Ana Sayfa İlaç Dünyanın İlk Diş Büyütme İlacının İnsan Denemesine Başlanacak

Dünyanın İlk Diş Büyütme İlacının İnsan Denemesine Başlanacak

Japon billim insanları,  insanların tamamen yeni dişler çıkarmasını sağlayacak deneysel bir ilacın hayvanlardaki başarısının ardından,  insan denemesine başlayacaklarını kaydettiler.

Hayvan denemelerinde önemli bir yan etki görülmedi

Eylül-Ağustos 2025 tarihleri ​​arasında Kyoto Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilecek olan denemede, en az bir azı dişi eksik olan 30-64 yaşlarındaki 30 erkeği tedavi edecek. Damar içi tedavinin, gelincik ve fare modellerinde hiçbir önemli yan etki olmaksızın başarılı bir şekilde yeni dişler üretmesinin ardından, insan dişleri üzerindeki etkinliği test edilecek.

Kitano Hastanesi diş hekimliği ve ağız cerrahisi bölümü başkanı araştırmacı Katsu Takahashi, “Diş kaybı veya yokluğundan muzdarip olanlara yardım etmek için bir şeyler yapmak istiyoruz. Bugüne kadar kalıcı bir tedavi sağlayan bir tedavi bulunmamakla birlikte, insanların diş büyümesine ilişkin beklentilerinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.”

Faz IIa denemesi için katılımcı alımına başlandı 

11 aylık bu ilk aşamanın ardından araştırmacılar, ilacı, insanların yüzde 1’ini etkilediği tahmin edilen doğuştan diş eksikliği nedeniyle en az dört dişi eksik olan 2-7 yaş arası hastalar üzerinde deneyecek. Ekip Faz IIa denemesi için katılımcı alımına başladı.

Araştırmacılar daha sonra denemeyi kısmi dişsizliği olan veya çevresel faktörler nedeniyle 1 ila 5 kalıcı dişi eksik olan kişileri kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor.

Yeni kemik oluşumu sağlanıyor 

2023’te bildirdiğimiz gibi USAG-1’in diğer proteinlerle etkileşiminin engellenmesi, yeni kemik oluşumunu tetikleyen kemik morfogenetik proteini (BMP) sinyalini teşvik eder.

Bu, insanlarla neredeyse aynı USAG-1 özelliklerini paylaşan türler olan fare ve gelinciklerin ağızlarında yeni dişlerin ortaya çıkmasıyla sonuçlandı.

Araştırmacılar, “USAG-1 proteini, insanlar, fareler ve beagle’lar da dahil olmak üzere farklı hayvan türleri arasında yüzde 97’lik yüksek bir amino asit homolojisine sahiptir”

Moleküler biyolog ve diş hekimi Takahashi, 2005’ten bu yana diş yenilenmesi üzerinde çalışıyor ve bu tedavinin sadece doğuştan diş sorunları için değil, her yaşta diş kaybetmiş herkes için de geçerli olmasını umuyor.

Gelecek Vaat Eden İlaç Deneme Seti İle İnsanlar Yakında Yeni Dişler Çıkarabilir