Ana Sayfa Manşet Dişhekimleri ve Veteriner Hekimlerden Dayanışma

Dişhekimleri ve Veteriner Hekimlerden Dayanışma

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkede tesirini gösteren yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle kamuya ait Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde çalışan çok sayıda meslektaşımız hastalığın tanı ve takibi için görevlendirilmiştir.

Meslektaşlarımızdan istenen, riskli kişilerin ve ev karantinasında olanların takibi, tanı için örnek alması ve devamında örnek alınmış kişileri takip etmeleridir. Enfeksiyon kontrolü konusunda en iyi şekilde eğitilmiş dişhekimleri bu görevi de layıkıyla yerine getirecektir.

Türk Dişhekimleri Birliği ve bağlı bulunan tüm Dişhekimleri Odaları olarak her zaman yanınızda olacağımızı bildirir, görev sırasında  karşılaşacağınız  sorunları, malzeme ve koruyucu tedbir eksikliklerini  bizimle paylaşmanızı rica ederiz.

Bu zorlu süreçte tüm sağlık çalışanlarımıza kuvvet ve başarılar dileriz.

Türk Dişhekimleri Birliği


Ankara Veteriner Hekimleri Odası: Kullandığımız cihazlar insanların tedavisinde de kullanılıyor, göreve hazırız

Ankara Veteriner Hekimleri Odası (AVHO), veteriner hekimlere attığı SMS ile kliniklerdeki ‘yoğun bakım ünitesi ekipmanlarının’ liste halinde meslek odasına iletilmesini istedi. BBC Türkçe’ye konuşan AVHO Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, koronavirüs ile mücadele kapsamında veterinerlerin elindeki yoğun bakım ekipmanlarına ihtiyaç duyulması ihtimaline karşı tedbir alındığını söyledi.

Dün Ankara Veteriner Hekimleri Odası veteriner üyelerine SMS atarak, kliniklerdeki yoğun bakım ünitesi ekipmanlarının listesini 2 Nisan tarihine kadar AVHO’ya bildirmesi gerektiğini duyurdu.

Bugün Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü’nün TUBİTAK bünyesindeki koronavirüs aşı üretim çalışmalarına dahil olduğu bildirildi.

BBC Türkçe’ye konuşan Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, henüz veterinerlerin elindeki yoğun bakım cihazlarına ihtiyaç olmasa da ileride herhangi olası bir ihtiyaca karşı hazırlıklı olmak için bu kararın alındığını ifade ediyor.

‘Hekimlerimiz etkin rol oynayabilir’

Tanrıverdi’nin verdiği bilgiye göre, Ankara’da yoğun bakım malzemeleri bulunduran 300 veteriner kliniği ve 11 hayvan hastanesini bulunuyor.

Tanrıverdi, olası bir ihtiyaçta veteriner hekimlerin de bu süreçte etkin rol oynayabileceğini söylüyor:

“Veteriner hekimlerin kliniklerinde kullandığı cihazlar ve insanların tedavisinde kullanılanlar ile tamamen aynı cihazlardır. Örneğin oksijen tüpü, MR, Röntgen ve solunum cihazlarının hepsi zaten beşerî tedavide kullanılan ekipmanlar.

“Dolayısıyla biz de olası bir ihtiyaç durumuna hazırlıklı olmak için; ‘Elimizdeki imkanlar nedir, bu mücadeleye nasıl destek olabiliriz’ diye düşünerek elimizdeki envanterlerin kapasitesini öğrenmek adına veteriner hekimlerimize bu mesajı attık.

“Ayrıca biliyorsunuz koronavirüs viral ve zoonoz bir hastalık. Türkiye’deki tüm veteriner fakültelerinde viroloji ana bilim dalı vardır, veteriner hekim arkadaşlarımız burada aldıkları eğitim sayesinde zoonoz hastalıklar konusunda yeterli kapasiteye sahiptir. Odamıza kayıtlı 3 bine yakın veteriner hekim, herhangi bir ihtiyaç dahilinde göreve hazırdır.”

Zoonoz hastalıklar, hayvanlardan insanlara bulaşan ve her iki gruba dahil bireylerde ortak olarak şekillenen hastalıklar diye tanımlanıyor.