YENİ TORBA YASA YÜRÜRLÜKTE
‘Dişhekimleri Kapsamda Değil’
7394 sayılı Torba Yasa (Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun), 15.04.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Yasa’nın 2. Maddesiyle Gelir Vergisi Kanununda yapılan bir değişikliğin dişhekimlerini de kapsadığı şeklinde haberler medyada yer bulmuş ise de dişhekimleri bu düzenlemenin kapsamında değildir.
Yasa metni ile gerekçesi arasındaki farklılık sebebiyle meslektaşlarımızda duraksamaya neden olan kurallarla ilgili bir kez daha açıklama yapmakta yarar görülmüştür.
Torba Yasa ile getirilen kural, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Hakkında Kanuna eklenen bir madde (Ek Madde 10) uyarınca çalışan ve bağımsız çalışan olarak sigorta bildirimi yapılan hekimlerin gelirlerinin niteliğini düzenlemekte; bu gelirin ücret değil serbest meslek kazancı olduğunun kabul edileceğini ifade etmektedir.
Bir başka anlatımla yapılan yeni düzenleme; SGK ile anlaşmalı özel hastanede çalışan ancak ücretini fatura karşılığı alan ve sigortaya da bağımsız çalışan (5510 m.4/b) olarak bildirilen hekimlerin gelirinin ücret mi serbest meslek kazancı mı olduğuna ilişkin durumu düzenlemekte, bunun serbest meslek kazancı kabul edileceğini belirtmektedir.
Yeni Torba Yasa’daki maddenin gerekçesinde “…dişhekimleri de dahil olmak üzere hekimler ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olmuş kişiler…” için düzenleme yapıldığı şeklide bir ifade geçmektedir[1]. Ancak ne bu maddede[2] ne de maddede işaret edilen 5510 sayılı Kanunun Ek Madde 10’da[3] dişhekimi kelimesi geçmemekte; dişhekimlerine yönelik bir düzenleme yapılmamaktadır. Maddede yer almayan bir husus sadece gerekçede yer verildiği için düzenlemenin kapsamında kabul edilemez.
Dolayısıyla, dişhekimlerinin özel hastanede veya diğer özel sağlık kuruluşlarındaki ücretli çalışmaları fatura karşılığında değil bordro düzenlenmek suretiyle, hizmet sözleşmesiyle çalışan statüsünde olmak zorundadır. Aksi yöndeki çalışma biçimlerinin saptanması durumunda hem işveren hem de çalışan meslektaşlarımızın SGK ve vergi mevzuatına aykırı işlemler sebebiyle yaptırımla karşılaşmaları söz konusu olabilecektir.
Daha önce bu konuda yaptığımız açıklamalar için tıklayınız… [4]
Meslektaşlarımıza saygıyla duyururuz.
Türk Dişhekimleri Birliği
—–
[1] GEREKÇE
Maddeyle, Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapılmakta olup serbest meslek mükellefiyeti bulunan ve ayrı bir muayenehanesi ve organizasyonu bulunmaksızın faaliyetlerini özel sözleşmelere istinaden; özel sağlık kuruluşları ile vakıf üniversitelerine ait sağlık kurum ve kuruluşlarında yürüten diş hekimleri dahil hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişilerin gelirlerinin ücret olarak mı serbest meslek kazancı olarak mı vergilendirileceği hususunda yaşanan tereddütlerin giderilmesini teminen, bir veya birden fazla özel sağlık kuruluşu ile sözleşme düzenleyerek hekimlik faaliyetini yürüten hekimlerin serbest meslek erbabı olarak kabul edilmesi ve kazançlarının serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilmesi sağlanmaktadır. Bu kapsamda, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı olarak aynı Kanunun Ek 10 uncu maddesi kapsamında çalışan hekimler serbest meslek erbabı olarak kabul edilecektir. Ücretli olarak çalışan hekimlerin gelirleri ise önceden olduğu gibi ücret hükümlerine göre vergilendirilmeye devam edilecektir.
[2] Serbest meslek erbabı:
Madde 66 – Serbest meslek faaliyetini mütat meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez.
Bu maddenin uygulanmasında:
1. …
2. …
3. …
4. ….
5. …
6. (Ek:8/4/2022-7394/2 md.) 5510 sayılı Kanunun ek 10 uncu maddesi uyarınca anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında; sigortalı sayılan hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişiler;
Bu işleri dolayısiyle serbest meslek erbabı sayılırlar.
[3] EK MADDE 10 – (Ek: 4/4/2015-6645/49 md.)
Kurumla sözleşmeli özel sağlık hizmeti sunucuları tarafından Kuruma bildirilen hekimlerden Kurumca belirlenen yüzdelik oran içerisinde kalan ve sözleşme kapsamı branşlarda fiilen hizmet sunan sağlık hizmet sunucusu bünyesindeki hekimlerle sınırlı olmak üzere,
a) İl Sağlık Müdürlüklerinden çalışma izni almak suretiyle ve 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanuna aykırı olmayacak şekilde sözleşme ile çalıştırmış oldukları hekimlerden aynı zamanda fatura karşılığı hizmet alımı yaparak,
b) Bir iş sözleşmesine tabi olmamakla birlikte, İl Sağlık Müdürlüklerinden çalışma izni almak suretiyle ve 1219 sayılı Kanuna aykırı olmayacak şekilde hekimlerden fatura karşılığı hizmet alımı yaparak,
genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilere vermiş oldukları sağlık hizmetlerini Kurumca belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak fatura etmeleri hâlinde, verilmiş olan sağlık hizmetlerinin bedeli Kurum tarafından karşılanır.
Şirket ortağı olan veya mesleğini serbest olarak icra eden hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişiler, özel hukuk kişileri ve/veya vakıf üniversitelerine ait sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde hizmet vermeleri hâlinde sözleşmelerinde aksine bir hüküm bulunmadıkça bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Ancak, bu maddenin yayımı tarihinden önce 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak çalışılan sürelere ilişkin haklar saklıdır.
[4] Daha önce bu konuda yaptığımız açıklamalar aşağıdadır.