Ana Sayfa Sosyal Tıp Düşük Kaliteli Bir Diyet Depresyon ve Anksiyete ile İlişkili Beyin Değişikliklerine Yol...

Düşük Kaliteli Bir Diyet Depresyon ve Anksiyete ile İlişkili Beyin Değişikliklerine Yol Açabilir

30 gönüllünün beyin kimyası, yapısı ve diyet kalitesine ilişkin türünün ilk örneği olan bir çalışma, düşük kaliteli bir diyet yemenin, depresyon ve anksiyete ile ilişkili beyin değişikliklerine yol açabileceğini gösteriyor.

Beyin taramaları, çok sağlıklı kabul edilen Akdeniz tarzı diyet uygulayanlara kıyasla, yetersiz beslenmeye sahip kişilerde nörotransmitterlerde ve gri madde hacminde değişiklikler olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca bu değişikliklerin, depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlığı etkileyen durumların tanı kriterlerinin bir parçası olan ruminasyonla ilişkili olduğunu da buldu.

Bu araştırma Reading Üniversitesi, Roehampton Üniversitesi, FrieslandCampina (Hollanda) ve Kings College London tarafından gerçekleştirildi ve Nutritional Neuroscience’da yayınlandı .

Adherence to unhealthy diets is associated with altered frontal gamma-aminobutyric acid and glutamate concentrations and grey matter volume: preliminary findings

Adherence to unhealthy diets is associated with altered frontal gamma-aminobutyric acid and glutamate concentrations and grey matter volume: preliminary findings

Birisi düşük kaliteli bir diyetle beslendiğinde, beyninin ön bölgesinde azalmış gama aminobütirik asit (GABA) ve yüksek glutamat (her ikisi de nörotransmitter ve azalmış gri madde hacmi) olur. Bu, yediğimiz şeylerle nasıl hissettiğimiz arasındaki ilişkiyi açıklayabilir.

Reading Üniversitesi’nden Dr. Piril Hepsomali şunları söyledi: “Kendimizi iyi yiyebiliriz! Sonuçta, şeker ve doymuş yağ oranı yüksek olan sağlıksız bir beslenme düzenine sahip kişilerin dengesiz uyarıcı ve engelleyici nörotransmisyona sahip olduğunu ve ayrıca kan hacminde azalma olduğunu görüyoruz. Beynin ön kısmındaki gri madde, beynin bu kısmı depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarıyla ilgilidir .”

Diyetin beyni bu şekilde etkilemesinin kesin nedeni halen araştırılmaktadır. Hayvan çalışmalarında gösterildiği gibi, obezite ve doymuş yağ oranı yüksek beslenme kalıplarının glutamat ve GABA metabolizmasında ve nörotransmisyonda değişikliklere neden olması mümkündür.