ÇOMÜ’de 8 dakikada sonuç veren çift antikorlu Covid-19 tanı kiti geliştirildi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde corona virüsünü tespit eden, çift antikorlu bir tanı kiti geliştirildi. Seri üretimine başlanacak kit ile 8 dakikada yüzde yüze yakın doğru sonuç alınabileceği belirtiliyor.
ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Sezgintürk tarafından, dünyadaki benzerlerinden farklı olarak, çift antikorlu bir tanı kiti geliştirildi.
ÇOMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) tarafından ‘İleri Araştırma Projeleri’ kapsamında desteklenen çalışmanın dünyadaki benzerlerinden en önemli üstünlüğü ve farklılığı, insanda üretilen, virüse özel iki farklı antikorun, tek bir test kitinde tanısının yapılabiliyor olması. Böylelikle çok kısa sürede yanıt veren, daha güvenilir bir test kiti üretilmiş oldu.
Alman Firmadan 15 Dakikada Sonuç Veren Corona Testi
Alman tanı testi üreticisi Qiagen firması, Salı günü yaptığı açıklamada 15 dakikada sonuç veren ve saatte 30 numuneyi test edebilen Corona virüsü antijen testini çıkarmaya hazırlandığını bildirdi.
Şirket, testin iki farklı versiyonunu hazırladıklarını; bunlardan birinin laboratuvarlarda, diğerininse havaalanı, stadyum gibi hastaların tespit edilmesinin önemli olduğu yerlerde kullanılmasını öngördüklerini kaydetti.
Test henüz ABD’de kullanılması için onaylanmadı, ancak şirket ürünü Kasım ayında çıkarmayı planlıyor. Antijen testleri moleküler tanı testlerinden daha hızlı olmalarıyla biliniyor. Ancak antijen testlerinin laboratuvarlarda yapılan moleküler tanı testine oranla pozitif vakaları tespit etmekteki başarısı daha düşük.
Qiagen ise deneylerin testin pozitif vakaların tespit edilmesinde yüzde 90 başarılı olduğunu, negatif vakaların tespit edilmesindeyse yüzde 100 başarılı olduğunu ortaya koyduğunu öne sürüyor.