Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada, daha önce kuş gribine yakalanan ve sağlık sorunları yaşayan bir kişinin Nisan ayında Meksika’da öldüğünü ve virüse maruz kalma kaynağının bilinmediğini duyurdu.
Avian Influenza A (H5N2) – Mexico
Bir bakışta durum
Durumun açıklaması
23 Mayıs 2024’te, Meksika UST NFP’si PAHO/WHO’ya, Mexico City’de hastaneye kaldırılan ve 59 yaşında Meksika Eyaleti sakini olan bir kişide kuş gribi A(H5N2) virüsü ile insan enfeksiyonu tespit edildiği doğrulanmış bir vakayı bildirdi. kümes hayvanları veya diğer hayvanlara maruz kalma öyküsü yok. Vakanın altında birden fazla tıbbi durum vardı. Vakanın yakınları, vakanın akut semptomların başlamasından önce başka nedenlerden dolayı zaten üç haftadır yatalak durumda olduğunu bildirdi.
17 Nisan’da vakada ateş, nefes darlığı, ishal, mide bulantısı ve genel halsizlik gelişti. 24 Nisan’da vaka tıbbi yardıma başvurdu, Ulusal Solunum Hastalıkları Enstitüsü “Ismael Cosio Villegas”a (İspanyolca kısaltması INER) yatırıldı ve aynı gün durumundaki komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.
24 Nisan’da INER’de toplanan ve test edilen bir solunum örneğinin Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonundan (RT-PCR) elde edilen sonuçlar, alt tiplendirilemeyen bir influenza A virüsünü gösterdi. 8 Mayıs’ta örnek, dizileme için INER’in Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma Merkezi’nin (İspanyolca kısaltması CIENI) Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’na gönderildi ve bu, örneğin influenza A(H5N2) açısından pozitif olduğunu gösterdi. 20 Mayıs’ta numune, RT-PCR ile analiz için Meksika Ulusal Grip Merkezi’nin Epidemiyolojik Tanı ve Referans Enstitüsü’ne (İspanyolca kısaltmasıyla InDRE) alındı ve influenza A için pozitif bir sonuç elde edildi. 22 Mayıs’ta, numunenin dizilimi influenza alt tipinin A(H5N2) olduğunu doğruladı.
Epidemiyolojik araştırma sırasında başka vaka bildirilmedi. Vakanın öldüğü hastanede tespit edilen ve izlenen 17 temaslıdan biri 28 ve 29 Nisan tarihleri arasında burun akıntısı bildirdi. 27 ve 29 Mayıs tarihleri arasında bu hastane temaslılarından alınan örneklerin influenza ve SARS-CoV 2 testleri negatif çıktı. Vakanın ikametgahının yakınında on iki temaslı (yedi semptomatik ve beş asemptomatik) tespit edildi. Bu kişilerden faringeal eksuda, nazofaringeal sürüntü ve serum örnekleri alındı. 28 Mayıs’ta InDRE, hastanın ikametgahına yakın temaslılardan alınan on iki örneğin tamamının RT-PCR ile belirlenen SARS-CoV-2, influenza A ve influenza B açısından negatif test edildiğini bildirdi. Serolojik numunelerin sonuçları bekleniyor.
Mart 2024’te, vakanın bulunduğu Meksika Eyaleti sınırındaki Michoacán eyaletindeki bir arka bahçedeki kümes hayvanı çiftliğinde yüksek patojeniteli bir kuş gribi A(H5N2) salgını tespit edildi.
Ek olarak, Mart 2024’te Meksika Eyaleti, Texcoco’da kümes hayvanlarında düşük patojeniteli kuş gribi (LPAI) A(H5N2) salgını tespit edildi ve Nisan ayında Temascalapa belediyesinde ikinci bir LPAI A(H5N2) salgını tespit edildi. aynı durum. Şu ana kadar, bu insan vakasının yakın zamandaki kümes hayvanı salgınlarıyla ilgili olup olmadığını tespit etmek mümkün olmadı (1).
