Ana Sayfa Tıp&Sağlık DSÖ’den Sağlık Bakanlığı’na başarı ödülü

DSÖ’den Sağlık Bakanlığı’na başarı ödülü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde düzenlenen törenle Sağlık Bakanlığı’na başarı ödülü verdi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom, ”Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü” kapsamında yürüttüğü başarılı çalışmalar nedeniyle Sağlık Bakanlığına verilen başarı ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a takdim etti.

Ödül için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde bir tören düzenlendi. Törene, BM 73. Genel Kurulu görüşmeleri için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetinde yer alan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da katıldı.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar insanların yaşam kalitelerine ve ekonomiye getirdiği ağır yükler ile sosyo-ekonomik kalkınma önünde önemli bir engel teşkil etmektedir. Bulaşıcı olmayan, kronik hastalıklardan en sık görülen dört hastalık; diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kronik havayolu hastalıkları ve kanserlerdir. Bu hastalıklar erken ölümlere ve işgücü üretkenliğinin ciddi biçimde azalmasına neden olurken, yüksek tedavi masrafları sebebiyle finansal yapılara ve sağlık sektörüne de ağır yükler getirmektedir. Türkiye’deki ölümlerin %87,5’i kronik hastalıklardan kaynaklanmaktadır.

Sorun, niteliği itibariyle yalnızca sağlık bakanlıklarının çalışma alanı ile sınırlı olmayıp çok paydaşlı bir boyuta sahiptir. Birleşmiş Milletler de bu yaklaşımla son yıllarda kronik hastalıklar ile mücadeleyi en üst politik seviyede tutma gayreti içerisindedir. Çok paydaşlı çözüm arayışının bir ürünü olarak Birleşmiş Milletler tarafından “Birleşmiş Milletler Kurumlararası Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Görev Gücü” oluşturulmuştur. Görev Gücü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin bu konuda farkındalığını artırmak, başarılı çalışmaları teşvik etmek ve en üst siyasi seviyede farkındalığını oluşturmak gibi önemli görevler üstlenmiştir. Çalışma alanı kapsamında BM üyesi ülkelere çalışma ziyaretleri gerçekleştiren birim, ülkemize de bir çalışma ziyareti gerçekleştirmiş ve yürütülen çalışmalara ilişkin incelemelerde bulunmuştur. Yapılan bu incelemeler sonunda ülkemiz yürüttüğü başarılı çalışmalar nedeniyle Birleşmiş Milletler tarafından ödüle layık görülmüştür.

KRONİK HİPERTANSİYONLA MÜCADELE

Bu çalışmalardan biri yüksek tansiyon başta olmak üzere birçok hastalığa neden olan aşırı tuz tüketimini azaltmayı hedeflemek olmuştur. Ülkemizde şimdiye kadar alınan önlemler ile kişi başı günlük tuz tüketimi 2012 yılında 14,8 gr iken şu anda 9,2 gramlara düşürülmesi sağlanmıştır.

HEM SAĞLIKLI TOPLUM HEM EKONOMİK FAYDA

“Türkiye’de Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü İçin Yatırım Gerekçeleri Raporu”na göre tüm bu politika müdahalelerini layıkıyla yapılan on beş yılda ülke ekonomisine yaklaşık 157 milyar TL fayda sağlanacağı belirtilmiştir.