Halk Sağlığı Koleji araştırmacıları tarafından yapılan yeni literatür incelemelerinde, beslenme ve zihinsel sağlık arasında bir bağlantı ortaya çıktı.
Hastalık Kontrol Merkezlerine göre, diyabetli kişilerin depresyon yaşama olasılığı, diyabeti olmayanlara kıyasla iki ila üç kat daha fazla olduğu belirlendi.
Human microglia show unique transcriptional changes in Alzheimer’s disease
Beslenmenin Diyabet ve Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkilerini araştıran Yardımcı doçent Raedeh Basiri’nin iki literatür taraması, yetersiz beslenmenin ikili bir rol oynadığını, hem tip 2 diyabet geliştirme riskine katkıda bulunduğunu hem de anksiyete ve depresyon da dahil olmak üzere zihinsel sağlığı etkilediğini gösteriyor.
Bulgulara göre depresyon ve anksiyete gibi ruhsal bozukluklar tip 2 diyabet gelişme riskini artırıyor ve diyabet aynı zamanda depresyon ve anksiyete gelişme riskinin artmasıyla da bağlantılı.Beslenme müdahaleleri bu sağlık sorunlarının her ikisine de yardımcı olabilir.
Bulgular, hem diyabet hem de zihinsel sağlıkla ilişkili risklerin azaltılmasında diyet seçimlerinin önemli rolünün altını çiziyor. Bu bulguların sonuçları bilim camiasının ötesine uzanıyor. Halk sağlığı politikaları, sağlık hizmetleri uygulamaları ve genel nüfusu olumlu yönde etkileyebilecek beslenme önerileri konusunda bilgi verme konusunda umut vaat ediyor.
Daha spesifik olarak, ekibin bulguları beslenme kalıpları, sağlık sonuçları ve tip 2 diyabet ve zihinsel sağlık bağlamında yeme davranışının kritik rolü arasındaki ilişkiye dair kapsamlı bir görünüm sağlıyor.
Ekip, taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar, yağsız protein ve az yağlı süt ürünleri açısından zengin yiyecekler yemenin, tip 2 diyabet ve depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık bozuklukları riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu buldu.Tersine, çok sayıda işlenmiş gıdadan oluşan bir diyetin, tip 2 diyabet, depresyon ve anksiyeteye yatkınlığı artırarak olumsuz bir etkiye sahip olduğu bulundu.
Araştırma ekibi, enerji açısından yoğun gıdalardan oluşan ancak omega-3 yağ asitleri, D vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, folat, selenyum, krom ve magnezyum gibi temel besin maddelerinden yoksun bir diyetin zararlı olduğunu buldu. Hem ruh sağlığı hem de tip 2 diyabet gelişimi açısından olumsuz semptomların alevlenmesiyle ilişkilidir.Bu bağlantı, genel sağlık ve refah için besin açısından zengin beslenme seçimlerinin önemini vurgulamaktadır.