
- Vücudumuzu izlediğimiz uygulamaların, özellikle doktorların onayladığı bilgiler ve uygun tavsiyelerle zenginleşmesini ve kullananların sağlıklarındaki olumlu değişimleri kısa vadede görerek, olumsuz örneklere sırtlarını dönmelerini nasıl sağlayabiliriz?
- Sağlıkla ilgili süreçleri bütünsel bir yaklaşımla takip eden, farklı disiplinlerden gelen uzmanların bir arada olduğu bir ortamı en çok sayıda kişiye nasıl ulaşılır kılarız?