Düşük patojeniteli kuş gribi H5N2 virüslerinin Meksika’da sürekli dolaşımını ve diğer birçok ülkeye yayılmasını açıklayan bir çalışma 2022’de yayınlandı (2).
Epidemiyoloji
Hayvan gribi virüsleri normalde hayvanlarda dolaşmaktadır ancak insanları da enfekte edebilir. İnsanlardaki enfeksiyonlar öncelikle enfekte hayvanlarla veya kontamine ortamlarla doğrudan temas yoluyla bulaşır. Orijinal konakçıya bağlı olarak influenza A virüsleri kuş gribi, domuz gribi veya diğer hayvan gribi virüsleri olarak sınıflandırılabilir.
İnsanlardaki kuş gribi virüsü enfeksiyonları, hafiften şiddetliye kadar üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir ve ölümcül olabilir. Konjonktivit, gastrointestinal semptomlar, ensefalit ve ensefalopati de rapor edilmiştir.
İnsanlarda grip enfeksiyonunu teşhis etmek için laboratuvar testleri gereklidir. DSÖ, zoonotik influenzanın moleküler yöntemler (örn. RT-PCR) kullanılarak tespitine yönelik teknik rehberlik protokollerini periyodik olarak güncellemektedir. Kanıtlar, bazı antiviral ilaçların, özellikle de nöraminidaz inhibitörlerinin (oseltamivir, zanamivir), viral replikasyon süresini azaltabildiğini ve bazı vakalarda hayatta kalma şansını artırabildiğini göstermektedir.
Halk sağlığı için
Yerel ve ulusal sağlık otoriteleri aşağıdaki halk sağlığı önlemlerini uygulamaya koydu:
- Vaka ve temaslıların epidemiyolojik incelenmesi.
- Hastayla temas öyküsü olan sağlık çalışanlarının izlenmesi.
- Bölgedeki solunum sendromları ve virüslerin davranışını ve eğilimlerini analiz etmek amacıyla komşu belediyelerde (aynı sağlık bölgesi içindeki) grip benzeri solunum yolu hastalıklarının (ILI) ve şiddetli akut solunum yolu hastalıklarının (SARI) izlenmesi ve sürveyansı.
- Mexico City ve Meksika Eyaleti sağlık hizmetleri tarafından pnömoni ve bronkopnömoni, akut solunum yolu enfeksiyonları ve konjonktivit eğilimlerinin analizi.
- Vakanın bulunduğu belediye, Meksika Eyaleti ve çevre bölgelerdeki iletim zincirlerinin ve risk faktörlerinin belirlenmesi.
- Hayvan-insan arayüzünde bir salgına veya zoonotik grip olayına karşı hazırlıklı olma, önleme ve müdahaleye yönelik Ulusal Kılavuz hakkında eğitim.
- Vakanın ikamet ettiği yerin yakınındaki kümes hayvanları ve yabani kuşlarda ve patojenik kuş gribi A(H5N2) salgınlarının düşük olduğu bölgelerde sürveyans faaliyetlerini güçlendirmek için hayvan ve çevre sağlığı yetkilileriyle iletişim kuruldu.
PAHO/WHO aşağıdaki önlemleri uyguladı:
- DSÖ İşbirliği Merkezleri ve stratejik ortaklarla insan-hayvan arayüzünde rutin ve olay gözetiminin güçlendirilmesi.
- Kuş gribi A(H5N1)’e son dönemde vurgu yapılarak bilgi aktarımı, eğitim ve teknik destek yoluyla zoonotik hastalıkların tespiti için moleküler teşhis kapasitesinin geliştirilmesi
- Ek karakterizasyon ve/veya aşı kompozisyon analizi için insan ve hayvan örneklerinin DSÖ işbirliği merkezlerine hızlı bir şekilde gönderilmesi için ulusal kapasitenin güçlendirilmesi.
