Ana Sayfa Tıp&Sağlık Deprem travması nasıl aşılabilir?

Deprem travması nasıl aşılabilir?

Ruhsal Travma Nedir?

Kişiyi aşırı korkutan, dehşet içinde bırakan, çaresizlik yaratan, çoğu kez olağandışı ve beklenmedik olayların yolaçtığı etkilere ruhsal travma diyoruz. İnsan hayatında sıkıntı ve üzüntü yaratan pek çok olay olur, ancak bunların tümü ruhsal travma yaratmaz.

Olay:
korku, dehşet veya çaresizlik hissi yaratmışsa,
Olayda:
kişinin kendisinin veya yakınının ölüm veya yaralanma tehlikesi varsa

ruhsal travma olarak adlandırılır. TPD

Deprem ve psikolojik travma ilişkisi: Korku ve güvensizlik nasıl aşılır?

Depremin yol açtığı psikolojik travmalara dikkati çeken uzmanlara göre hayatın hızla normale döndürülmesi çalışmaları, oluşan korku ve güvensizlik ortamının olumsuz etkilerini azaltmada kilit rol oynuyor

Prof. Dr. Kerem Doksat ile psikiyatrist Rıdvan Üney, depremin neden olduğu psikolojik travmaların etkisini azaltmanın yollarını Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

Deprem sonrası hayatın normale döndürülme süresi ne kadar kısalırsa, psikolojik travmaları atlatmanın o denli kolaylaşacağına vurgu yapan uzmanlar, birlik ve beraberlik ortamına, duyguların paylaşılmasına ve kişilerin profesyonel yardım almasının önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Doksat: Hayatın normale dönüş süresi kısaldıkça deprem travmasını atlatma süresi de kısalır

Depremin neden olduğu travma sonrasında kişilerde stres bozukluğu, depresyon ve kaygı bozukluğunun ortaya çıkabileceği uyarısı yapan Prof. Dr. Kerem Doksat, “Doğru tedavi şart” dedi.

Doğal afetin neden olduğu psikolojik etkileri atlatmada profesyonel yardımın yanı sıra dayanışma ve birliğin önemine vurgu yapan Doksat, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hayatın normale dönüş süresi kısaldıkça, deprem travmasını atlatma süresi de o kadar kısalır. Kolektivist bir toplumuz. Kişilerin birbirlerine yardımcı olmaları çok önemli. Dayanışma ve birliğin gerekliliği böyle zamanlarda daha belli olur. Paniğe kapılmamalı. Elazığ depremi ne ilktir ne de son. Türkiye çok deprem gördü, bunu da atlatacaktır.

“Mutlaka deprem çantası bulundurun, soğukkanlı olun”

Türkiye’nin fay hattı üzerinde olması nedeniyle deprem gerçeğiyle yaşamayı kabullenmenin şart olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kerem Doksat, deprem haberlerinin veriliş şekline karşı da uyarıda bulundu:

Görüntülere ve kullanılan haber diline dikkat edilmeli. Sakinleştirici, uzlaştırıcı mesajlar verilmeli. Kişileri paniğe sevk edecek haberlerden ve paylaşımlardan kaçınmalı. Geçmişte Gölcük ve İstanbul depremleri oldu, fay hattında yer alan bir ülkeyiz, depreme alışmalıyız. Soğukkanlı olmalıyız.