Diz ve kalça cerrahisinde kullanılan robotik cerrahi, artroz hastalarına daha kolay, daha ağrısız, daha başarılı ve daha güvenilir çözümler sunuyor. Robotik cerrahi sayesinde dize ve kalçaya en uygun ve en anatomik yerleşimli protez uygulanarak, hastaya çok önemli bir avantaj sağlanıyor. İdeal planlama ile ideal sonuca ulaşıldığının altını çizen Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erden Ertürer; kısa sürede aktif hayata geri dönülmesini sağlayan bilgisayar destekli cerrahi ve günümüzde kullandığımız robotik ortopedik girişimlerin özellikleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
İdeal planlama ile ideal sonuca ulaşabilirsiniz
Bilgisayar destekli cerrahi, günümüzde kullandığımız robotik ortopedik girişimlerinin temelini oluşturuyor. Temel amaç, hastanın bilgisayarlı tomografi ile 3 boyutlu modelini oluşturmak, girişimin planlamasını ve hatta sanal olarak uygulamasını bu model üzerinden yapmaktır. Böylece girişim öncesi yapılacak ideal planlama ile hastaya ideal sonucu sunmak mümkün oluyor.
Günlük yaşamınıza daha kısa sürede dönebilirsiniz
Eklem protezi ameliyatları için geliştirilmiş cerrahi robot sistemi bilgisayara bağlı çalışan robotik bir koldan oluşur. Robotik teknoloji, cerrahların hastalara kendi özel tanı ve anatomilerine dayanarak, kişiselleştirilmiş bir cerrahi deneyim sunmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Robotik protez ameliyatlarının çok önemli bir avantajı da ameliyat sırasında canlı olarak alınan denge ve uzunluk verileridir. Ameliyat sırasında cerrah robotik olarak yapılan ölçümlerle, diz protezinde bağ dengesini ve kalça protezinde de bacak boyu eşitlenmesini hatasız olarak gerçekleştirebilir.
Operasyon öncesi sanal olarak ameliyatınız tamamlanmış olur
İlk adım hastaya özel cerrahi planlamadır. Ameliyattan önce, diz veya kalça ekleminizin üç boyutlu sanal modelini geliştirmek için bilgisayarlı tomografi taraması yapılır. Doktorunuz sonuçları kemik yapınızı, hastalığın ciddiyetini, eklem hizasını ve çevresindeki kemik ve yumuşak dokuyu değerlendirmek için kullanır. Tomografi kesitleri üzerinden size özel yapılan planlama ile protezinizin en uygun boyutunu, yerleşimini ve hizasını belirleyerek cerrahi planı hazırlar. Yapılan simülasyon sayesinde hareket esnasında protez uyumu test edilebilir. Yani operasyon öncesi sanal olarak ameliyatınız tamamlanmış olur.
Robotik diz ve kalça protezi için en iyi adaylar kimlerdir?
• Eklem kıkırdaklarında aşınma, dizde şekil bozukluğu oluşumu, sıklıkla bacakların içe yönelerek ‘O’ şeklini alması,
• Kalça veya diz ekleminin içinde ve diz kapağının altında veya dışında özellikle aktivite ile oluşan ağrı, gece ağrısı ve uyku kalitesinde bozulma,
• Eklem hareketlerinde sertlik ve kısıtlılık, dizin tam olarak açılamaması ve kapanamaması,
• Yürüme bozukluğu, sağlıklı ve ağrısız yürüme mesafesinin kısalması, denge kaybı
• Şikâyetlerin dinlenme, kilo kaybı, fizik tedavi ve antienflamatuar ilaçlar gibi cerrahi olmayan tedavilere cevap vermemesi.
Robotik yönteminin avantajları nelerdir?
• Ameliyat öncesi planlama ile en uygun protez boyutunun ve yerleşim yerlerinin tespit edilmesi,
• Ameliyat esnasında geleneksel kesi bloklarını kullanmadan kemik kesimlerinin hatasız olarak tamamlanması,
• Ameliyat sırasında canlı verilerle diz protezi ameliyatı için çok önemli olan eklem dengesinin mükemmel olarak sağlanması,
• Elde edilen kusursuz uyum sayesinde daha iyi ve daha uzun performans gösteren eklem yapısı oluşturulması
• Dizdeki ve kalçadaki doğal hareket aralığının tam olarak onarılması,
• Sağlıklı kemik ve dokuların maksimum korunması,
• Ameliyat sonrası daha kısa hastanede kalma süresi ve daha hızlı rehabilitasyon imkanı
• Daha hızlı iyileşme ve aktif hayata dönüş.