Ana Sayfa Manşet DSÖ; ” İnfertiliteden etkilelenen kişi sayısı 1 / 6 !”

DSÖ; ” İnfertiliteden etkilelenen kişi sayısı 1 / 6 !”

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

DSÖ tarafından dün yayınlanan yeni bir rapora göre, çok sayıda insan yaşamları boyunca kısırlıktan etkileniyor . Yetişkin nüfusun yaklaşık %17,5’i – kabaca dünya çapında 6’da 1’i – kısırlık yaşıyor ve bu, ihtiyacı olanlar için uygun fiyatlı, yüksek kaliteli doğurganlık bakımına erişimin artırılmasına acil ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Yeni tahminler, bölgeler arasında kısırlık prevalansında sınırlı farklılıklar olduğunu göstermektedir. Oranlar, yüksek, orta ve düşük gelirli ülkeler için karşılaştırılabilir olup, bunun küresel olarak büyük bir sağlık sorunu olduğunu göstermektedir. Yaşam boyu yaygınlık yüksek gelirli ülkelerde %17.8, düşük ve orta gelirli ülkelerde %16.5 idi.

DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Rapor önemli bir gerçeği ortaya koyuyor: Kısırlık ayrımcılık yapmaz” dedi. “Etkilenen insanların büyük oranı, doğurganlık bakımına erişimin genişletilmesi ve bu konunun sağlık araştırmaları ve politikalarında artık göz ardı edilmemesini sağlama ihtiyacını gösteriyor, böylece arayanlar için ebeveynliğe ulaşmanın güvenli, etkili ve uygun fiyatlı yolları mevcut. ”

Kısırlık, 12 ay veya daha fazla düzenli korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebelik elde edilememesi ile tanımlanan erkek veya kadın üreme sisteminin bir hastalığıdır. İnsanların zihinsel ve psikososyal refahını etkileyerek önemli sıkıntı, damgalanma ve mali sıkıntıya neden olabilir.

Sorunun büyüklüğüne rağmen, in vitro fertilizasyon (IVF) gibi yardımcı üreme teknolojileri de dahil olmak üzere, kısırlığın önlenmesi, teşhisi ve tedavisine yönelik çözümler, yüksek maliyetler, sosyal damgalanma ve sınırlı mevcudiyet nedeniyle yetersiz finanse edilmekte ve çoğu kişi için erişilemez durumdadır.

Şu anda çoğu ülkede, doğurganlık tedavileri büyük ölçüde cepten finanse ediliyor ve bu da genellikle yıkıcı mali maliyetlerle sonuçlanıyor. En fakir ülkelerdeki insanlar, daha zengin ülkelerdeki insanlara kıyasla gelirlerinin daha büyük bir bölümünü doğurganlık bakımına harcıyor. Yüksek maliyetler sıklıkla insanların kısırlık tedavilerine erişimini engeller veya alternatif olarak, bakım aramanın bir sonucu olarak onları yoksulluğa sürükleyebilir.

 

Rapor hakkında

Bu rapor, kullanılan farklı tahmin yaklaşımlarını dikkate alarak 1990’dan 2021’e kadar ilgili tüm çalışmaları analiz ederek küresel ve bölgesel kısırlık prevalansı hakkında bilgi sağlar.

Arama, dünya çapında potansiyel olarak alakalı çalışmaların 12.241 kaydını belirledi. Bu kayıtların taranması, raporun analizine dahil edilen 133 çalışmanın seçilmesine yol açtı. Bunlardan, yaşam boyu ve dönemsel kısırlık prevalansı için havuzlanmış tahminler oluşturmak için ilgili veri noktaları kullanıldı.

Doğurganlık tedavi maliyetleri hakkında yeni araştırma

Ayrı olarak, HRP ve WHO tarafından finanse edilen ve Human Reproduction Open dergisinde yayınlanan yeni araştırma, düşük ve orta gelirli ülkelerde kısırlık tedavileriyle ilişkili maliyetleri değerlendirdi. Bu analiz, hastaların tek bir tüp bebek tedavisi (IVF) turu için ödediği doğrudan tıbbi maliyetlerin, genellikle ortalama yıllık gelirden daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı – bu, dünyanın bu bölgelerindeki çoğu insan için fahiş maliyetlere işaret ediyor.

Bu araştırmaya şu adresten erişilebilir: https://academic.oup.com/hropen/article/2023/2/hoad007/7066921