Ana Sayfa Tıp&Sağlık Dengeli Bir Kahvaltı Yapmak Obezite ve Kalp Hastalıklarını Azaltır

Dengeli Bir Kahvaltı Yapmak Obezite ve Kalp Hastalıklarını Azaltır

Araştırmalar, günlük kalorinin yüzde 20-30’unu oluşturan besleyici bir kahvaltının kardiyovasküler risk faktörlerini azaltabileceğini gösteriyor.

Sabah bu enerji aralığını karşılayan kişilerde şu eğilimler görülüyor:

Yüzde 2-3,5 daha düşük vücut kitle indeksi (VKİ)

Yüzde 2-4 daha küçük bel çevresi (daha az karın obezitesi)

Yüzde 9-18 daha düşük trigliserit seviyeleri

Yüzde 4-8,5 daha yüksek HDL kolesterol (yani “iyi” kolesterol)

Protein, sağlıklı yağlar, lif, kalsiyum ve demirin dengeli bir karışımını içeren yüksek kaliteli bir kahvaltının ayrıca şunlarla da bağlantısı var:

Yüzde 1,5 daha küçük bel çevresi

Yüzde e 4 daha düşük trigliseritler

Yüzde 3 daha yüksek HDL kolesterol

Bu bulgular, Akdeniz diyetinin kalp sağlığını nasıl etkilediğini inceleyen PREDIMED-Plus projesine katılan yaklaşık 400 katılımcının yer aldığı üç yıllık bir çalışmadan geliyor.

Breakfast energy intake and dietary quality and trajectories of cardiometabolic risk factors in older adults

Kahvaltı kardiyovasküler hastalık riskini düşürüyor

Hastane del Mar Araştırma Enstitüsü tarafından Journal of Nutrition, Health and Aging’de yayınlanan bir araştırmaya göre, günlük kalori ihtiyacının yaklaşık dörtte birini karşılayan besleyici bir kahvaltı yapmak, kardiyovasküler hastalık riskini düşürmeye yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, Akdeniz diyetinin fiziksel aktivite ile standart diyet tavsiyesiyle birleştirilmesinin kalp sağlığı üzerindeki etkilerini karşılaştıran randomize bir klinik çalışma olan PREDIMED-Plus projesinde 383 katılımcıyı takip etti.

Bu çalışma, hem kahvaltıda tüketilen enerji miktarının hem de besin kalitesinin kardiyovasküler risk faktörlerini nasıl etkilediğini inceleyen ilk çalışmadır.

Bu yeni çalışma iki faktörü ele aldı. Birincisi, kahvaltıdan alınan enerjinin toplam günlük alıma oranı, yeterli kalori alımı (yüzde 20-30 günlük toplam) ile diğer seviyeler arasında ayrım yapıyor. İkincisi, araştırmacılar protein, yağ, lif ve diğer besin maddelerinin uygun bir dengesine sahip yüksek kaliteli bir kahvaltı tüketmenin etkilerini analiz etti. Sabah yeterli miktarda enerji tüketmenin ve bunu yüksek kaliteli yiyeceklerle yapmanın kardiyovasküler risk faktörlerini azaltmaya katkıda bulunduğunu buldular.

İyi Bir Kahvaltı Obeziteyi Azaltır

Çalışma katılımcıları üç yıl boyunca takip etti. Hepsi 55 ila 75 yaşları arasındaydı ve aşırı kilolu veya obezdi. Kilo, karın obezitesinin bir göstergesi olan bel çevresi, lipid profili kolesterol ve trigliserit seviyeleri, kan basıncı ve diyabet belirteçleri dahil olmak üzere çeşitli kardiyovasküler risk faktörleri değerlendirildi.

Sonuçlar, günlük enerji alımının yüzde 20-30’unu sabah tüketen katılımcıların çeşitli risk faktörleri için daha iyi sonuçlara sahip olduğunu göstermektedir. Vücut ağırlıkları, kahvaltıda daha fazla veya daha az enerji tüketen katılımcılara kıyasla daha olumlu bir şekilde evrimleşmiştir.

Çalışmanın sonunda, bu katılımcıların vücut kitle indeksi yüzde 2-3,5 daha düşük ve bel çevresi yüzde 2-4 daha küçüktü. Kahvaltıda yeterli enerji alımı ayrıca önemli ölçüde daha düşük trigliserit seviyeleri (yüzde 9-18 azalma) ve daha yüksek HDL kolesterol seviyeleri (yüzde 4-8,5 artış) ile ilişkilendirilmiştir. Diğer belirteçler daha az önemli değişiklikler gösterdi.

Kaliteli Kahvaltının Önemi

Kahvaltı kalitesi açısından da sonuçlar olumluydu. Yüksek kaliteli bir kahvaltı yapan katılımcıların bel çevresi yüzde 1,5 daha küçük, trigliseritleri yüzde 4 daha düşük ve HDL kolesterolü yüzde 3 daha yüksekti. Yüksek kaliteli bir kahvaltı, aşırı ilave şeker ve doymuş yağlardan kaçınırken doğru miktarda protein, yüksek değerli yağlar, lif ve potasyum ve demir gibi mineralleri içerir.

Uzmanlar Sağlıklı Beslenme Konusunda Uyarıyor  

Ramon Llull Üniversitesi Blanquerna Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde profesör ve Hospital del Mar Araştırma Enstitüsü, CIBERCV’de araştırmacı olan Álvaro Hernáez’e göre, “Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, ancak neyi ve nasıl yediğiniz önemlidir. Kontrollü miktarlarda yemek çok fazla veya çok az değil ve iyi besin bileşimini sağlamak çok önemlidir. Verilerimiz, kalitenin daha iyi kardiyovasküler risk faktörü sonuçlarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir. Kahvaltı yapmak, kaliteli bir kahvaltı yapmak kadar önemlidir.”