Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Dünyanın En Küçük Çip Devresi Vücuda Enjekte Edilebilecek Kadar Küçük!

Dünyanın En Küçük Çip Devresi Vücuda Enjekte Edilebilecek Kadar Küçük!

Kolombiya Üniversitesi’nden mühendisler dünyanın en küçük çip devresini üretmeyi başardı. Şırıngayla enjekte edilebilecek kadar küçük olan bu çipli sistem sayesinde şimdilik sadece vücut sıcaklığı ölçülebiliyor. Bu sayede birçok vücut fonksiyonunun takibi mikroçip sistemleriyle sağlanabilir.

Bilim insanları mikroskobik elektronik cihazlar konusunda gün geçtikçe daha küçük cihazlara imza atıyor. Kolombiya Üniversitesi mühendislerinin yeni ürettiği bu çipli sistem, 0.1 mm3’den daha küçük hacmiyle, tümüyle fonksiyonel bir elektronik devre içeriyor.

Sadece 0.3 mm uzunluğundaki bu küp şeklindeki cihaz o kadar küçük ki, maytlardan ya da dünyanın en küçük bilgisayarından bile küçük. Ancak mikroskop altında görülebilen cihaz çip sayesinde iletişim kurarak, güç alabiliyor.

Genelde küçük elektronik RF(radyo frekans)modülleri sayesinde elektromanyetik radyo sinyalleri iletir ve alır. Fakat bu kadar küçük cihazlar için dalga boyları çok büyük olacaktır. Diğer taraftan ultrason dalgaları verilen frekanstan çok daha küçüktür ve ses hızı elektromanyetik dalgaların yol aldığı ışık hızından daha düşüktür. İşte bu neden araştırmacılar çipe piezoelektrik transdüser yerleştirerek, ultrasonla kablosuz güç ve iletişim kurma yoluna gitti.

Çip anakarta takılan düşük güçlü sıcaklık sensörü sayesinde gerçek zamanlı olarak vücut sıcaklığını ölçebiliyor. Ultrasondan aldığı güçle sıcaklık dalgalanmalarını da ölçülebiliyor. İmplant canlı farelere enjekte edilerek denendi. 7 fareye kadar ultrason nörostimülasyonla kullanılabildi. Bilim insanları insanlara yerleştirilecek bu tip çipler sayesinde ultrason kablosuz iletişim kurulabileceğini hayal ediyor. Şimdilik üretilen bu çip ancak vücut sıcaklığını ölçebilse de ilerde tansiyon, glukoz ve solunum fonksiyonlarını ölçebilir.

“Biz ne kadar küçük fonksiyonel bir üretebileceğimize dair sınırlarımızı zorlamak istedik. Çipi sistem olarak kullanmak yeni bir fikir ve sadece çip değil tamamıyla fonksiyonel bir elektronik sistem içeriyor. Böylece kablosuz minyatür medikal implantlarda devrim gerçekleştirilerek, vücutta farklı fonksiyonlar ölçülerek klinik uygulamalarda kullanılabilir ve nihayetinde insan kullanımı için onaylanabilir,” diyor araştırmanın lideri Ken Shepard.

Araştırma Science Advances dergisinde yayınlandı.

Kaynak:  EurekAlert çip

https://www.gercekbilim.com/dunyanin-en-kucuk-cip-devresi-vucuda-enjekte-edilecek-kadar-kucuk/ .