Ana Sayfa Tıp&Sağlık Dünyanın En Ölümcül Patojenlerinden Birinin Ölümcül Sırrı Ortaya Çıktı

Dünyanın En Ölümcül Patojenlerinden Birinin Ölümcül Sırrı Ortaya Çıktı

Çoğumuz günlük çevremizde mikropla karşılaşırız ve oradan tamamen zarar görmeden ayrılırız. Ancak doğru koşullar altında savunmalarımızdaki en küçük boşluklardan bile kolaylıkla yararlanarak kontrolden çıkmış bir enfeksiyona dönüşüyor.

Evolution and host-specific adaptation of Pseudomonas aeruginosa

Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanlarının önderlik ettiği grup, dünya çapında çeşitli insan, hayvan ve çevresel kaynaklardan alınan 9 bin 829 bakteri örneğine dayanarak, bazıları o yıla kadar uzanan, birbiriyle yakından ilişkili 596 suştan oluşan bir genetik aile ağacı geliştirdi.

Bunlar arasında enfeksiyonların büyük çoğunluğundan yalnızca 21 suşun sorumlu olduğu  bulundu.  Bize böylesine tehlikeli bir enfeksiyon etkenini kazandıran şey, bu çürük yumurtaların son iki yüzyıldaki hızlı evrimi oldu.

Her yıl yarım milyondan fazla insan, P. aeruginosa enfeksiyonunun doğrudan sonucu olarak ölmektedir; bu enfeksiyonun, bakterinin iyi stoklanmış antibiyotik direnci araç seti sayesinde tedavisi özellikle zordur.

Neredeyse saf suda olduğu kadar jet yakıtında da kolayca hayatta kalabilen P. aeruginosa’nın uyum yeteneğinde sınır tanımıyor gibi görünüyor. Bu esrarengiz beceri seti, en hijyenik uygulamaların bile enfeksiyonları uzak tutmak için yeterli olmadığı sağlık hizmeti ortamlarında onu özel bir sorun haline getiriyor.

Kistik fibroz (KF) ve bronşektazi gibi kronik akciğer rahatsızlıkları olan hastanede yatan hastalar özellikle duyarlıdır.

Araştırmacılar, bakterinin bulaşıcı suşlarının birçoğunun, KF’li insanlara karşı güçlü bir afinite geliştirdiğini bile keşfettiler. Daha yakından bakıldığında, bu suşların, KF hastalarının tehlikeye giren sağlık durumlarından yararlanarak, mikropların konakçının bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesinden kaçınmasına yardımcı olmak için hedefe yönelik yöntemler geliştirdiği ortaya çıktı.

Bunların yok edilmesiyle görevlendirilen bağışıklık hücreleri içinde hayatta kalmak için güvenli yeni bir alan bulan CF’ye özgü P. aeruginosa türleri, bir aile öğle yemeğindeki tarifler gibi direnç faktörlerini birbirleriyle değiştirerek gelişmeye devam etti.

Bu keşif, patojenin hayatta kalma becerisini ekstrem ortamlarda yeni nişler oluşturmak için kullanma becerisini örneklendiriyor ve ona başka bir evrimsel sıçrama için ihtiyaç duyduğu araçları sessizce toplaması için alan sağlıyor.

Patojenin oldukça dirençli formlarının ne kadar kolay yayılabileceğini bilmek, ultra etkili tarama ve izolasyon önlemlerinin geliştirilmesi üzerinde daha büyük bir baskı oluşturuyor.