- Zoonotik virüslerin bulaşıcılığı ve ciddiyeti açısından düzenli risk değerlendirmesi.
- İnsan-hayvan arayüzünde influenza sürveyansı ve müdahalesine ilişkin kılavuzların güncellenmesi.
- Zoonotik grip salgınları yaşayan ülkelerden alınan yanıt deneyimlerinin ve öğrenilen derslerin gözden geçirilmesi.
- İnsan-hayvan arayüzündeki olaylara yönelik risk iletişim kapasitelerinin teknik olarak güçlendirilmesi.
- Zoonotik influenza tedavisi, enfeksiyonun önlenmesi ve kontrolü (IPC) ve sağlık hizmetlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin klinik yönetim eğitimi.
- IPC teknik yönlerini de içeren hayvan karkas işleme eğitimi.
- PAHO, insan-hayvan arayüzünde sürveyans, erken teşhis ve araştırmalarda sektörler arası çalışmayı güçlendirmek için öneriler yayınladı.
DSÖ risk değerlendirmesi
Bu, dünya çapında bildirilen, laboratuvarca doğrulanmış ilk influenza A(H5N2) virüsü enfeksiyonu vakası ve Meksika’da bildirilen ilk A(H5) virüsü enfeksiyonudur. Vakanın altında yatan birden fazla rahatsızlık vardı ve virüse maruz kalmanın olası kaynağını belirlemek için Meksika’daki sağlık yetkililerinin soruşturması devam ediyor. Son zamanlarda Meksika’da kümes hayvanlarında Influenza A(H5N2) virüsleri tespit edildi.
Kuş gribi virüsleri kümes hayvanlarında dolaştığında, enfekte kümes hayvanlarına veya kontamine ortamlara maruz kalma nedeniyle enfeksiyon riski ve küçük insan vakaları kümeleri ortaya çıkar. Bu nedenle, ara sıra insan vakaları beklenmedik bir durum değildir. A(H5N1), A(H5N6) ve A(H5N8) virüsleri de dahil olmak üzere diğer H5 alt tipleriyle insanda enfeksiyon vakaları daha önce bildirilmişti. Mevcut epidemiyolojik ve virolojik kanıtlar, önceki olaylardan kaynaklanan A(H5) virüslerinin insanlar arasında bulaşmayı sürdürme yeteneğini kazanmadığını, dolayısıyla insandan insana sürekli yayılma ihtimalinin mevcut olduğunu göstermektedir. Şu ana kadar elde edilen bilgilere göre, bu vakayla ilişkili başka hiçbir insanda A(H5N2) enfeksiyonu vakası tespit edilmedi.
İnsanlarda influenza A(H5) virüsü enfeksiyonunu önlemeye yönelik spesifik bir aşı yoktur. İnsanlarda A(H5) enfeksiyonunu önlemeye yönelik aday aşılar, pandemiye hazırlık amacıyla geliştirilmiştir. Epidemiyolojik durumun yakından analizi, en yeni virüslerin (insanlarda ve kuşlarda) daha ayrıntılı karakterizasyonu ve serolojik araştırmalar, ilgili risklerin değerlendirilmesi ve risk yönetimi önlemlerinin zamanında ayarlanması açısından kritik öneme sahiptir.
Mevcut bilgilere dayanarak DSÖ, bu virüsün genel nüfusa yönelik mevcut riskinin düşük olduğunu değerlendirmektedir. İhtiyaç duyulması halinde, yerel hayvan popülasyonlarında tespit edilen A(H5N2) virüslerine ilişkin bilgiler de dahil olmak üzere daha fazla epidemiyolojik veya virolojik bilginin elde edilmesi durumunda risk değerlendirmesi gözden geçirilecektir.
DSÖ tavsiyesi
Bu durum, halk sağlığı önlemleri ve grip sürveyansına ilişkin mevcut DSÖ tavsiyelerini değiştirmemektedir.
