Georgetown Üniversitesi nörobilimcileri tarafından yürütülen bir çalışma, görme yeteneği olan kişilerde görsel bilgileri alan ve işleyen beynin bir kısmının doğuştan görme engelli kişilerde benzersiz bir bağlantı örüntüsü geliştirdiğini ortaya koyuyor. Korteksteki bu örüntünün tıpkı bir parmak izi gibi her kişi için benzersiz olduğu belirtildi.
Longitudinal stability of individual brain plasticity patterns in blindness
On yıllardır bilim insanları, doğuştan görme engelli kişilerdeki görsel korteksin dokunma, koku, ses lokalizasyonu, hafıza hatırlama ve dile yanıt gibi çok sayıda uyarana yanıt verdiğini biliyor. Ancak, görsel korteksteki birincil alanları harekete geçiren görevleri birbirine bağlayan ortak bir bağın olmaması araştırmacıları şaşkına çevirdi.
Araştırmacı Lenia Amaral, Ph.D. tarafından yürütülen yeni çalışmada; her bireyin beyninin kendisini nasıl organize ettiği konusunda farklılık olduğu kaydedildi.
Ekip, “Görebilen bireyler arasında görsel korteks bağlantısında bu düzeyde bir çeşitlilik görmüyoruz. Görsel korteksin bağlantısı genellikle oldukça tutarlıdır. “Kör doğan insanlardaki bağlantı örüntüsü, tıpkı bireysel bir parmak izi gibi, kişiler arasında daha farklıdır ve zamanla sabittir. Öyle ki bireysel kişi bağlantı örüntüsünden tanımlanabilir.”
Çalışmaya, iki yıl boyunca tekrarlanan fonksiyonel MRI taramalarından geçen küçük bir görme engelli doğan insan örneği dahil edildi. Araştırmacılar, beyindeki sinirsel bağlantıyı analiz etmek için bir nörogörüntüleme tekniği kullandılar.
A beautiful mind: People born blind develop fingerprint-like pattern in the brain
The study involved a small sample of individuals born blind who underwent repeated functional MRI scans over two years.
Ekip, “görme engelli doğan insanlardaki görsel korteks, zaman içinde bağlantı örüntülerinde dikkate değer bir sabitlik gösterdi. Çalışmamız, bu kalıpların eldeki göreve göre önemli ölçüde değişmediğini buldu. Katılımcılar sesleri yerelleştiriyor, şekilleri tanımlıyor veya sadece dinleniyor olsun. Bunun yerine, bağlantı kalıpları her bireye özgüydü ve iki yıllık çalışma süresi boyunca sabit kaldı. Bu bulguların bize beynin nasıl geliştiğini anlattığını söyledi. Bulgularımız, doğumdan sonraki deneyimlerin, özellikle görme olmadan büyüyorsak, beynimizin gelişebileceği çeşitli yolları şekillendirdiğini gösteriyor. Bu vakalardaki beyin esnekliği, beynin gelişmesini, hatta muhtemelen görme engelli farklı insanlar arasında görsel korteks için farklı olası kullanımlar için serbest bırakır,”
Araştırmacılar, her bir kişinin bireysel bağlantısını anlamanın, her biri kendi bireysel beyin bağlantı kalıbına dayalı olarak, kör bireylere rehabilitasyon ve görme restorasyonu için çözümleri daha iyi uyarlamak için önemli olabileceğini öne sürüyorlar.