Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) iki uzman, Koronavirüsü pandemisinin başlama noktasına ilişkin araştırma için ön hazırlık yapmak üzere Çin’in başkenti Pekin’e gitti.
VOA: Bir hayvan sağlığı uzmanı ve bir epidemiyolog, lojistik ayrıntıları görüşmek, ziyaret edilecek noktaları ve WHO liderliğindeki uluslararası misyona katılacakları belirlemek üzere Pekin’de Çinli uzmanlarla bir araya gelecek.
WHO Sözcüsü Dr. Margaret Harris, Cenevre’deki brifingde, uzmanların ele alacağı başlıca konulardan birinin ”Corona virüsünün hayvanlardan insanlara bulaşıp bulaşmadığına ve virüsün hangi hayvan türlerinden bulaştığına” bakmak olduğunu kaydetti.
Biliminsanları, Corona virüsünün yarasalarda ortaya çıkmış, daha sonra küçük bir memeli tür olan misk kedilerine ya da derisi keratin pullarla kaplı bir tür memeli olan pangolinlere geçmiş, bu memelilerden de insanlara bulaşmış olabileceğini düşünüyor.
2019 yılı sonundaki Corona enfeksiyonu küme vakaları dikkatleri, Çin’in Wuhan kentindeki bir canlı hayvan pazarına çevirmişti. Ancak zamanlama olarak daha önce yaşanan vakaların ortaya çıkarılması, Corona virüsünün hayvanlardan insanlara bulaşmasının başka bir coğrafi noktada gerçekleşmiş olabileceğini gündeme getirmişti.
Çin, gelecekte yaşanacak yeni salgınların önüne geçmek için vahşi hayvan ticaretini engelleme ve bazı canlı hayvan pazarlarını kapatma yoluna gitmişti. Virüsü kontrol altına almak için uygulanan sıkı kurallar, enfeksiyonların ülke içinde yayılmasını durdurmayı başarmıştı.
WHO’nun Çin’deki misyonu siyasi açıdan hassas
WHO’nun Corona virüsünün çıkış noktasını araştırmak için gerçekleştireceği misyon, siyasi açıdan hassasiyete sahip. Bunun nedeni, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Dünya Sağlık Örgütü’ne en çok mali desteği sağlayan ülke olan Amerika’nın örgütle ilişkisini kesmek için harekete geçmiş olması. Misyonun hassas olmasındaki bir diğer etken ise Amerika’nın Corona virüsü konusunda Çin’e yönelik önyargıları.