İnfluenza virüslerinin sürekli gelişen doğası nedeniyle, DSÖ, insan ve hayvan sağlığını etkileyebilecek, ortaya çıkan veya dolaşan influenza virüsleriyle ilişkili virolojik, epidemiyolojik ve klinik değişiklikleri tespit etmek ve izlemek için küresel sürveyansın ve risk için zamanında virüs paylaşımının önemini vurgulamaya devam etmektedir. değerlendirme.
Evcil kümes hayvanlarında, yabani kuşlarda veya diğer hayvanlarda bilinen bir influenza A virüsü salgınına insan maruziyeti olduğunda veya bu tür bir virüsle tanımlanmış bir insan enfeksiyonu vakası olduğunda, potansiyel olarak maruz kalan insan popülasyonlarında gelişmiş gözetim gerekli hale gelir. Gelişmiş sürveyans, nüfusun sağlık hizmeti arama davranışını dikkate almalıdır. Yerel ARI/ILI/SARI sistemlerinde gelişmiş sürveyans, hastanelerde ve daha yüksek mesleki maruziyet riski altında olabilecek grupların aktif taranması ve geleneksel şifacılar, özel pratisyen hekimler ve özel teşhis laboratuvarları gibi diğer kaynaklar.
Kuş gribi virüsü de dahil olmak üzere pandemik potansiyeli olan yeni bir influenza A virüsünün neden olduğu doğrulanmış veya şüphelenilen bir insan enfeksiyonu durumunda, hayvanlara maruz kalma ve/veya seyahat geçmişine ilişkin kapsamlı bir epidemiyolojik araştırma (doğrulayıcı laboratuvar sonuçları beklenirken bile) temas takibi ile birlikte yürütülmelidir. Epidemiyolojik araştırma, yeni virüsün kişiden kişiye bulaştığına işaret edebilecek olağandışı olayların erken tespitini içermelidir. Şüpheli insan vakalarından toplanan klinik numuneler test edilmeli ve daha ileri karakterizasyon için bir DSÖ İşbirliği Merkezine gönderilmelidir.
Bilinen hayvan gribi salgınlarının olduğu ülkelere seyahat edenler çiftliklerden, canlı hayvan pazarlarındaki hayvanlarla temastan, hayvanların kesilebileceği alanlara girmekten veya hayvan dışkısıyla kirlenmiş olabilecek yüzeylerle temastan kaçınmalıdır. Seyahat edenler ayrıca ellerini sık sık sabun ve suyla yıkamalıdır. Seyahat edenlerin iyi gıda güvenliği ve iyi gıda hijyeni uygulamalarına uyması gerekmektedir. Etkilenen bölgelerden enfekte kişilerin uluslararası seyahat etmesi durumunda, enfeksiyonları seyahat sırasında veya varış sonrasında başka bir ülkede tespit edilebilir. Böyle bir durum meydana gelirse, bu virüsün insanlar arasında kolayca bulaşma yeteneğini kazanmaması nedeniyle topluluk düzeyinde daha fazla yayılma olasılığı düşük görülüyor.
Yeni bir influenza A virüsü alt tipinin neden olduğu tüm insan enfeksiyonları, UST kapsamında bildirime tabidir ve düzenlemelere taraf olan Devletlerin, olası bir influenza A virüsünün neden olduğu yakın zamanda meydana gelmiş bir insan enfeksiyonuna ilişkin laboratuvarca doğrulanmış herhangi bir vakayı derhal DSÖ’ye bildirmeleri gerekmektedir. bir salgına neden olur. Bu rapor için hastalık kanıtı gerekmemektedir.
DSÖ, seyahat edenlerin giriş noktalarında özel tarama yapılmasını veya insan-hayvan arayüzündeki influenza virüslerinin mevcut durumuna ilişkin kısıtlamaları tavsiye etmemektedir.