Bilim insanları, deneysel bir ilaç “orta yaşlı” farelerin ömrünü yüzde 25 uzattığını ve insanlar üzerinde de işe yarayabileceğini öne sürdü.
Anti-IL-11 antikoru enjekte edilen ‘orta yaşlı’ fareler daha uzun yaşadı ve yaşlanmanın belirtileri olan fibrozis, kronik inflamasyon ve zayıf metabolizmanın neden olduğu hastalıklardan ve kanserden ölümleri azalttı.
Kas gücünde de iyileşme oldu
Araştırmayı yürüten Profesör Dr. Stuart “bulgular çok heyecan verici. Bu bulgular yalnızca farelerde olsa da, ilaçların yaşlı insanlarda da benzer bir etkiye sahip olabileceği yönündeki umut verici olasılığı artırıyor. Tedavi edilen farelerde daha az kanser görüldü ve olağan yaşlanma ve zayıflık belirtileri görülmedi, ancak aynı zamanda kas kaybının azaldığını ve kas gücünde iyileşme olduğunu da gördük. Başka bir deyişle, anti-IL-11 alan yaşlı fareler daha sağlıklıydı.”
Araştırmada, tedavi edilmeyen farelerin kürklerinde saç dökülmesi ve kilo alımıyla birlikte grileşen lekeler oluşurken, enjeksiyon yapılanların tüyleri parlaktı ve daha aktifti.
Tıbbi Araştırma Konseyi Tıp Bilimleri Laboratuvarı (MRC LMS), Imperial College London ve Singapur’daki Duke-NUS Tıp Okulu’ndan araştırmacılar, farelere 75 haftalıkken antikor enjeksiyonu yaptılar; bu, insan yaşının 55 yaşında olmasına eşdeğerdi.
Inhibition of IL-11 signalling extends mammalian healthspan and lifespan
Nature dergisinde yayınlanan sonuçlara göre fareler ortalama 155 hafta kadar yaşadı; bu, tedavi görmeyen farelerden 35 hafta daha uzundu.
İlacın çok az yan etkisi olduğu görüldü
Antikor, insanlarda ve farelerde hücrelerin ve vücut dokularının yaşlanmasında rol oynadığı düşünülen IL-11 proteininin etkisini bloke etti.
Bilim insanları, insanların daha uzun süre sağlıklı kalabilmesi için vücuttaki yaşlanma sürecini yavaşlatmanın bir yolunu bulmaya çalışıyor.