Ana Sayfa Tıp&Sağlık Donör Kalp Vücut Dışında Çok Daha Uzun Dayanacak

Donör Kalp Vücut Dışında Çok Daha Uzun Dayanacak

Bilim  adamları mevcut bir ilacın, donör kalpleri nakil yapılana kadar oluşabilecek hasardan korumak, daha uzun süre saklanmalarını sağlamak ve nakilleri güvenli hale getirmek  konusunda umut vaat ettigini kanıtladı. Çalışma,  soğuk hava deposunda insan ve domuz kalpleri üzerinde yapılarak test edildi.

Organ nakilleri hayat kurtarabilir ama ne yazık ki organlar depoda uzun süre dayanmıyor. Şimdi bilim adamları, mevcut bir ilacın donör kalplerini vücut dışında çok daha uzun süre dayanacak şekilde yeniden programlayabildiğini ve nakil sonrası başarısızlık riskini azaltabildiğini kanıtladılar.

Şu anda, bağışlanan kalpler soğuk hava deposunda yalnızca yaklaşık dört saat hayatta kalabiliyor ve bu da onları donörden alıcıya ulaştırmak için fazla zaman bırakmıyor. Sorunun çoğu, organ buz üzerinde dururken biriken süksinat adı verilen bir molekülden kaynaklanır. Daha sonra kalbe kan yeniden verildiğinde süksinat, hasara neden olabilen ve kalp yetmezliğine yol açabilen oksidatif stresi tetikleyebilir, bu da nakil hastalarının erken ölümlerinin ana nedenlerinden biridir.

Michigan Üniversitesi‘ndeki bilim adamları, süksinatı nötralize ettiği bilinen bir enzim olan itaconate kullanarak bu sorunun nasıl çözüleceğini araştırdılar. Metabolik etkilerin bir veri tabanını tarayan bilim adamları, valproik asit adı verilen bir ilacı umut verici bir itakonat kaynağı olarak tanımladı.

İnsan ve domuz kalpleri üzerinde test edildi

Bilim adamları; soğuk hava deposunda insan ve domuz kalpleri üzerinde yaptıkları testlerde valproik asit, kalplerin süksinatın neden olduğu stresi ortadan kaldırmaya yardımcı olan antioksidanlar ve antienflamatuar proteinler üretmesine yardımcı oldugunu test etti.

Kalbin depoda bekleme süresini iki katına çıkararak, nakli daha güvenli hale getirdi

Çalışmayı yürüten ekibin içerisinde yer alan  Paul Tang, “Metabolomik bir tarama kullanarak, valproik asidin donör kalbi koruma sırasında yararlı itakonat üretmek üzere yeniden programlayabildiğini bulduk. Daha önce kalplerin buzda saklanırken aslında biyolojik olarak çok aktif olduğunu göstermiştik, bu da kalplerin bu süre zarfında kendisini metabolik stresten korumasına yardımcı olmak için terapötik bir fırsat sunuyor. Bu, bir kalbin soğuk hava deposunda geçirebileceği süreyi muhtemelen iki katına çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda nakli daha da güvenli hale getirmek için birincil greft işlev bozukluğu riskini azaltabilir. Bu, organların daha uzağa gitmesine izin vererek ve hastalara ameliyata hazırlanmak için daha fazla zaman tanıyarak kalp nakline ihtiyaç duyan hastaların sonuçlarını büyük ölçüde iyileştirebilir. Bu aynı zamanda boşa giden donör kalplerinin sayısını da azaltmalı ve bekleme listelerindeki hastaların birikmiş iş yükünün giderilmesine yardımcı olmalıdır. Ve faydalar kalp nakillerinde bitmeyebilir.”

Akciğer, karaciğer ve böbreklerin korunması için de geçerli

Çalışmanın içerisinde yer alan  Eugene Chen, “Buradaki kapsayıcı ilkelerin akciğerler, karaciğerler ve böbrekler gibi diğer organların korunması için geçerli olması beklenebilir. Bu tedavi stratejisinin, kalp krizi veya inme gibi kan akışının bozulduğu diğer durumlar için de geçerli olacağını tahmin ediyorum.  Ve belki de hepsinden iyisi, valproik asit halihazırda FDA tarafından onaylanmıştır ve nöbetleri tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bu, onu klinik deneylere sokmanın, tam olarak test edilmemiş diğer ilaçlardan daha hızlı olması gerektiği anlamına gelir – elbette, engeller hala devam etmektedir”

Kaynak: https://newatlas.com/medical/reprograms-donor-hearts-longer-storage-safer-transplants/