Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birimi Üyesi Prof. Dr. Göçgil, diyabetin 20-74 yaş arasındaki yetişkinlerde körlüğün önde gelen nedeni olduğunu belirtti.
Türk Oftalmoloji Derneğinden yapılan açıklamaya göre, Türk Oftalmoloji Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti’nin iş birliği ve Bayer desteğiyle hayata geçirilen “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” farkındalık kampanyası kapsamında “Tehlikeyi Görmezden Gelmeyin, Diyabetliyseniz Yılda 1 Kez Göz Kontrolünden Geçin” sloganıyla halk etkinliği gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, Doç. Dr. Melda Yenerel, Doç. Dr. Özgür Artunay ile uzman diyetisyenler Elif Temizel Eyüp, Begüm Demircan ve Çiğdem Aksoy, katılımcılara göz sağlığı ve diyabet hakkında bilgi verdi. Etkinlikle diyabete bağlı göz hastalığı olan diyabetik retinopati hakkında toplumdaki farkındalık seviyesinin yükseltilmesi amaçlandı.
“Diyabetten etkilenen yetişkinlerin sayısı 415 milyon”
Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birimi Üyesi Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, diyabetik retinopatinin, herhangi bir belirti görülmeden ilerleyebilen, en sonunda şiddetli ve ani görme kaybına neden olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:
“Bu hastalık diyabet hastalığının pek çok istenmeyen sonucundan biridir. Dünya genelinde diyabetik retinopatili hasta sayısı 2010’da 126,6 milyonken, 2030’da bu sayının 191 milyona çıkacağı öngörülmektedir. Diyabet 20-74 yaş arasındaki yetişkinlerde körlüğün önde gelen nedenidir. Diyabet, kan şekerinin sürekli kontrol altında tutulmasını gerektiren, yaşam boyu süren bir hastalık. Diyabetin istenmeyen bir sonucu olan diyabetik retinopatinin başlıca nedeni göz küresinin arka bölümünde yer alan ve görmeyi gerçekleştiren retina tabakasındaki damarların hasarıdır. Retina, dışarıdan gelen ışığı ayırt eden ve bunu beyne ileten sinir hücrelerinden oluşmuş bir tabakadır. Retina tabakasının merkezinde yer alan küçük bir bölge olan makula ise cisimleri ayrıntılı ve net görmemizi sağlar. Retinadaki bu damarların hasarı, dokuların zaman içinde görmenin bozulmasına yol açacak ölçüde işlev göremez hale gelmesine yol açar. Tüm Tip 1 ve Tip 2 diyabetliler diyabete bağlı göz hastalığı riski altındadır. Günümüzde diyabetten etkilenen yetişkinlerin sayısı 415 milyondur.”
Muhabir: Andaç Hongur