Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Dokunma Hissi Oluşturmak İçin Manyetik Tüy Kullanan Elektronik Deri Geliştirildi

Dokunma Hissi Oluşturmak İçin Manyetik Tüy Kullanan Elektronik Deri Geliştirildi

Derimiz dokunma hissini gerçekleştiren vücuttaki en büyük organ olmasına rağmen, dokunma hissini yapay olarak üretmek maalesef oldukça zor. Chemnitz Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları insan vücudundaki tüyleri taklit eden dokunmaya karşı çok hassas bir elektronik deri geliştirdi. Oğuz Sezgin/Gerçek Bilim

Elektronik deri, doğal insan cildinin özelliklerini tanımaya olanak verecek şekilde geliştirilmiştir. Yeni geliştirilen bu yapay deride hassas bir şekilde, dokunma ve yönü algılayan manyetik kıllar vardır. Özellikle örneğin yanma gibi büyük yaralanmalarda deri nakli gereken durumlarda elektronik deri, gerçek deriyi taklit edebilir. Ayrıca son zamanlarda geliştirilen robotik protezler veya uzuvlarda elektronik deri dokunma hissini yeniden getirebilir.

Bilim insanları elektronik deriyi üretmek için elastomerik bir materyale, minik manyetik tüyler ekledi. Aynı doğal tüyler gibi bu tüylerin de cildin altına giden kökleri var ve dokunulduğunda hareket ediyor. Bu kökler 3D manyetik bir sensörle kaplanmış ve gerçek zamanlı olarak kökün pozisyonunu izliyor. Böylece sensörlerden oluşan ağ sadece tüyleri değil, dokunmayla gerçekleşen hareketin yönünü de algılıyor. Araştırma ekibi bu manyetik sensörlerin seri olarak, yapraklar halinde kolayca üretilebileceğini ifade ediyor. Bu yapraklar mikro-origami tekniğiyle 3D kutular şeklinde kendi kendine katlanarak oluşuyor.

“Bizim yaklaşımımız 3 boyut içinde boşluksal hizalanmayı hassas bir şekilde algılayabilen fonksiyonel bir sensör görevi görüyor ve paralel üretim sistemleriyle seri olarak üretilebiliyor. Böylesine bir sensörü mikroelektronik üretim yöntemleriyle üretmek çok zor,” diyor araştırmanın baş yazarı Christian Becker.

Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.

Kaynak: Chemnitz University of Technology Yayın:  C. Becker et al. A new dimension for magnetosensitive e-skins: active matrix integrated micro-origami sensor arrays. Nat. Comm. 13, 2121 (2022). DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-022-29802-7.

https://www.gercekbilim.com/dokunma-hissi-olusturmak-icin-manyetik-tuy-kullanan-elektronik-deri-gelistirildi/ .