Avrupa Kadın Kanserleri Hasta Dernekleri Birliği’ni (ENGAGe) yöneten Esra Ürkmez ve Doç. Dr. Murat Gültekin’in öncülüğünde ilan edilen 20 Eylül Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü (World Go Day) 24 ülkede etkinliklere sahne oluyor, #gofor hashtagi ile sosyal medya kampanyası yürütülüyor. Amaçlarının jinekolojik kanser farkındalığını arttırmak olduğunu belirten Dr. Gültekin, DSÖ’nün yürüttüğü bir çalışmaya dikkat çekerek çalışmanın başarıya ulaşması durumunda, rahim ağzı kanserinin yok edilebileceğini söyledi, “Kanserle mücadelede tarih yazılacak” dedi.
Tülay Karabağ/NTV
Avrupa Jinekolojik Kanserler Birliği (ESGO) ve Eş Başkanlıklarını Esra Ürkmez ile Doç. Dr. Murat Gültekin’in yaptığı Avrupa Jinekolojik Kanserler Hasta Dernekleri Birliği’nin (ENGAGe) ilan ettiği Dünya Jinekolojik Onkoloji Gününün (World Go Day) amacı; rahim, rahim ağzı, yumurtalık, vajina ve vulva kanserleri gibi jinekolojik hastalıklara dikkat çekmek, başta kadınlar olmak üzere toplumların bu kanserler konusundaki bilinç düzeyini arttırmak.
ENGAGe tarafından 10 Avrupa ülkesinde jinekolojik kanser teşhisi almış 1450 hasta üzerinde yapılan bir çalışmaya dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Avrupa Jinekoloji Onkoloji Derneği Kanser Önleme Grubu Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, World Go Day etkinliğine neden ihtiyaç duyulduğunu bu çalışama üzerinden ntv.com.tr’ye şöyle anlattı:
“Bu çalışmaya göre jinekolojik kanser tanısı alan hastaların; %30’unun hayatı boyunca hiç kanser taraması yaptırmadığı, %40’nın teşhis edilen kanseri hiç duymadığı, %32’sinin kanser teşhisi aldıktan sonra tedavi için 1 aydan fazla beklediği, %60’ının HPV aşısını duymadığı, %60’ının smear ya da HPV- DNA testini bilmediği, %40’ının tedavi yan etkileri ve hastalığın seyri hakkında bilgi sahibi olmadığı, sadece %13’ünün tedavi sırasında sosyal destek aldığı ve %70’inin hastalıklarıyla ilgili yazılı bir broşür veya kitapçık alamadığı sonucuna ulaşıldı. Bu gelişmeler sonrası ENGAGe üyeleri jinekolojik kanserler farkındalığının arttırılması, kadınlarda ve doktorlarda gerekli davranışsal ve iletişimsel sorunların çözülmesi, kadınların bu kanserlerin önlenmesi konusunda daha aktif olmaları için 20 Eylül gününü Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü (World Go Day) ilan etti. Bugün 24 ülkede #gofor hashtagi ile sosyal medya kampanyası yürütülüyor ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor.”
Etkinliğin Türkiye ayağı, Kanserle Dans Derneği ve Hacettepe Üniversitesi iş birliği ve #goforTurkey #hareketegeç sloganıyla Ankara Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Merkez kampüsünde gerçekleştiriliyor.
“DSÖ’NÜN ÇALIŞMASI BAŞARILI OLURSA KANSERLE MÜCADELEDE TARİH YAZILACAK”
Tüm kanserlerde olduğu gibi jinekolojik kanserlerde de son yıllarda artış yaşandığını dile getiren Gültekin’e göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün başlattığı bir çalışma istenen sonucu verirse rahim ağzı kanseri ortadan kaldırılacak ve kanserle mücadelede bir tarih yazılacak:
“Rahim ağzı kanseri gibi ciddi anlamda önleyici tedbirlerin olduğu bu kanserlerin halen azalma trendi göstermemesi, üzerinde tartışılması gereken global bir sorundur. DSÖ 2019 yılında HPV ve buna bağlı kanserleri dünya genelinde eliminasyon programı başlatacağını ilan etmiştir. Yapılan projeksiyonlara göre dünya genelinde tüm ülkelerde 11-12 yaş grubunda 2 doz HPV aşısı ve 35 ile 45 yaşlarında yapılacak 2 HPV-DNA taraması ile yüzyılın sonuna gelmeden bu kanser tamamen elimine edilebilir. 2020 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na gelecek olan bu öneri kabul edilir ve başarı ile uygulanırsa dünya tarihinde kanserle mücadele konusunda bir tarih yazılacak ve ilk defa bir kanser türü tüm dünyanın el ele vermesi ile tamamen elimine edilecektir.”
20 eylül “jinekolojik kanser farkındalık günü” ilan ediliyor