Dünya çapında uygunsuz sağlık bakım şartları veya tedaviler sebebiyle her yıl milyonlarca hasta zarar görüyor. Dünya genelinde dakikada 5 hasta güvenli olmayan tedavi ve bakım yüzünden kaybediliyor. Dünya Sağlık Örgütü 17 Eylül’ü Dünya Hasta Güvenliği Günü olarak ilan etti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Özlem Ecemiş, tüm hastanelerde hataları önlemek için sağlık çalışanlarının yetkilendirildiği ve eğitildiği bir hasta güvenliği kültürüne ihtiyaç bulunduğunu belirtti.
Öncelik Hasta Güvenliği Olmalı
Her yıl dünya genelinde sadece düşük ve orta gelirli ülkelerde 2.6 milyon kişi yanlış tedavi ve sağlıksız bakım nedeniyle hayatını kaybediyor. Oysa bu ölümlerin birçoğu önlenebilir nitelikte. Hastaya verilen zararların sosyal ve ekonomik etkisi ise dünya çapında trilyonlarca dolar kayba neden oluyor. Bu konuya dikkat çekmek isteyen Dünya Sağlık Örgütü’nün aldığı bir kararla 17 Eylül, Dünya Hasta Güvenliği Günü olarak kabul edildi. İEÜ Medical Park Hastanesi Kalite ve Akreditasyon süreçlerinden sorumlu Başhekim Yardımcısı Dr. Özlem Ecemiş, “Bir sağlık kurumunun önceliği hasta güvenliğidir. Sürecin doğru yönetilmesi, fiziksel olanaklar ve çalışanların nitelikleri hasta güvenliğini sağlamak açısından çok önemlidir. Hasta güvenliğini sağlamak için doğru kimlik tespiti, hastayla etkin ve doğru iletişim, düşmelerin önlenmesi, enfeksiyon riskinin azaltılması, ilaç güvenliği ve cerrahi işlem süreçlerinin doğru uygulanması gerekmektedir.” dedi.
Dr. Özlem Ecemiş, hasta güvenliğinin sağlanmasında hastaların tedavi gördüğü alanların fiziksel şartları kadar çalışanların niteliklerinin de çok önemli olduğunu belirterek “Hasta güvenliğinde çevresel şartlar önemlidir ancak daha da önemlisi çalışanların nitelikleridir. İnsan kaynaklı hataları önlemek için kalifiye çalışanlara ihtiyaç vardır. Bu yüzden hastanelerin göreve uygun çalışan seçimi, sürekli meslek içi eğitim ve doğru liderler kriterlerine uyması gerekir.” dedi. Dr. Ecemiş hastanelerde “Nitelikli sağlık hizmeti ve hasta güvenliği bütün işlerin esasını oluşturmalıdır.” dedi. Ecemiş, İEÜ Medical Park Hastanesi’nin dünyada hasta güvenliğini sağlama konusunda gerekli uluslararası standartların uygulanmasını denetleyen Uluslararası Akreditasyon Kurumu JCI (Joint Commission International) belgesine sahip olduğunu sözlerine ekledi.