Türkiye Down Sendromu Derneği ve Compass Group Foundation tarafından “Herkesin Yeri Var” projesiyle bugüne dek 12 firmadan 401 katılımcıya ücretsiz farkındalık eğitimleri verilirken yıl sonuna kadar 12 Down sendromlu bireye istihdam sağlanması hedefleniyor.
Türkiye Sendromu Derneği (Down Türkiye), 2022 yılının aralık ayından bu yana İngiltere merkezli Compass Group Foundation tarafından fonlanan Herkesin Yeri Var projesi ile Down sendromlu bireylerin istihdamını sağlayıp iş hayatına aktif ve anlamlı katılımlarını artırırken bu doğrultuda verdiği ücretsiz eğitimler sayesinde de şirketlerin farkındalığını artırıyor. Proje doğrultusunda farkındalık ve kapsayıcılık atölye ve eğitimleri verilirken Down sendromluların üretken bireyler olarak topluma katılımlarını sağlamak, kişisel ve sosyal gelişimlerini desteklemeye katkı sağlanması amaçlanıyor. Projenin başlangıcından bu yana 12 kurumdan 401 katılımcıya verilen eğitimlerin 1050 kişiye ulaşılması ve 12 Down sendromlu bireyin istihdam edilmesi hedefleniyor.
Down sendromlu bireylerin önündeki engeller iş hayatına katılımlarını zorlaştırıyor
Yasalar çerçevesinde 50’den fazla çalışanı olan şirketlerin iş gücünün yüzde 3’ünün, kamu kurumlarında ise yüzde 4’ünün engelli havuzundan istihdam sağlaması gerektiğine dikkat çeken Türkiye Down Sendromu Derneği Genel Sekreteri Fulya Ekmen, “Elimizde net veri olmamakla birlikte şu an için engelli bireylerin istihdam oranının yüzde 1,23 seviyelerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Bu grup içinde Down sendromlu bireylerin sayısı da azımsanmayacak seviyede. Bunun başlıca nedenleri arasında ise destekli istihdam uygulamaları ve bunların başarısı hakkındaki bilgi eksikliği, Down sendromlu bireylerin kapasitesi hakkındaki farkındalık eksikliği ve süreci yönetecek insan kaynağı eksiliği bulunuyor.
Halihazırda okullarda eğitim gören Down sendromlu bireylere desteklerin yetersizliğinden dolayı okullarından ayrıldığını veya özel okula yönlendirildiğini görüyoruz. Bu durum onların topluma dahil olmaları, daha bağımsız hale gelmeleri ve nihayetinde de iş hayatına katılmalarının önünde bir engel oluşturuyor. Biz de Down Türkiye olarak onların istihdam oranını artırmak, çalıştıkları yerle uyumlarını sağlamak, ekip çalışmasına adapte olup çalıştığı yere fayda sağlamalarını amaçlamak için ‘Herkesin Yeri Var’ projesini hayata geçirerek farkındalık yaratıyoruz” dedi.
Hedef, yıl sonuna dek 12 Down sendromlu bireyin istihdam edilmesi
Proje doğrultusunda Down sendromlu bireylerin istihdamı için şirketlere ve çalışanlarına eğitimler verildiğini ifade eden Ekmen, “Compass Group Foundation ve Özel Sektör Gönüllüleri Derneği ile iş birliği yaparak şirketler ve çalışanları arasında Down sendromlu bireylerin çalışmaları konusunda farkındalık yaratmak için eğitimler veriyoruz. Bu doğrultuda bu yılın sonuna dek 1050 kişiye gönüllülük ve engellilik konusunda eğitim vermeyi ve Down sendromlu 12 bireyi istihdam etmeyi planlıyoruz” dedi.
Compass Group Vakfı İstihdam, Eşitlik ve Sosyal Etki Direktörü Luis Bueno, “Compass Group Vakfı olarak, Down sendromlu bireylere fırsat eşitliği sağlamak ve toplumdaki vazgeçilmez yerlerini sağlamlaştırmak amacıyla çalışan Türkiye Down Sendromu Derneği’ne, fon sağlayabildiğimiz için çok mutluyuz. “Herkesin Yeri Var” projesinin kapsayıcı iş fırsatları yarattığını görmek bizim için harika ve ilerleyen günlerde daha fazla Down sendromlu bireyin bu projeden faydalanmasını heyecanla bekliyoruz” dedi.
Sofra Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal ise “Sofra/Compass Group’ta işimiz insan. Biz ticari başarıları sosyal sorumlu ve sürdürülebilir şekilde elde etmeye kararlı bir şirketiz. Tüm bireylerin çalışma hayatına katılımı ve potansiyellerine ulaşmaları için eşit imkanlar yaratılması gerektiği düşüncesini merkezine alan bir iş kültürümüz var. Fırsatlar yaratırken, dokunduğumuz insanların yaşamlarını iyileştirebilmenin bizi ve tüm çalışanlarımızı zenginleştirdiğine inanıyoruz.
Aynı amaç çerçevesinde var olan Türkiye Down Sendromu Derneği ile çalışmak bizler için çok önemli. Down Türkiye ile yaptığımız iş birliği sayesinde, Down sendromlu bireylere yönelik kapsayıcı istihdam ve fırsat eşitliği anlamında bugüne kadar yapılan en büyük farkındalık yaratma ve eğitim projesini hayata geçirdiğimiz için gurur duyuyoruz. Bu projenin, toplumda dönüştürücü bir farkındalık oluşturacağına, engelsiz iş hayatı yolunda bir ivme yaratabileceğine inanıyoruz.” dedi.
“Herkesin iş hayatında yeri var”
Herkesin Yeri Var projesi kapsamında bir giyim mağazasında satış temsilcisi olarak istihdam edilen Sude İrem Akyıldız, iş hayatında aktif olarak yer almanın mutluluğunu dile getirerek “21 yaşındayım ve beş aydır çalışıyorum. Sabah kalktıktan sonra hazırlanıp otobüse biniyor ve çalıştığım mağazaya geliyorum. Mağazadaki arkadaşlarıma günaydın deyip daha sonra mesaime başlıyorum. İşime ilk kabinlerden başlıyor, daha sonra denenmiş tişörtleri katlayıp yerlerine yerleştiriyorum. Bunun yanı sıra etiket yapıştırıp alarm da takıyorum. Herkesin iş hayatında yer var” ifadelerini kullandı.